THEPOWERGAME
Τα πολυαναμενόμενα self tests αναμένεται να είναι διαθέσιμα σε όλα τα φαρμακεία στις αρχές Απριλίου, με συνολικά 30 εταιρείες να έχουν ήδη κάνει προσφορές στον διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατ. τεμαχίων self tests και ήδη το ελεγκτικό συνέδριο εξετάζει διεξοδικά αυτές τις προσφορές.
Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ολοκληρώθηκε η φάση κατάθεσης προσφορών για τα 10 εκατ. self-tests, με την ανταπόκριση να είναι ικανοποιητική, καθώς κατέθεσαν φακέλους οι κάτωθι 30 εταιρείες:
Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Der mis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά: «Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προσφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε αύριο να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου».
Όλη η διαδικασία – Πώς θα γίνεται η διάθεσή τους
Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.
Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.
Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.
Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.
Πώς λειτουργούν τα self test
Τα self test είναι στην ουσία rapid test για τον κορoνοϊό, τα οποία μπορούν να πραγματοποιούν οι πολίτες χωρίς τη βοήθεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο σπίτι. Πρόκειται για τεστ αντιγόνου που δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να διενεργηθούν και δίνουν αποτέλεσμα σε διάστημα 15 με 30 λεπτά με τη δειγματοληψία.
Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.
Τι θα γίνει αν το self test βγει θετικό
Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον AMKA τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση
Ποιοι θα το κάνουν υποχρεωτικά
H κυβέρνηση θα νομοθετήσει προκειμένου τα self test να είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, υποχρεωτικό θα είναι το τεστ και για τους εργαζόμενους σε τουρισμό, λιανεμπόριο, εστίαση, ακτοπλοΐα – ναυτιλία, μεταποίηση και δικαστήρια.
Για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες το self test δεν θα είναι υποχρεωτικό και θα ισχύει η οικειοθελής χρήση του.