THEPOWERGAME
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου νοσηλεύεται από την Πέμπτη 9χρονη μαθήτρια με συμπτώματα μηνιγγίτιδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας Cretaone η κατάσταση της ανήλικης είναι σταθερή. Η μικρή παρουσίασε συμπτώματα αδιαθεσίας και οι γονείς της έσπευσαν στο ΠΑΓΝΗ. Οι γιατροί αφότου την εξέτασαν έκριναν επιβεβλημένη την εισαγωγή της στη ΜΕΘ Παίδων.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Χαλκιαδάκης η εικόνα της υγείας του κοριτσιού είναι σαφώς καλύτερη και σύμφωνα με την ιατρική ομάδα της ΜΕΘ «Παίδων» το κορίτσι ανταποκρίνεται πολύ καλά στη φαρμακευτική αγωγή που της χορηγείται.
Η κατάσταση της υγείας του κοριτσιού έχει προκαλέσει ανησυχία στους τους γονείς, τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς του δημοτικού σχολείου που πηγαίνει το κοριτσάκι.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ το σχολικό συγκρότημα πρέπει να απολυμανθεί και όσοι ήρθαν σε άμεση επαφή με την ασθενή να εξετασθούν άμεσα.
Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα και η θεραπεία
Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας. Οι άνθρωποι συχνά συγχέουν τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα της μηνιγγίτιδας με τη γρίπη. Στην πραγματικότητα, η μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από μια ασθένεια ή λοίμωξη που μοιάζει με γρίπη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμένουν οι ασθενείς σε εγρήγορση, να μάθουν τα χαρακτηριστικά σημεία και συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και να ενεργήσουν γρήγορα.
Συνήθη σημεία και συμπτώματα μηνιγγίτιδας
Τα συμπτώματα της βακτηριακής και ιογενούς μηνιγγίτιδας μπορεί να εμφανιστούν εντός ωρών ή ημερών από την νόσηση.
Πυρετός, έντονος πονοκέφαλος και δυσκαμψία του αυχένα είναι τα κύρια συμπτώματα της μηνιγγίτιδας.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ναυτία και έμετο
- Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
- Υπνηλία ή νωθρότητα
- Ευαισθησία στο έντονο φως
- Κακή όρεξη
Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις και κώμα.
Στα βρέφη, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ευερεθιστότητα, κακή σίτιση και λήθαργο. Επιπλέον, το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού μπορεί να φαίνεται ότι είναι διογκωμένο.
Άλλα πιθανά σημεία και συμπτώματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου
Αυτά είναι πρόσθετα σημεία και συμπτώματα μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης που έχει εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος:
- Μη φυσιολογικό χρώμα δέρματος
- Κράμπες στο στομάχι
- Παγωμένα χέρια και πόδια
- Εξάνθημα
- Μυϊκός πόνος ή πόνος στις αρθρώσεις
- Ταχεία αναπνοή
- Κρυάδα
Πότε πρέπει να αναζητηθεί ιατρική φροντίδα για πιθανά συμπτώματα μηνιγγίτιδας:
- Εάν υποψιάζεται ένα άτομο ότι το παιδί ή κάποιος που γνωρίζει έχει μηνιγγίτιδα, πρέπει να αναζητηθεί το ταχύτερο δυνατό ιατρική φροντίδα.
- Η άμεση επικοινωνία με το γιατρό και η περιγραφή των συμπτωμάτων πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
- Εάν ο γιατρός δεν είναι άμεσα διαθέσιμος, θα πρέπει το άτομο που νοσεί να επισκεφθεί αμέσως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου. Το άτομο που είναι άρρωστο δεν πρέπει να οδηγεί. Εάν είναι πολύ άρρωστο, λιποθυμά, έχει επιληπτικές κρίσεις, έχει δυσκολία στην αναπνοή ή εάν η μεταφορά δεν είναι άμεσα διαθέσιμη, θα πρέπει να ειδοποιηθεί το ταχύτερο το ΕΚΑΒ.
- Εάν ο γιατρός υποπτεύεται ότι το άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα έχει μηνιγγίτιδα, θα το παραπέμψει στο πλησιέστερο νοσοκομείο όπου μπορεί να υποβληθεί σε μια διαδικασία που ονομάζεται οσφυονωτιαία παρακέντηση. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η παρουσία του «οργανισμού» που ευθύνεται για τη μόλυνση.
Κατά τη διάρκεια της οσφυϊκής παρακέντησης, ο γιατρός κάνει ένεση σε μια περιοχή του κάτω μέρους της πλάτης του ατόμου με αναισθητικό, ένα φάρμακο που καταστέλλει τον πόνο ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία. Στη συνέχεια, ο γιατρός τοποθετεί μια βελόνα ανάμεσα σε δύο σπονδύλους στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης για να πάρει ένα μικρό δείγμα νωτιαίου υγρού. Το υγρό είναι συνήθως διαυγές, επομένως εάν το εργαστήριο δείξει ότι είναι θολό και έχει λευκά αιμοσφαίρια, το άτομο μπορεί να έχει μηνιγγίτιδα.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα βοηθήσουν να καθοριστεί ποιος τύπος μηνιγγίτιδας έχει (βακτηριακή, ιογενής ή μυκητιακή). Ο γιατρός μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρει δείγματα αίματος ή ούρων. Επειδή η ασθένεια δύναται να προχωρήσει γρήγορα, η θεραπεία μερικές φορές ξεκινά αμέσως, ακόμη και πριν βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα
Η βακτηριακή μορφή μηνιγγίτιδας μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Το άτομο που νοσεί πιθανότατα θα μείνει σε νοσοκομείο για να του παρασχεθούν ενδοφλέβια αντιβιοτικά έως ότου ο γιατρός λάβει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι το άτομο έχει βακτηριακή μηνιγγίτιδα, θα πρέπει να του χορηγηθούν τα αντιβιοτικά μέχρι να υποχωρήσει η λοίμωξη, πιθανώς για έως και 2 εβδομάδες. Επειδή η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα σε άλλους, πιθανότατα θα μείνει σε ένα απομονωμένο δωμάτιο για τουλάχιστον 48 ώρες.
Επίσης το άτομο που νοσεί θα λάβει πολλά υγρά και φάρμακα για να ανακουφιστεί από τους πονοκεφάλους και τον πυρετό. Για να μην επαναμολυνθεί, οι γιατροί θα αναζητήσουν την πηγή μόλυνσης.
Εάν το άτομο που νοσεί έχει έναν τύπο βακτηριακής μηνιγγίτιδας που ονομάζεται μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν τα άτομα που βρίσκονται κοντά του. Ο γιατρός μπορεί να τους προτείνει να πάρουν ένα αντιβιοτικό για να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου.
Ιογενής Μηνιγγίτιδα
Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ιογενή μηνιγγίτιδα και στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη υποχωρεί μόνη της με την πάροδο του χρόνου.
Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι συνήθως πολύ λιγότερο σοβαρή από άλλους τύπους. Το άτομο που νοσεί μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες (ή και καθόλου). Εάν εισαχθεί στο νοσοκομείο θα λάβει υγρά μέσω ενδοφλέβιας οδού για να αποτραπεί η αφυδάτωση, καθώς και παυσίπονα.
Μυκητιασική Μηνιγγίτιδα
Αν και πολύ σπάνια, η μυκητιασική μηνιγγίτιδα συνήθως επηρεάζει άτομα με άλλες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Εάν το άτομο που νοσεί έχει μυκητιασική μηνιγγίτιδα, θα λάβει αντιμυκητιασικά φάρμακα στο νοσοκομείο που μπορούν να καταπολεμήσουν αυτόν τον σπάνιο τύπο λοίμωξης. Θα χρειαστεί επίσης να λάβει υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης και φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου και του πυρετού.
Διαβάστε επίσης
Πλειστηριασμοί 20 χιλιάδων ακινήτων αξίας 2,53 δισ. έως το τέλος του έτους
Ταμείο Ανάκαμψης: Ενισχύσεις ύψους 2,77 δισ. ευρώ σε ΜμΕ
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες