THEPOWERGAME
Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Μαγνησίας και των περιοχών Καρδίτσας και Λάρισας που επλήγησαν από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων της θεομηνίας αυξάνεται. Όπως μετέδωσε το Mega, οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel ανέβηκαν στους 16.
Ο Γολγοθάς για τους κατοίκους της Μαγνησίας μετά την καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία της περασμένης εβδομάδας συνεχίζεται για 8η ημέρα. Η επαναφορά στην κανονικότητα για τον Βόλο και όλο το νομό δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, η σκόνη που καλύπτει την πόλη, το διαλυμένο οδικό δίκτυο και η μη πρόσβαση ακόμη σε αρκετές περιοχές αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και το σπάσιμο πολλών χειμάρρων.
Η μη υδροδότηση της πόλης του Βόλου με πόσιμο νερό είναι το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί πλέον τις Αρχές και κυρίως τους κατοίκους ,αφού οι ειδικοί της ΕΥΔΑΠ που ήρθαν από την Αθήνα επεσήμαναν ότι έχει έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του υδροδοτικού δικτύου και ότι η μόνη λύση είναι η εγκατάσταση ενός ταχυδιυλιστηρίου που θα διανέμει πόσιμο νερό στην πόλη.
Από την άλλη πλευρά η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου δια του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί σε 15-20 ημέρες και προς το παρόν υδροδοτεί μέρος της πόλης του Βόλου με μη πόσιμο νερό με ωράριο και εναλλαγές στις συνοικίες ώστε να εξυπηρετούνται τα νοικοκυριά με νερό μόνο για οικιακή χρήση .
Παράλληλα τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου Βόλου εργαζονται νυχθημερόν και πλένουν δρόμους και πλατείες με μηχανήματα υψηλής πίεσης για να απομακρύνουν την λάσπη και να δοθούν στην κυκλοφορία σε κανονικές συνθήκες οι κεντρικές λεωφόροι και οι νευραλγικές οδικές αρτηρίες μέσα στην πόλη.Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο αγώνας για χιλιάδες νοικοκυριά να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τη λάσπη που κάλυψε ολόκληρες συνοικίες γύρω από τον χείμαρρο Κραυσίδωνα,όπως το Παλιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά,την Παπαδιαμάντη,τον Αγιο Παντελεήμονα και τη Νεάπολη.
Με το πέρασμα των ημερών αποκαλύπτεται και το μέγεθος της καταστροφής αφού έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εκατοντάδες επιχειρήσεις από τη λάσπη όπως ξενοδοχεία, εκθέσεις αυτοκινήτων, εταιρείες μεταφορών, μεγάλα καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης ,σούπερ μάρκετ και φυσικά χιλιάδες σπίτια.
Πλήρως κατεστραμμένο είναι το σχολικό συγκρότημα των 1ου και 4ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και του 1ου Δημόσιου ΙΕΚ Βόλου. Όχι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και το εσωτερικό , με το τεχνολογικό εξοπλισμό και τα εργαστήρια.
Στο Πήλιο η κατάσταση είναι τραγική τόσο στο Ανατολικό ,όσο και Νότιο Πήλιο αφού είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση σε Ζαγορά, Πουρί, Χορευτό, Μακρυρράχη, Μούρεσι, Ανήλιο, Άγιο Δημήτριο, Ξουρίχτι, Ανάληψη αφού έχουν πέσει γέφυρες και σε πολλά σημεία έχει χαθεί το οδόστρωμα. Στο Νότιο Πήλιο αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας-Τρίκερι και Βόλου Μηλίνας με την τοποθέτηση στρατιωτικής γέφυρας Belley κοντά στα Καλά Νερά ,αλλά είναι μεγάλες οι καταστροφές στο Μικρό, τον Πλατανιά και τον Κατηγιώργη όπου ακόμη δεν υπάρχει οδική πρόσβαση.
Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με ανακοινώσεις του εφιστά την προσοχή σε όσα σκάφη κινούνται εντός του Παγασητικού διότι από τη θεομηνία και τις πλημμύρες οι χείμαρροι που εκβάλλουν σ’ αυτόν, κατέβασαν από τις πλαγιές των βουνών τεράστιες ποσότητες φερτών υλών και μεγάλους κορμούς δένδρων που επιπλέουν στη θάλασσα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε περίπτωση πρόσκρουσης .
Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Παγασητικό είναι ότι όλες οι ακτές είναι γεμάτες με τεράστιες ποσότητες φερτών υλών που τις ξεβράζει η θάλασσα.
Πλημμυρισμένες παραμένουν πολλές εκτάσεις στη Λάρισα
Τις πληγές της μετρά ακόμη η Λάρισα πολλά 24ωρα μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel. Σήμερα, μεγάλες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, ενώ και μεγάλο κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου βρίσκεται κάτω από το νερό.
Βέβαια, σταδιακά αποκαθίσταται η κατάσταση στην πόλη της Λάρισας, ενώ στη συνοικία της Νέας Σμύρνης είναι ένα σημείο όπου τα νερά έχουν λιμνάσει και δεν μπορούν να φύγουν, όπως και τις συνοικίες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Θωμά.
Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και στην κρεμαστή πεζογέφυρα μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Σημειώνεται πως το ύψος του νερού είχε φτάσει τα 18 μέτρα, τόσο είναι το ύψος της πεζογέφυρας και το νερό περνούσε από πάνω της. Οι τελευταίες εικόνες έδειχναν πως ένα κομμάτι αυτής της γέφυρας έχει αποκοπεί, κρέμεται από ένα συρματόσχοινο και είναι πολύ πιθανό να αποκολληθεί τελείως και να καταστραφεί η γέφυρα.
Επιπλέον μεγάλος όγκος νερού έχει μπει και μέσα στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής αλλά και στη σπηλιά όπου αναβλύζει το αγίασμα.
Αν και δεν αρκεί μόνο να φύγουν τα νερά για να δοθεί στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός, αλλά πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος του οδοστρώματος που αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένο, αφού με όλη αυτή την ποσότητα νερού που βρίσκεται εκεί δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι άλλη ζημιά μπορεί να έχει γίνει, ποια διάβρωση μπορεί να έχουν οι δρόμοι και ο εθνικός δρόμος.
Η Λάρισα είναι αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά γιατί από εκεί περνάνε και οι γραμμές του τρένου, ενώ ούτε οι υπεύθυνοι μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα πόσες μέρες θα χρειαστούν ώστε να επανέλθει το οδικό δίκτυο, αποκλείουν όμως το να γίνει πιο σύντομα από τη μία εβδομάδα.
Χαρακτηριστικό είναι το πώς μπορεί κάποιος από τη Θεσσαλονίκη να φτάσει στη Λάρισα και αντίστροφα αφού από τη Θεσσαλονίκη πάει Βέροια, Γρεβενά φτάνει στην Καλαμπάκα από την Εγνατία Οδό, Τρίκαλα από εκεί Καρδίτσα και μετά στη Λάρισα. Δηλαδή μία παράκαμψη πέντε ωρών. Έχει κίνηση γιατί είναι η μόνη εναλλακτική διαδρομή και έχει και αρκετές νταλίκες και φορτηγά. Αξίζει να σημειωθεί πως οδικά η επικοινωνία της Λάρισας με την Αθήνα δεν έχει πληγεί καθόλου.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα είναι η πρώτη μέρα που μπορούμε να πούμε πως απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για νέα πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στην πόλη της Λάρισας και αυτό γιατί η στάθμη του Πηνειού έχει πέσει σε τέτοιο σημείο που κάνει τις αρχές να εκτιμούν πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος ούτε νέας υπερχείλισης, αλλά ούτε και υποχώρησης των αναχωμάτων, ενώ το ανάχωμα που είχε παρουσιάσει ρωγμή και βρίσκεται κοντά στη συνοικία της Λάρισας Ιπποκράτης, στο κέντρο της πόλης αντέχει και μάλιστα οι αρχές είπαν πως δεν χρειάζεται να είναι πλέον οι κάτοικοι σε επιφυλακή, αφού όπως φαίνεται ο κίνδυνος πλέον έχει εκλείψει εντελώς.
Σημειώνεται πως παραμένουν για την πόλη τις Λάρισας δύο σοβαρά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Αρχικά, στις συνοικίες της Λάρισας που είχαν πλημμυρίσει και η πρόσβαση γινόταν μόνο με πλωτά μέσα, όπως είναι η Νέα Σμύρνη και ο Άγιος Θωμάς, έχουν αποτραβηχτεί τα νερά όμως υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα πια. Βέβαια συνεχίζονται οι αντλήσεις ακόμη και όλη τη νύχτα χθες όμως πρέπει να υποχωρήσουν πλήρως αφού ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τέλος στις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη το ποτάμι έχει βγει έξω από την κοίτη του και ρέει παράλληλα με τον κανονικό ρου του ποταμού. Εκεί λοιπόν περνάει μέσα από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, ένα μπλοκ πολυκατοικιών αρκετά μεγάλο, και είναι και ο δρόμος που συνδέει τη Λάρισα με την Κοζάνη. Αυτή η διαδρομή, σχεδόν 1,5 χιλιομέτρου, γίνεται μόνο με τον φορτωτή που μπαίνει ο κόσμος μέσα στον κουβά του και μετακινείται, ακόμη και ασθενείς, ένα τροχαίο που έγινε και τραυματίσθηκαν κάποια παιδιά στη Γιάννουλη έτσι έφθασαν στο ασθενοφόρο στην άλλη πλευρά.
Επιπλέον, ούτε από την Αγιά μπορεί να έρθει κανείς προς τη Λάρισα, ενώ το ενθαρρυντικό είναι πως οι πλημμυροπαθείς της περιοχής τόσο από τα χωριά του δήμου Κιλελέρ, όσο και των Φαρσάλων που πλημμύρισαν από τις πρώτες μέρες και δεν είχαν να κάνουν με την υπερχείλιση του Πηνειού, δεν μένουν πια σε κάποια δομή αλλά έχουν όλοι προωθηθεί είτε σε συγγενικά σπίτια, είτε σε σπίτια που νοίκιασαν Περιφέρεια και δήμος.
Τέλος σήμερα ξεκινά η αυτοψία στις πλημμυρισμένες περιοχές της Λάρισας από τα ειδικά κλιμάκια.
Μετά από πολλά 24ωρα παραμένουν πλημμυρισμένα από νερό και λάσπες πολλά χωριά και της Καρδίτσας.
Έχουν υποχωρήσει τα νερά σε πολλά σημεία, ενώ υπάρχουν ακόμη και γκρεμισμένα σπίτια από το «μένος» με το οποίο μπήκε στα χωριά το νερό.
Tριαντόπουλος: Αποζημιώνεται και η δεύτερη κατοικία
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος μίλησε για θέματα αποζημιώσεων των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel και αποκατάστασης των υποδομών.
Οι αντιδράσεις των πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους και τις καλλιέργειές τους είναι εύλογες, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και τόνισε ότι μόλις τρεις ημέρες μετά το καταστροφικό καιρικό φαινόμενο άνοιξε ήδη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής για τους πληγέντες.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι κάτοικοι 45 χωριών που έχουν πλημμυρίσει ολοκληρωτικά είναι καταγεγραμμένοι, ώστε να λάβουν τα χρήματα της πρώτης αρωγής απευθείας στους λογαριασμούς τους χωρίς να χρειάζεται να γίνει αυτοψία και να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά.
Επίσης είπε ότι αποζημιώνεται με μικρότερο ποσό και η δεύτερη κατοικία.
Ο κ. Τριαντόπουλος είπε ακόμη ότι ήδη έχουν κατατεθεί 1.180 αιτήσεις, ενώ ξεκίνησαν και οι αυτοψίες που φτάνουν ήδη τις 3.500.
Όπως είπε αμέσως μόλις γίνουν οι διασταυρώσεις οι πληγένετς θα δουν μέσα σε λίγες ημέρες τα χρήματα στο λογαριασμό τους.
Θα δοθούν όσα χρήματα χρειάζεται, δεν υπάρχει κόφτης, είπε χαρακτηριστικά.
Servicers: Τι αποφάσισαν για τους πληγέντες από τον Daniel
Δύο μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel αποφάσισαν οι servicers.
Eιδικότερα, οι εταιρείες μέλη της Ένωσης Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από τα πρόσφατα καταστροφικά φαινόμενα (ενδεικτικά, δασική πυρκαγιά του Έβρου, πλημμυρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω της κακοκαιρίας «Daniel»), καθώς και την ακόλουθη κήρυξη των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γνωστοποιούν ότι πέραν των μέτρων που έχουν ληφθεί με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας για τις εν λόγω περιοχές, έχουν ήδη προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες:
- Σε αναστολή των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους δανειολήπτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα από την ημερομηνία εκδήλωσης του αντίστοιχου φαινομένου. Το παραπάνω χρονικό διάστημα θα επανεξεταστεί, μετά από την αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν σε κάθε πληττόμενη περιοχή.
- Σε αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης στις πληττόμενες περιοχές, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) μηνών από την ημερομηνία εκδήλωσης του αντίστοιχου φαινομένου. Σκοπός της αναστολής είναι να δοθεί επαρκής χρόνος στους πληττόμενους οφειλέτες να εκδώσουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά για την ένταξη στο αντίστοιχο πλαίσιο της κρατικής αρωγής στο πλαίσιο των σχετικών πρωτοβουλιών της Πολιτείας.
Οι ενέργειες μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα των εταιρειών θα αξιολογηθούν εκ νέου, μετά την οριστικοποίηση των κρατικών μέτρων στήριξης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πληττόμενες περιοχές.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι πέραν των παραπάνω, οι εταιρείες μέλη της Ένωσης ήδη προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ρύθμισης οφειλών προς τους δανειολήπτες, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει κάθε Εταιρεία Διαχείρισης.
Η ΕΕΔΑΔΠ προτρέπει τους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν τα μέτρα προστασίας και στήριξης των πληγέντων τα οποία ανακοινώνει η ελληνική Κυβέρνηση καθώς και να επικοινωνήσουν απευθείας με την εκάστοτε Εταιρεία Διαχείρισης που διαχειρίζεται την οφειλή τους.
Οι εταιρείες μέλη της Ένωσης είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε δυνατή στήριξη στους πληττόμενους δανειολήπτες και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.
Πυροσβεστική: 4.564 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων
Συνολικά 4.564 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 8 το πρωί σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.874 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Συγκεκριμένα:
-Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 8.522 κλήσεις, εκ των οποίων:
- στη Μαγνησία, 2.523 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 940 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 634 άτομα
- στην Λάρισα 2.776 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 472 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.328 άτομα
- στην Καρδίτσα, 1.834 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 526 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 896 άτομα
- στα Τρίκαλα, 1.269 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 340 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 670 άτομα
- στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα
-Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 954 κλήσεις, εκ των οποίων:
- σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 121 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 39 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
- στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 811 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 337 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
- στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο 1 άτομο
-Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:
- στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
- στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
- στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
- στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων
-Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις, εκ των οποίων:
- στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
- στην Επίδαυρο 43 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
- στο Κρανίδι 90 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα
- στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
- στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων
-Στην Περιφέρεια Αττικής 1.206 κλήσεις, εκ των οποίων:
- σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1.082 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 764 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα
- στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων
Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και χθες, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 790 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.
Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σημειώνεται, ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.