THEPOWERGAME
Το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι Περιφέρειες της χώρας για την διαχείριση της πανδημίας, με κορυφαίο την υποστελέχωση των υπηρεσιών, αναδείχθηκε κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), όπως επίσης και οι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς και για την υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης των πληγέντων.
Στην τηλεδιάσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλη, συμμετείχαν εκπρόσωποι επιτροπών που έχουν συσταθεί ανά Περιφέρεια, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες, εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, διευθυντές Υγειονομικών Διευθύνσεων, πρόεδροι Ιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων, διοικητές νοσοκομείων και επιστήμονες.
Επίσης, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των επιτροπών Υγείας των 13 Περιφερειών της χώρας, για την καταγραφή των θεμάτων υγείας ανά Περιφέρεια, των καλών πρακτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν.
Τα συμπεράσματα, οι καλές πρακτικές και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν, θα παρουσιαστούν σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των εμπλεκόμενων υπουργείων, των περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, Ιατρικών Συλλόγων κ.ά..
Στο πλαίσιο των συναντήσεων, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε η ύπαρξη κοινών προβλημάτων (υποστελέχωση υπηρεσιών, έλλειψη προσωπικού, κ.ά.), ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών και των δήμων σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι είναι ανάγκη σε κεντρικό επίπεδο να λαμβάνονται υπόψη και τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής (π.χ. νησιωτικότητα, προσβασιμότητα, ανεργία, κ.ά).
Αναφορικά με το ρόλο της Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και μετά, ο κ.Πατούλης επισήμανε ότι «είναι ανάγκη να ενισχυθεί, προκειμένου να υλοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα που θα μας οδηγήσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Βούληση της αυτοδιοίκησης β’ βαθμού, είναι να συνεχίσει να συμβάλλει έμπρακτα σε αυτή τη μάχη, με την προϋπόθεση να γίνεται πράξη η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».
Τόνισε ότι από την έναρξη της κρίσης «έχουμε θέσει όλες μας τις δυνάμεις σε επιφυλακή, ενεργοποιώντας πόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την καλύτερη θωράκιση του συστήματος υγείας, αλλά και με πρωτοβουλίες με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Παρόλα αυτά, έχουμε περιοριστεί ως περιφερειακές αρχές, σε όρια που μας έχουν τεθεί θεσμικά, τα οποία δεν μας επιτρέπουν να συμβάλλουμε με τη μέγιστη απόδοση των δυνατοτήτων και των μηχανισμών που διαθέτουμε. Περισσότερο από ποτέ απαιτείται μια διαπεριφερειακή συνεργασία και αναδεικνύεται η ανάγκη εφαρμογής της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στην περαιτέρω στελέχωση του υγειονομικού προσωπικού», επισήμανε.