THEPOWERGAME
Σε δύο Κυριακές η αλλαγή ώρας. Ειδικότερα, η ώρα αλλάζει την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, με τους πολίτες να γυρνούν τα ρολόγια μία ώρα μπροστά για να δείξουν 04:00 (από 03:00). Αυτό σημαίνει… μία ώρα λιγότερο ύπνο, αλλά περισσότερη ηλιοφάνεια που βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Η θερινή ώρα θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1916, όταν η Γερμανία ήθελε να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα για να τροφοδοτήσει τα πολεμικά της εργοστάσια, καθώς η «μάχη των χαρακωμάτων» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για να το πετύχει αυτό, προχώρησε σε αλλαγή ώρας. Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, σε δοκιμαστικό επίπεδο, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια πήγαν μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια, όμως, η συγκεκριμένη πρακτική εγκαταλείφθηκε για να επιστρέψει δριμύτερη τη δεκαετία του 1970 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης.
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω. Οι θιασώτες της κατάργησης της αλλαγής ώρας εστιάζουν (εκτός από τις επιπτώσεις στο βιολογικό ρολόι και την ανθρώπινη υγεία) στις αναταράξεις που προκαλούνται κάθε φορά σε μεταφορές και εφοδιαστικές αλυσίδες.
«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη θερινή ώρα που επιστρέφει στα ρολόγια.