THEPOWERGAME
Η αλλαγή ώρας πλησιάζει, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα πλέον για να έρθει η θερινή ώρα στα ρολόγια. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ανακοινώσει «πότε αλλάζει η ώρα», με τους πολίτες να καλούνται σε λίγες ημέρες να βάλουν μπροστά τους δείκτες στα ρολόγια, προκειμένου αυτά να δείξουν τη θερινή ώρα.
Μπορεί η αλλαγή ώρας να ήταν προγραμματισμένο να καταργηθεί το 2021 στην Ευρώπη, ωστόσο η πανδημία κορονοϊού έφερε τα πάνω κάτω, βάζοντας στον «πάγο» τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για να σταματήσει η συγκεκριμένη πρακτική, η οποία μεταξύ άλλων επηρεάζει και το βιολογικό ρολόι. Ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την Κομισιόν να μεταθέτει για (αρκετά) αργότερα την εφαρμογή του μέτρου για το οποίο έχει ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (410 ψήφοι υπέρ και 192 κατά), το 2021 τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε τον Μάρτιο να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν τη θερινή ώρα ή τη χειμερινή, προχωρώντας στην τελευταία αλλαγή ώρας. Κάτι, όμως, που τελικά δεν έγινε.
Πότε είναι η αλλαγή ώρας 2024
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η αλλαγή ώρας σε θερινή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, στις 03:00 τα ξημερώματα, γυρνάμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά προκειμένου τα ρολόγια να δείξουν 04:00, σηματοδοτώντας έτσι την έλευση της θερινής ώρας. Αυτό σημαίνει… μία ώρα λιγότερος ύπνος και περισσότερη ηλιοφάνεια που βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με τους θιασώτες της θερινής ώρας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου για το πότε αλλάζει η ώρα
«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αλλαγή ώρας σε θερινή.
Η θερινή ώρα υιοθετήθηκε τη δεκαετία του 1970 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στην ενέργεια να αυξηθούν σημαντικά. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιείται το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα γυρίζουμε μία ώρα πίσω.
Πότε εφαρμόστηκε η θερινή ώρα στην Ελλάδα για πρώτη φορά
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, σε δοκιμαστικό επίπεδο, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Εκείνη την περίοδο τα ρολόγια πήγαν μία ώρα μπροστά. Ωστόσο, η ιδέα εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις δεκαετίες για να επιστρέψει η θερινή ώρα. Το 1973 λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη ελήφθη η απόφαση για υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας.
Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα. Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες.
3+1 επιχειρήματα για να καταργηθεί η αλλαγή ώρας
Όσοι ζητούν να σταματήσει να αλλάζει η ώρα στα ρολόγια έχουν τα ακόλουθα επιχειρήματα:
- Η αλλαγή ώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στους βιολογικούς ρυθμούς, ιδίως των παιδιών.
- Οι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να ασχολούνται με την προσαρμογή των ρολογιών τους.
- Όταν πάψει να αλλάζει η ώρα, το ανθρώπινο σώμα δεν θα χρειάζεται να προσαρμόζεται κάθε φορά στην αλλαγή της ώρας.
- Η μόνιμη θερινή ώρα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς οι άνθρωποι δεν θα χρειαστεί να ανάψουν τα φώτα τους αργά το βράδυ. Υπάρχουν, ωστόσο, έρευνες που αμφισβητούν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.
Σε κάθε περίπτωση την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 η ώρα αλλάζει και πάλι, με τη θερινή να επιστρέφει στα ρολόγια, καθώς η σχεδιαζόμενη κατάργηση παραμένει στα χαρτιά μέχρι νεοτέρας.