THEPOWERGAME
Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα προχωράει με ταχείς ρυθμούς, ενώ το άνοιγμα της πλατφόρμας ραντεβού για εμβολιασμό της επόμενης ομάδας, η οποία είναι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου θα γίνει την Παρασκευή 19 Μαρτίου.
Την ανακοίνωση έκανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19
Στην ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου, υπολογίζονται 215.000 άτομα, ανακοίνωσε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και το άνοιγμα της πλατφόρμας ραντεβού εμβολιασμών για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 65-69 ετών.
Με γνώμονα την προτεραιοποίηση των ατόμων για προφύλαξη από αυστηρό κίνδυνο θανάτου και βαριάς νόσησης, η Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, ανακοίνωσε τις ομάδες που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 19 Μαρτίου τις αιτήσεις για εμβολιασμό.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι παρακάτω ευπαθείς ομάδες:
- Άτομα με μεταμόσχευση, συμπαγών οργάνων ή αιμοποητικών ή σε αναμονή για μεταμόσχευση
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Κυστική ίνωση
- Άτομα με σύνδρομο Down
- Καρκίνος υπό αγωγή (συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικός)
- Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού (χορήγηση οξυγόνου, πνευμονοπάθεια κ.α.)
- Σοβαρή καρδιακή νόσος (πρόσφατο έμφραγμα, μυοκαρδιοπάθεις κ.α.)
- Σοβαρή υπατική ανεπάρκεια
- Άτομα σε ανοσοκατοστολή (με βάση τον κωδικό του νοσήματος και της αγωγής)
Δείτε αναλυτικά τις ασθένειες εδώ
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 28.000 μέχρι στιγμής εμβολιασμοί και έχουν διενεργηθεί συνολικά περισσότεροι από 1.300.000 εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 890.000 άτομα, ανέφερε. Σήμερα από τα 7.815 ραντεβού για εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν μέχρι το απόγευμα 6.684, προσέθεσε.
Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca
Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση χορήγησής του και η θέση της είναι ξεκάθαρη. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε καθαρά σε επιστημονικά κριτήρια εξετάζοντας τα δεδομένα όλων των χωρών.
«Η Ελλάδα ήμασταν και είμαστε στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες και είναι αυτός που εγκρίνει φάρμακα και εμβόλια. Χρησιμοποιούμε τα εμβόλια που ο ΕΜΑ ενέκρινε.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες, αφού εξέτασε και εξετάζει ανά πάσα στιγμή όλα τα γεγονότα αποφάσισε τη συνέχιση των εμβολιασμών» τόνισε.