THEPOWERGAME
Τη χρηματοδότηση του έργου υποστήλωσης στο ρωμαϊκό υδραγωγείο στη Μόρια αποφάσισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, με το ποσό των 90.000 ευρώ χρηματοδοτεί τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων το υπουργείο Πολιτισμού με απόφαση της υπουργού.
Σκοπός να υπάρξει άμεση παρέμβαση υποστύλωσης του ρωμαϊκού υδραγωγείου στη Μόρια.
Όπως είναι γνωστό, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια» που έπληξε τη χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου, κατέρρευσε η από 15ετίας σκαλωσιά της υποστύλωσης του μνημείου, αποκαλύπτοντας τα σοβαρά προβλήματα του τόξου στο οποίο το «κλειδί» έχει γλιστρήσει με την προοπτική της κατάρρευσης του να είναι άμεση.
Η χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού υπήρξε δεδομένης της διαπίστωσης από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ότι κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει μεγάλο μέρος του μνημείου αφού η τοξοστοιχία στηρίζει το σύνολο του.
Ας σημειωθεί ότι από το 2004 – 2005 όταν και τελείωσαν τα χρήματα του πρώτου μέρους των εργασιών στερέωσης -αποκατάστασης- αναστήλωσης του ρωμαϊκού υδραγωγείου στη Μόρια υποστυλώθηκε το τόξο της μεσαίας τοξοστοιχίας που αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα χαλάρωσης.
Έκτοτε η συνέχιση του έργου δεν εντάχθηκε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Λέσβου
Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο εικάζεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα. Κατασκευάστηκε για την μεταφορά νερού από τις άφθονες πηγές του λεσβιακού Ολύμπου μέχρι την πόλη της Μυτιλήνης, σε διαδρομή 26 χιλιομέτρων περίπου.
Έχει έντονα κλασικά στοιχεία, γι΄ αυτό και θεωρήθηκε «αδριάνειο». Υπολογίζεται ότι η ποσότητα νερού που προμήθευε την πόλη ήταν 127.000 κυβικά μέτρα την ημέρα. Το μνημείο είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Λέσβου.
Τέλος, μια άγνωστη λεπτομέρεια για το υδραγωγείο είναι ότι κατασκευάστηκε με υλικά του λατομείου της περιοχής από όπου προήλθαν μάλιστα οι πρώτες ύλες για σημαντικά μνημεία της Μεσογείου, όπως οι κολώνες της Πομπηίας.