THEPOWERGAME
Η αφρικανική σκόνη που έχει κάνει σήμερα την εμφάνισή της και πάλι σε πολλές περιοχές της χώρας, έχει σκεπάσει τον ουρανό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχει προσδώσει ένα κίτρινο χρώμα στην ατμόσφαιρα και έχει κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Αφρικανική σκόνη και άνοδος της θερμοκρασίας
Η θερμοκρασία στην Αττική, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα φτάσει σήμερα τους 27 βαθμούς Κελσίου.
Ανάλογο αναμένεται το σκηνικό και αύριο, όπου αφρικανική σκόνη θα συνεχίσει να δημιουργεί εκρηκτικό κοκτέιλ μαζί με τη ζέστη.
Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης αναμένεται να διαρκέσει, καθώς αναμένονται διαδοχικά κύματα μέχρι και το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με τον καθηγητή- πρόεδρο του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Α. Καζαντζίδη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Πνίγηκε» στη σκόνη και η Θεσσαλονίκη
Ένα κοκτέιλ υγρασίας και σκόνης έχει δημιουργηθεί και στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον Δρ. Μαθηματικό – Μετεωρολόγο και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του ΑΠΘ Δημήτριο Μπαμπζέλη, η σκόνη προέρχεται από τα βάθη της Σαχάρας, ενώ μετακινείται ανάλογα με τα καιρικά συστήματα και την κυκλοφορία του ανέμου στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Ο ίδιος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη και προσθέτει: «Όταν φυσάει νοτιάς, έχουμε αυξημένη υγρασία στην περιοχή μας. Επειδή υπάρχει άπνοια στην επιφάνεια της θάλασσας τις τελευταίες μέρες, έχουμε και αυξημένη σχετική υγρασία με αποτέλεσμα σε όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο να δημιουργείται έντονο στρώμα ομίχλης. Η Θεσσαλονίκη, που είναι παραθαλάσσια πόλη, επηρεάζεται από όλη αυτή την ομίχλη, η οποία διαλύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι εντελώς. Ακόμη και τώρα, όλος ο Θερμαϊκός Κόλπος μέχρι και τις παρυφές του Πηλίου είναι καλυμμένος από ομίχλη και σκόνη».
Αφρικανική σκόνη: Γιατί προκαλούν ανησυχία τα σωματίδιά της
Μιλώντας για τη διαδρομή που διανύουν τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι εκτός από το σημαντικό ποσοστό μετάλλων -βασικό χαρακτηριστικό της σύστασης του εδάφους στην έρημο- που μεταφέρουν απορροφούν στο ταξίδι αυτό σωματίδια και ρύπους από εκείνες τις περιοχές.
«Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα κατά τα φαινόμενα για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» αποκάλυψε ο κ. Σαρηγιάννης.
Aναφορικά με το πώς επηρεάζει την ζωή των κατοίκων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ταυτόχρονα το νέφος, o κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι επιτείνουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό, όπως δήλωσε στο EΡΤΝews τις ημέρες που υπάρχει έξαρση του φαινομένου καλό θα ήταν να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης του αέρα.