THEPOWERGAME
Βαρύτατος είναι ο απολογισμός από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στον Θεσσαλικό Κάμπο, που προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων, ενώ ακόμη έξι αγνοούνται και πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι. Πρωτοφανείς είναι οι καταστροφές, μια και, σύμφωνα με το meteo, περίπου 720.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει. Στη Θεσσαλία έφτασε ο Κ. Μητσοτάκης.
Τώρα, που τα ακραία καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος. Αγωνία επικρατεί για το τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις λάσπες.
Σε διαρκή κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι Αρχές και οι κάτοικοι στις εκτάσεις γύρω από τον Πηνειό, με αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 και αδιάκοπες επιχειρήσεις απεγκλωβισμών.
Λάρισα: Εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι
Εκκενώνονται τρία χωριά έξω από τη Λάρισα, αφού ξεκίνησαν να πλημμυρίζουν σπίτια στην περιοχή.
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λαρισαίων αναφέρει πως λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.
Λάρισα: Ξεπέρασε τα 9 μέτρα η στάθμη του Πηνειού
Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στη Λάρισα, όπου το ύψος της στάθμης του Πηνειού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, φτάνοντας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρισας, τα 9,5 μέτρα και εντείνοντας τους φόβους υπερχείλισης του ποταμού.
Σημειώνεται πως το σύνηθες ύψος της στάθμης του ποταμού όταν βρέχει είναι τα τέσσερα μέτρα.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα άρχισαν να χτυπούν από χθες αργά το βράδυ και την πόλη της Λάρισας, κυρίως τις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στον Πηνειό Ποταμό, καθώς σημειώνεται υπερχείλιση των φρεατίων, με μεγάλη ποσότητα νερού από το ποτάμι. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχωρούν σε απεγκλωβισμό κατοίκων, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν σπίτια.
Όπως, πάντως, ανέφερε λίγο νωρίτερα στην ΕΡΤ ο Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, «έχει σταθεροποιηθεί η στάθμη του, έχει ανέβει βέβαια η στάθμη του στις πλημμυρικές περιοχές, στις περιοχές δηλαδή εκείνες οι οποίες υπάρχουν για να μπορούν να παίρνουν τα νερά, τα οποία έρχονται και είναι περισσότερα από την κοίτη του ποταμού».
Κάτοικοι δήμου Φαρκαδόνας: «Τέτοια καταστροφή δεν έχουμε ξαναζήσει»
Δεκάδες άνθρωποι κοιτάζουν από ψηλά, από την ΕΟ Λάρισας – Τρικάλων στο βάθος προς την περιοχή Κλοκοτός και Γεωργανάδες, τα σπίτια τους να έχουν χαθεί στο νερό και αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς οι καλλιέργειές τους έχουν βυθιστεί μέσα στο νερό και τη λάσπη.
Άλλοι συμπατριώτες τους έμειναν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα, αν και μεταφέρθηκαν στο πρώην δημαρχείο του δήμου Οιχαλίας και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας, για να ξεκουραστούν. Όπως σημειώνουν μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τέτοια καταστροφή δεν έχουν ξαναζήσει.
«Δεν γνωρίζουμε πώς και σε ποια κατάσταση θα βρούμε το σπίτι μας», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με δάκρυα στα μάτια, «όταν υποχωρήσουν τα νερά, το οποίο με πολλούς κόπους και στερήσεις φτιάξαμε, αν θα υπάρχουν μέσα οι αναγκαίες οικοσκευές».
Αυτό είναι το σκηνικό στον δήμο Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, έναν δήμο που γειτνιάζει με τον πολύπαθο δήμο Παλαμά, που κι αυτός μετρά τις πληγές του τις τελευταίες ώρες από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Τεράστια προβλήματα υπάρχουν και στα Μεγάλα Καλύβια του Δήμου Τρικκαίων, αλλά και στον ορεινό όγκο της ΠΕ Τρικάλων με τις πολλές και συχνές κατολισθήσεις.
Βαθρακογιάννης: «90 διασώσεις σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα»
«Οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε χωριά στο τρίγωνο Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, έχουν γίνει 90 διασώσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε επίσης πως επιχειρήσεις γίνονται και σε χωριά κοντά τον Πηνειό.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
«Τα περισσότερα συμβάντα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή κυρίως ανάμεσα στο τρίγωνο που δημιουργούν οι οικισμοί Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Μιλάμε για τα χωριά που βρίσκονται ανάμεσα σε αυτό το τρίγωνο, αλλά και όλα εκείνα τα χωριά που βρίσκονται κοντά στον Πηνειό.
