THEPOWERGAME
Την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους πολίτες, έτσι ώστε να εμβολιαστούν και παράλληλα να δοθούν ελευθερίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί, τόνισε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Την ίδια στιγμή αποκάλυψε το πότε πρόκειται να δούμε μείωση των κρουσμάτων αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από το άνοιγμα της εστίασης.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής αναφέρει, μιλώντας στην ΕΡΤ το εξής:
«Μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε τις ελευθερίες που αξίζουν και είναι ασφαλείς, στους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή μια παρέα έξι ατόμων να βρεθεί σε κανονικό χώρο χωρίς να παίρνουν κάποιο μέτρο».
Πρέπει να δώσουμε κίνητρα που δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και να απελευθερωθεί ο κόσμος που μπορεί, τόνισε, σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.
«Δηλώσεις του τύπου να προσέχουμε για πάντα και τα καταστροφικά σενάρια αναιρούν αυτό που λέγαμε τόσο καιρό, ότι τα εμβόλια είναι η λύση», είπε.
Σημείωσε την ανάγκη να κινηθούμε σε μια «λογική ρεαλισμού, ούτε επιβράβευσης ούτε και τιμωρίας σε όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο».
«Οι αρνητές πρέπει να καταλάβουν γιατί τα εμβόλια δεν αποτελούν κάτι βλαβερό, ενώ το τιμωρητικό μοντέλο εγείρει αντισώματα προς αυτό που θέλουμε να πετύχουμε», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και χαρακτήρισε αναγκαίο να υπάρξει συζήτηση και «να απαντηθούν απορίες ώστε ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν πρέπει να ανησυχεί».
Η πιθανότητα σε ο,τιδήποτε κάνουμε δεν είναι μηδέν: ούτε περπατώντας στο δρόμο, ούτε στην οδήγηση, είπε -αναφερόμενος στην ιδιαίτερα χαμηλή πιθανότητα επιπλοκών για τα εμβόλια.
Σταθερή μείωση κρουσμάτων κατά 10% εβδομαδιαίως
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, η μείωση των κρουσμάτων είναι σταθερή περίπου στο 10% κάθε εβδομάδα αλλά είναι σχετικά αργός ο ρυθμός.
«Θα δούμε ωστόσο μείωση και ασφάλεια το καλοκαίρι», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης επεσήμανε ότι «έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της κοινωνικοποίησης σε εξωτερικούς χώρους, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε».