THEPOWERGAME
Τους 32 έφτασαν οι νεκροί του τραγικού δυστυχήματος από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων, που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. «Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 32 νεκροί και 85 τραυματίες», ανέφερε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
«Ακούγαμε ανθρώπους να φωνάζουν “καιγόμαστε”, είναι συγκλονιστικό. Είμαι ακόμη σε κατάσταση σοκ», δηλώνει στην τοπική ιστοσελίδα ThessToday.gr επιβάτης του τρένου.
«Νομίζω πως είμαι καλά, πίστευα ότι θα πεθάνω»
Μάρτυρας που έζησε την τραγωδία στο επιβατικό τρένο περιγράφει τις δραματικές στιγμές, πιστεύοντας ότι εκεί μέσα θα χάσει τη ζωή της. «Νομίζω πως είμαι καλά, δεν είμαι σίγουρη. Βρισκόμουν στο τέταρτο βαγόνι, έπεσαν οι αποσκευές και γυρίσαμε ανάποδα. Τα υπόλοιπα βαγόνια διαλύθηκαν τελείως. Τα λόγια περισσεύουν, πίστευα ότι θα πεθάνω», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ερχόταν το τρένο καταπάνω μας»
Τα μοιραία λεπτά περιγράφει ένας άλλος μάρτυρας, ο οποίος δηλώνει: «Νιώσαμε να τραντάζεται όλο το βαγόνι, ερχόταν το τρένο καταπάνω μας. Ακόμη δεν νιώθω ζωντανός».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, κάποιοι επιβάτες είχαν φύγει διακοπές λόγω του τριημέρου, ενώ άλλοι είχαν επισκεφθεί τις οικογένειές τους. Παράλληλα, έξω από τον ΟΣΕ βρίσκονται κάποιοι συγγενείς που δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους και αγωνιούν.
«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Αστυνομία, αλλά ούτε και από κάποιον στον σταθμό. Δεν ξέρουμε τι γίνεται και δεν μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους μας», αναφέρει μια γυναίκα, η οποία περιμένει τον εγγονό της.
Σημειώνεται πως αναμένεται να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη ακόμη τρία λεωφορεία με επιζώντες της τραγωδίας.
«Καταφέραμε να βρούμε μια τρύπα και βγήκαμε»
Σοκάρουν οι περιγραφές των επιβατών που βρίσκονταν στο επιβατικό τρένο που συγκρούστηκε με εμπορικό κοντά στα Τέμπη και έφτασαν πριν από λίγη ώρα με τα λεωφορεία στον ΟΣΕ. «Ήταν 10 δευτερόλεπτα εφιαλτικά. Είχε πιάσει φωτιά δίπλα μας. Στριφογύρισε το βαγόνι. Στο ένα λεπτό ακούστηκε ένα μπαμ».
Τα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, που είχε αποτέλεσμα -μέχρι στιγμής- να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι και δεκάδες ακόμη να τραυματιστούν, περιέγραψε επιβάτης, εμφανώς τραυματισμένος, χτυπημένος στο κεφάλι και στα χέρια.
«Ήταν πολύ δύσκολο να επιβιώσει κανείς. Εγώ βρισκόμουν στο βαγόνι Β2, μάλλον η σύγκρουση ήταν μετωπική. Σε μια στιγμή ακούγαμε “καθυστέρηση 20’ με μισή ώρα” και μετά μας λέει ο οδηγός “καθυστέρηση μια ώρα” και τότε ανέφερε πως υπάρχει σύγχυση στις γραμμές. Ακούσαμε να λένε άτομα “μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος; Στο επόμενο λεπτό, μπαμ. Είχε πιάσει φωτιά δίπλα μας. Βρήκαμε μια τρύπα και καταφέραμε να βγούμε όλοι, αλλά δεν ξέρουμε τι συνέβη στα πρώτα βαγόνια. Ήταν 10 δευτερόλεπτα εφιαλτικά».
«Ήταν όλα μια μάζα»
Όπως ανέφερε μια άλλη επιβάτισσα, αυτοί που είναι σοβαρότερα τραυματισμένοι βρίσκονταν στα πρώτα βαγόνια. «Δυστυχώς, είναι όλα νέα παιδιά. Ελπίζω από καρδιάς να μην έχουμε θύματα. Μας βοήθησαν τα νέα παιδιά. Άνοιξαν την πόρτα, πήραν τα πράγματά μας, μας βοήθησαν να κατεβούμε».
Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή ενός επιβάτη, ο οποίος τόνισε πως γυρνώντας προς το σημείο της σύγκρουσης, «ήταν μια μάζα όλα».
Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Προσπαθούσαν να βρουν ανθρώπους εγκλωβισμένους»
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την τραγωδία στα Τέμπη.
«Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Εάν δείτε τα πρώτα βαγόνια της αμαξοστοιχίας και τις μηχανές, μπορείτε να φανταστείτε πόσο σφοδρή ήταν η σύγκρουση. Το βαγόνι 1 και το βαγόνι 2 δεν υπάρχουν. Η καφετέρια που υπήρχε ενδιάμεσα έχει καεί και δεν υπάρχει. Οι ρόδες τους δεν υπάρχουν, όλα είναι μία άμορφη μάζα. Το 3ο βαγόνι είναι στραπατσαρισμένο, όπως και το 4ο», ανέφερε αρχικά.
«Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών. Εκεί που βλέπετε φωτιά στις εικόνες, εκεί είναι το μπαρ. Εκεί κατάφερε η Πυροσβεστική να μπει πριν από 1 ώρα (σ.σ.: έπειτα από 4 ώρες, δηλαδή, από τη σύγκρουση). Προσπαθούσαν να βρουν ανθρώπους εγκλωβισμένους, πιθανώς να υπάρχουν και απανθρακωμένοι. Ψάχνουν οι Αρχές εάν κάποιοι πήγαν στα χωράφια και ήταν σε σοκ», συμπλήρωσε ο κ. Αγοραστός.
«Οι 213 έχουν μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, 68 στο Νοσοκομείο Λάρισας και κάποιοι έφυγαν μόνοι τους, καθώς το σημείο είναι εύκολα προσβάσιμο και μπορούσαν να πάνε οι δικοί τους άνθρωποι να τους πάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο σταθμάρχης βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα και καταθέτει.
«Έχουμε κάνει και συντονιστικό με τους αρμόδιους φορείς. Έχω ζήσει και την τραγωδία στα Τέμπη με τα παιδιά, αυτό που συμβαίνει εδώ δεν υπάρχει, είναι τραγική η κατάσταση. Η βλάβη που έπαθε ένα τρένο νωρίτερα στα Παλαιοφάρσαλα δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Ακόμα δεν έχουμε βρει τους μηχανοδηγούς, δεν έχουν βγει», κατέληξε.
Ο Παναγιώτης Σταφυλάς ήταν στο μοιραίο τρένο, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και όσα περιγράφει ανατριχιάζουν: «Ήμουν στο βαγόνι 5 από τύχη, ενώ το εισιτήριό μου έλεγε βαγόνι 2. Την ώρα που έγινε το ατύχημα εγώ κοιμόμουν, λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση κάτι με ενοχλούσε και ξύπνησα. Και ξαφνικά καταλαβαίνω το απότομο φρενάρισμα και μία κυρία ήταν με αίματα στο πρόσωπο».
Σε ερώτηση αν υπήρχε φρενάρισμα, ο επιβάτης εξήγησε ότι ήταν παρομοίωση φρεναρίσματος και δεν υπήρχε σταδιακή μείωση της ταχύτητας.
Για τον απεγκλωβισμό από το τρένο ο κ. Σταφυλάς περιέγραψε ότι αρχικά προσπάθησε να σπάσει τα παράθυρα, αλλά δεν τα κατάφερε και μετά με τους υπόλοιπους επιβάτες κατάφεραν να ανοίξουν μία πόρτα.
«Το πρώτο και το δεύτερο βαγόνι ήταν λιωμένα και έβγαινε δυνατή φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ήταν ένας σεισμός, δεν μπορώ να μιλήσω, το ένα βαγόνι καιγόταν», είναι η μαρτυρία νεαρού επιβάτη.
«Δεν λειτουργεί τίποτα, γίνονται όλα χειροκίνητα»
«Πάμε κι όπου βγει», είπε ο μηχανοδηγός του μοιραίου τρένου στον ασύρματο. Τι κατήγγειλε επιβάτης.
Σε μια σοβαρή καταγγελία σχετικά με τη λειτουργία των τρένων στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη έπειτα από σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία στο ύψος των Τεμπών προχώρησε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ.
Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Κώστας Γενηδούνιας: «Δεν λειτουργεί τίποτα, γίνονται όλα χειροκίνητα, είμαστε στο manual και σε όλο τον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Ούτε τα φωτοσήματα λειτουργούν, αν λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν εγκαίρως».
Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι οι μηχανοδηγοί κινούνται στα τυφλά, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών απάντησε ότι «οι πληροφορίες δίνονται από σταθμάρχη σε σταθμάρχη μέσω ασυρμάτου. Μας λέει ο σταθμάρχης στην Αθήνα, θα πάτε μέχρι το Μενίδι, μετά μέχρι την Οινόη, συνολικά αυτό γίνεται 15 φορές από Αθήνα για Θεσσαλονίκη».
Κατά τον ίδιο, «υπήρχαν ηλεκτρονικά συστήματα, δεν λειτουργούν, ρωτήστε τους υπευθύνους».
Ερωτηθείς για τις συνθήκες του δυστυχήματος, είπε ότι «στο σημείο έχει διπλή γραμμή, ένα ανεβαίνει, ένα κατεβαίνει, δεν ξέρω γιατί τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή».
«Εμείς ακολουθούμε εντολές. Όπου μας πουν πηγαίνουμε. Σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι διπλή η γραμμή. Αν σε κάποιο σημείο γίνονται έργα, υπάρχουν διακλαδώσεις. Όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά. Είναι χρόνια που δεν λειτουργούν τα συστήματα», κατέληξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ.
Επιβάτισσα του τρένου: «Έχω ράμματα και είμαι με οξυγόνο»
Εικόνες χάους μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών
«Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές. Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιβάτης της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με άλλη (εμπορευματική), αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, τις πρώτες στιγμές μετά το τραγικό δυστύχημα.
Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, καθώς κατεβαίνει από το λεωφορείο με το οποίο επέστρεψε μαζί με άλλους επιβάτες στη Θεσσαλονίκη, από τύχη είναι ζωντανός, καθώς η θέση του ήταν στο δεύτερο βαγόνι, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο τελικά κάθισε στο πέμπτο βαγόνι. «Τα έχασα στην αρχή, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, αλλά προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου για να βοηθήσω τους συνεπιβάτες μου να βγουν από το βαγόνι. Όλοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε», περιέγραψε συγκινημένος. «Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί, διότι κοιμόντουσαν. Κι εγώ κοιμόμουν και με τάραξε ένα απότομο φρενάρισμα. Αργότερα, όμως, όταν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, προσπαθήσαμε να βγούμε από το βαγόνι και όταν τα καταφέραμε, είδαμε το χάος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ελένη Καραδιαμάντη με ανακούφιση και μεγάλη συγκίνηση αγκάλιασε την κόρη της μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο. «Προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί της και δεν μπορούσα, είχε χάσει το κινητό της. Ευτυχώς μαζί της ήταν ένας συνάδελφός της και τη βοήθησε να βγει από το βαγόνι. Δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω, είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη», τόνισε. Η κόρη της κ. Καραδιαμάντη έκανε τελικά εισαγωγή στο νοσοκομείο, καθώς χτύπησε στην πλάτη, αφού προηγουμένως της περιέγραψε πώς κατάφεραν οι πυροσβέστες να τους βγάλουν έξω από το βαγόνι, ρίχνοντας σχοινιά και απεγκλωβίζοντάς τους.
«Γυναίκες έκλαιγαν, φώναζαν και ευτυχώς κάποιος κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και βγήκαμε, καθώς είχε πολύ καπνό. Προσπάθησα να πλησιάσω στα πρώτα βαγόνια και ήταν όλα μια μάζα», ανέφερε ένας άλλος από τους διασωθέντες.
Ελαφρά τραυματισμένη, μια νεαρή κοπέλα που ήταν στο δεύτερο βαγόνι βγήκε από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συνοδευόμενη από τους γονείς της. Το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει είναι πως είναι καλά. «Δεν θυμάμαι τίποτα, ακολούθησα δύο παιδιά και βγήκα, έσπασαν τα τζάμια», ανέφερε.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε λεωφορεία μετέφεραν 194 διασωθέντες από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απ’ αυτούς, αρχικά οι 26 μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και οι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πάρει ήδη εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Δήμαρχος Τεμπών: «Από τα τρία πρώτα βαγόνια δεν έχει μείνει τίποτα»
Ο Γιώργος Μανώλης, δήμαρχος Τεμπών, μίλησε για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ανέφερε σχετικά με την τραγωδία: «Ευτυχώς που δεν έγινε δύο χιλιόμετρα μετά, μέσα στις σήραγγες, εκεί θα είχαμε παρά πολύ πιο τραγικά γεγονότα. Ειδοποιήθηκα από την Πολιτική Προστασία στην Αθήνα. Μου έκανε εντύπωση η ψυχραιμία των νέων παιδιών, που βγαίνανε από μέσα και βοηθούσαν τους άλλους να βγουν από το τρένο».
Ο δήμαρχος Τεμπών ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, μέσα στο τρένο υπήρχαν 348 άτομα.
«Από τρία πρώτα βαγόνια δεν έχει μείνει τίποτα. Η μηχανή του τρένου βρέθηκε κάτω από τα βαγόνια. Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε αυτά τα βαγόνια ήταν από 1.200 μέχρι 1.500 βαθμούς Κελσίου. Έλιωσαν τα σίδερα», περιέγραψε.