Τα ελικόπτερα έχουν ξεκινήσει από το πρώτο φως και ήδη είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις για τη μεταφορά εγκλωβισμένων και τη μεταφορά τροφίμων.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν σταμάτησαν οι επιχειρήσεις, μόνο τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες έλαβε συνολικά 1.881 κλήσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν 90 διασώσεις από διάφορες πληγείσες περιοχές», ανέφερε.
Καρδίτσα: Aπεγκλωβισμοί με Σινούκ
Νέα επιχείρηση διασώσεων στήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα χωριά της Καρδίτσας.
Στη σημερινή επιχείρηση συμμετέχει και ελικόπτερο Σινούκ, το οποίο πραγματοποιεί συνεχείς πτήσεις προς και από το χωριό Βλοχός, απ’ όπου χθες υπήρξαν δραματικές εκκλησεις διάσωσης.
Στο χωριό μεταφέρθηκε αξιωματικός της Αεροπορίας Στρατού, ο οποίος έχει οργανώσει τους εγκλωβισμένους πολίτες σε ομάδες των 33, με την πρώτη να έχει ήδη παραληφθεί.
Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο χωριό από το μεσημέρι της Πέμπτης βρίσκονται τέσσερις βάρκες του Στρατού και 10 άτομα που έκαναν μετακινήσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.
Εκτός από το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού, στην ίδια περιοχή πραγματοποιούν συνεχώς πτήσεις για απεγκλωβισμούς δύο ελικόπτερα Agusta Bell-214.
Μακρή: «Ίσως καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων στη Μαγνησία»
«Έχουμε θέμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, για τις ζημιές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στη Μαγνησία.
Είπε πως για την αποκατάσταση των ζημιών στην Μαγνησία θα χρειαστεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Ανέφερε πως τα νοσοκομεία της περιοχής λειτουργούν και τα χειρουργεία γίνονται κανονικά.
Μαγνησία: Aπεγκλωβισμός 24 ατόμων από τη Μηλίνα
Το Λιμενικό Σώμα απεγκλώβισε 24 άτομα από τη Μηλίνα Μαγνησίας με δύο πλωτά σκάφη.
Επιχείρηση απεγκλωβισμού 24 ατόμων από τη Μηλίνα Μαγνησίας από 2 ΠΛΣ του @HCoastGuard. pic.twitter.com/bErQbJRPQ7
— ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ (@HCoastGuard) September 7, 2023
Βόλος: Ο Στρατός στήνει γέφυρα
Στα Καλά Νερά Βόλου βρίσκεται ο Στρατός από χθες το μεσημέρι, στην προσπάθεια να ενώσει τα κομμάτια των περιοχών που λόγω της κακοκαιρίας έχουν αποκολληθεί και δεν υπάρχει πρόσβαση.
Μία σιδερένια γέφυρα που ονομάζεται Belley στήνει ο Στρατός και συγκεκριμένα η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ και προσωπικό και υλικό της Πρώτης Στρατιάς. Τη στήνουν σε σταθερό σημείο αρχικά, ώστε να την τοποθετήσουν αργότερα στο μέρος που έπεσε και απέκοψε τον Βόλο με το Νότιο Πήλιο.
Η κατάσταση είναι δραματική στην περιοχή, ενώ το έργο χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας, γιατί οι κάτοικοι του Νότιου Πηλίου βρίσκονται στα σπίτια τους χωρίς νερό, ρεύμα και φαγητό.
Ενδεχομένως το βράδυ η σιδερένια γέφυρα να είναι έτοιμη ώστε να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι.
Meteo: Πρωτοφανείς πλημμύρες – Δορυφορική απεικόνιση
Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1, που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του Κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην Ανατολική Θεσσαλία η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν από την αποξήρανσή της το 1962.
Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.
Πρωτοφανείς πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας – Δορυφορική απεικόνισηhttps://t.co/ZcFe2tqlHR pic.twitter.com/0uLMat9OG4
— meteo.gr – Ο καιρός (@meteogr) September 8, 2023
Στις πληγείσες περιοχές ο Κυρ. Μητσοτάκης
Στην Καρδίτσα έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο γήπεδο και συνομίλησε με πλημμυροπαθείς, μέλη των δυνάμεων που δίνουν τη μάχη απέναντι στην πλημμύρα και εθελοντές.
Με το ελικόπτερο ο κ. Μητσοτάκης πετάει πάνω από πλημμυρισμένες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και τη σημερινή εικόνα.
Αμέσως μετά θα μεταβεί στο συντονιστικό κέντρο, στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους αρμόδιους για τον συντονισμό του έργου της διάσωσης κατοίκων και αποκατάστασης υποδομών.
Αγοραστός στα Παραπολιτικά 90,1: «Σε 8 χωριά της Καρδίτσας το μεγαλύτερο βάρος των διασώσεων»
«Το μεγαλύτερο βάρος των διασώσεων θα πέσει σήμερα σε 8 χωριά στην Καρδίτσα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.
«Συγκεκριμένα, τα χωριά αυτά είναι Αγία Τριάδα, Καλογριαννά, Ριζοβούνι, Αγναντερό, Μεταμόρφωση, Κοσκινά, Μαραθέα, Βλοχό, όπου βρίσκονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι που μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία προκειμένου να γλιτώσουν από τα νερά», συμπλήρωσε.
Ταυτόχρονα, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι η επιχείρηση σήμερα θα γίνει με 15 ελικόπτερα που θα πετούν σε κύκλους, 47 βάρκες του Στρατού, εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή με βάρκες, 350 πυροσβέστες, πέντε ερπυστριοφόρα του Στρατού και Hummer.
Εξέφρασε ανησυχία για την εικόνα αφού υποχωρήσουν τα νερά.
Σε ότι αφορά τον Πηνειό, είπε πως είναι σταθερός.
Οι δηλώσεις Αγοραστού
«Στη Λάρισα ο Πηνειός είναι σταθερός. Οι εικόνες και οι πληροφορίες τις οποίες έχουμε για μέσα στην πόλη στην περιοχή του Αγίου Θωμά αυτό είναι από το αποχετευτικό σύστημα του δήμου, δεν έχει καμία σχέση με τα πολλά νερά στον Πηνειό. Είναι σταθερή η κατάσταση και παρακολουθείται. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει εκτόνωση, γιατί επιτέλους δεν βρέχει και έχει ήλιο.
Σήμερα επιχειρούν 15 ελικόπτερα, 350 πυροσβέστες, 160 οχήματα, 43 βάρκες του στρατού και της Πυροσβεστικής, βάρκες εθελοντών, 5 ερπυστριοφόρα, Hummer και βαρέου τύπου μηχανήματα τα οποία έχουμε μισθώσει. Η Πυροσβεστική σχεδιάζει σήμερα να πάει στα Καλογριανά, στο Ριζοβούνι, στο Αγναντερό, στη Μεταμόρφωση, στον Κοσκινά, τη Μαραθέα και στο Βλοχό, όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι.
Τα ελικόπτερα μόλις τους επέτρεψε ο καιρός πήγαν να σώσουν ανθρώπους οι οποίοι είχαν προβλήματα. Πιστεύω ότι σήμερα θα προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν μόλις αποσυρθούν τα νερά, απάντησε: «Ανησυχώ πάρα πολύ για τους ανθρώπους, δεν ξέρουμε τι θα βρούμε. Ανησυχώ για τις υποδομές οι οποίες είναι κατεστραμμένες, ανησυχώ για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν καταστραφεί, ανησυχώ για τα σπίτια των ανθρώπων που έχουν καταστραφεί, για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο».
Ερωτηθείς για την καταστροφή της γέφυρας Ξηριά μετά την πρόσφατη επανακαστασκευή της, είπε: «Στη γέφυρα Ξηριά μέσα στον Αλμυρό έχει χαλάσει το πάνω κατάστρωμα, το οποίο δεν επισκευάστηκε ποτέ. Η επισκευή η οποία έγινε, έγινε στα βάθρα για να μην πέσει, και στη διαμόρφωση του ρέματος Ξηριά, για να μπορεί να έχει μεγάλη απορροή. Το πάνω μέρος της γέφυρας είναι πολύ παλιό, της δεκαετίας του ‘70, στο οποίο δεν έγινε επισκευή εκεί. Έγινε μια ζημιά στο πάνω κατάστρωμα, το κατάστρωμα έπεσε, δεν έπεσε η γέφυρα».
Όσον αφορά τα έργα που έγιναν στη Μεταμόρφωση, τόνισε: «Εμείς αυτό που κάναμε ήταν οι καθαρισμοί των ποταμών, από εκεί και πέρα δεν έχουμε εμείς αντιπλημμυρικά έργα στη Μεταμόρφωση ή οπουδήποτε αλλού. Στη Μεταμόρφωση εμείς ως περιφέρεια κάναμε τον Μέγα ποταμό, που παραδώσαμε τα αντλιοστάσια και αυξήσαμε τη διατομή του ποταμού από 12 μέτρα στα 42, για να μπορεί να έχει μεγάλη χωρητικότητα».
Ερωτηθείς αν θα ανοίξουν τα σχολεία στην περιοχή, είπε: «Τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές δεν μπορούν να ανοίξουν. Δεν μπορεί να γίνει μεταφορά μαθητών, η μεταφορά μαθητών πρέπει να είναι ασφαλής, δεν μπορεί να γίνει με αυτούς τους δρόμους η μεταφορά μαθητών. Στη Λάρισα θα ανοίξουν, στον Βόλο δεν ξέρω ακόμα. Δόθηκε εντολή οι δήμοι να ελέγξουν τα σχολεία από απόψεως λειτουργικότητας. Στον Βόλο τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν υπό συνθήκες, άμα καθαριστεί ο Βόλος».
Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: «Πώς να το κάνουμε, είναι δύσκολο, στις περιοχές που έχουν πληγεί είναι πάρα δύσκολο και να προσεγγιστούν, αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον κ. Αγοραστό για το ενδεχόμενο να μη γίνουν οι εκλογές στην Περιφέρεια, ο κ. Αγοραστός είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως τις ανέβαλε, τι πιστεύετε ότι θα έχει αλλάξει στις 8 Οκτώβρη; Εγώ δεν έχω πρόβλημα όποτε και να γίνουν, αλλά η κοινωνία δεν θέλει εκλογές αυτήν τη στιγμή, θέλει έργα να γίνουν αυτήν τη στιγμή».
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση της Περιφέρειας: «Ναι, κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν να κάνουμε με το δυναμικό μας, με τα μηχανήματά μας, με τις μισθώσεις των μηχανημάτων, με τα έργα που έχουμε κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Αν σκεφτείτε ότι στον τον Ιανό πλημμύρισε η Καρδίτσα και τώρα είχαμε τρεις φορές Ιανό και δεν πλημμύρισε, πάει να πει ότι τα έργα που κάναμε εκεί ήταν σωστά.
Την πραγματική εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή θα την έχουμε τουλάχιστον σε μια εβδομάδα. Έχουμε μια πρώτη καταγραφή των υποδομών, οι οποίες χρειάζονται επισκευή, όλοι οι μηχανικοί μας είναι έξω. Αυτήν τη στιγμή επιχειρούμε όχι μόνο στις διασώσεις, στις απομακρύνσεις, επιχειρούμε και κάνουμε προσωρινές αποκαταστάσεις δρόμων. Προσπαθούμε, αυτό που έγινε δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».
Δήμαρχος Λάρισας: «Δεν έχει προηγούμενο η κατάσταση στον Πηνειό»
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε ότι το επίπεδο των υδάτων του ποταμού δεν έχει προηγούμενο και έχει φτάσει τα 9 μέτρα.
Σημείωσε ότι έχει εκκενωθεί η πλημμυρική ζώνη του Πηνειού στη Λάρισα, που δεν περιλαμβάνει κατοικίες, αλλά ορισμένες βιοτεχνίες και ποιμνιοστάσια, ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και τρία χωριά.
Αντιδήμαρχος Λάρισας στα Παραπολιτικά 90,1: «Στα 9,5 μέτρα το ύψος της στάθμης του Πηνειού»
«Το ύψος της στάθμης του Πηνειού βρίσκεται στα 9,5 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 7,5 μέτρα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Λάρισας, Θεόδωρος Καφφές, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
Πρόσθεσε πως έχει υπερχειλίσει σε χωράφια και όπου βρήκε έδαφος και γίνεται προσπάθεια να ανοίξει το φράγμα της Γυρτώνης, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.
Κοινοτάρχης Βλοχού Καρδίτσας στα Παραπολιτικά 90,1: «Το χωριό έχει καταστραφεί»
«Είχε δοθεί μήνυμα του 112 για εκκένωση, κάποιοι έφυγαν με λεωφορεία και ΙΧ, κάποιοι έμειναν για να σώσουν τα σπίτια τους», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο κοινοτάρχης Βλοχού, Γιάννης Χούκας.
«Το χωριό έχει καταστραφεί και δεν δόθηκαν χρήματα από την περιφέρεια Θεσσαλίας για αντιπλημμυρικά έργα», πρόσθεσε.
Εγκλωβισμένη στον Βλοχό Καρδίτσας στα Παραπολιτικά 90,1: Έκκληση για βοήθεια
Έκκληση για βοήθεια απηύθυνε μέσω των Παραπολιτικών 90,1 η Αγγελική Τσάκα, η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη με άλλα 150 άτομα σε λόφο στον Βλοχό Καρδίτσας.
«Δεν έχουμε ούτε νερό, ούτε φαγητό, οι αντοχές μας εξαντλούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η τιτάνια προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό εγκλωβισμένων συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ύστερα από μεγάλη επιχείρηση του Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.
Εκκένωση χωριών τη νύχτα στη Λάρισα
Μήνυμα του 112 εστάλη τη νύχτα στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος Θεσσαλίας, προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτές λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού από την κακοκαιρία.
Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα, απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος, απομακρυνθείτε προς Οιχαλία, λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης #Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου #Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/mbLpAekqgN@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) September 7, 2023
Πυροσβεστική: 1.881 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων
Συνολικά 1.881 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή ενώ από Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα τις 6.30 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.406 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.
Συγκεκριμένα:
* Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.427 κλήσεις, εκ των οποίων:
- Στη Μαγνησία, 2.260 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 640 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα.
- Στη Λάρισα, 332 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 130 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 135 άτομα.
- Στην Καρδίτσα, 1.110 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 240 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 410 άτομα.
- Στα Τρίκαλα, 605 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 370 άτομα.
- Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα.
* Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, εκ των οποίων:
- Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας, 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
- Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας, 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 252 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα.
- Στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο 1 άτομο.
* Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:
- Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.
- Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.
- Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου.
- Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων.
* Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων:
- Στις Σπέτσες, 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων.
- Στην Επίδαυρο, 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα.
- Στο Κρανίδι, 80 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
- Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων.
- Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων.
* Στην Περιφέρεια Αττικής 950 κλήσεις, εκ των οποίων:
- Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 826 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.
- Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων.
Επίσης, 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και συγκεκριμένα:
- -24 (23 και 1 μωρό) άτομα, καθώς και 1 σκύλος από Αγία Τριάδα Καρδίτσας,
- -28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας,
- -25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας,
- -1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας,
- -11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας,
- -15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων,
- -4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας,
- -2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας.
Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Αποκατάσταση της λειτουργίας των νοσοκομείων
Προσπάθειες να αποκατασταθούν η πρόσβαση και τα προβλήματα που προκάλεσε στα νοσοκομεία Θεσσαλίας η κακοκαιρία βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στο νοσοκομείο Βόλου.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πρόσβαση είναι ελεύθερη και λειτουργούν όλα τα τμήματά του. Υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος και όπου χρειάστηκε, τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες. Ειδικότερα για την τροφοδοσία με νερό, και σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα, αυτή πραγματοποιείται με υδροφόρες και έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη συνεχή υδροδότηση του νοσοκομείου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και ιδιωτών.
Το Νοσοκομείο Βόλου έχει πλήρη επάρκεια νερού, διότι καλύπτεται συνεχώς όλο το 24ωρο με παροχή από υδροφόρες, όπως αναφέρει ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης.
Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου 13 άτομα. Προβλήματα, μικρότερης έντασης, προκλήθηκαν και στα άλλα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας
Η πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι ελεύθερη, το ίδιο και η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια. Θα τεθούν σε λειτουργία γεννήτριες εφόσον απαιτηθεί. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση του νοσοκομείου. Μέχρι τώρα στο ΓΝ Λαμίας παρατηρείται εισροή υδάτων σε δύο χειρουργικές αίθουσες.
Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας
Μία χειρουργική αίθουσα είναι εκτός λειτουργίας στο ΓΝ Καρδίτσας, ενώ κατά τ’ άλλα το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν παρουσιάζει προβλήματα. Όταν χρειάστηκε, τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες. Στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου φιλοξενούνται 21 άτομα.
Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων
Αδύνατη είναι η πρόσβαση των κατοίκων από τον ορεινό-ημιορεινό όγκο, ενώ παραμένει ελεύθερη για όσους μένουν στην πόλη των Τρικάλων. Κατά τη διάρκεια διακοπής της τροφοδοσίας ρεύματος κατά τις βραδινές ώρες λειτούργησε χειροκίνητα η γεννήτρια. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν μόνο τα έκτακτα χειρουργεία. Παράλληλα, αναμένονται 15 άτομα από ιδιωτική δομή για να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.
Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, η τροφοδοσία σε νερό και ρεύμα απρόσκοπτη. Δεν νοσηλεύονται ασθενείς λόγω πλημμυρικών φαινομένων, αλλά φιλοξενούνται 3 άτομα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Κανονική είναι η λειτουργία του και απρόσκοπτη η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας παραμένουν τέσσερις ογκολογικοί ασθενείς.