Γ.Δ.
1466.73 -0,91%
ACAG
-1,53%
5.8
CENER
-0,72%
9.6
CNLCAP
0,00%
7.1
DIMAND
+0,11%
8.98
NOVAL
0,00%
2.77
OPTIMA
+0,98%
12.32
TITC
+3,41%
31.8
ΑΑΑΚ
-8,55%
5.35
ΑΒΑΞ
-0,97%
1.434
ΑΒΕ
0,00%
0.476
ΑΔΜΗΕ
-1,32%
2.24
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.945
ΑΛΜΥ
-4,06%
2.955
ΑΛΦΑ
-2,29%
1.685
ΑΝΔΡΟ
-1,81%
6.5
ΑΡΑΙΓ
-1,28%
11.55
ΑΣΚΟ
-1,41%
2.8
ΑΣΤΑΚ
0,00%
6.92
ΑΤΕΚ
0,00%
0.418
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.64
ΑΤΤ
-5,18%
8.78
ΑΤΤΙΚΑ
+3,54%
2.63
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
-1,68%
5.87
ΒΙΟΚΑ
-0,42%
2.36
ΒΙΟΣΚ
-2,11%
1.39
ΒΙΟΤ
0,00%
0.24
ΒΙΣ
0,00%
0.142
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.38
ΓΕΒΚΑ
+0,92%
1.645
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1,45%
17.68
ΔΑΑ
-1,26%
7.82
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.06
ΔΕΗ
-1,45%
11.53
ΔΟΜΙΚ
-2,44%
3.8
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
0,00%
0.321
ΕΒΡΟΦ
-0,62%
1.6
ΕΕΕ
+0,12%
33.14
ΕΚΤΕΡ
+4,65%
2.25
ΕΛΒΕ
0,00%
5.5
ΕΛΙΝ
-1,75%
2.25
ΕΛΛ
-0,72%
13.8
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-0,24%
2.08
ΕΛΠΕ
-1,85%
7.42
ΕΛΣΤΡ
+2,68%
2.3
ΕΛΤΟΝ
-3,30%
1.702
ΕΛΧΑ
-2,23%
1.84
ΕΝΤΕΡ
-0,37%
8.05
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.128
ΕΠΣΙΛ
+0,17%
12.02
ΕΣΥΜΒ
-2,29%
1.28
ΕΤΕ
-1,18%
8.35
ΕΥΑΠΣ
-0,30%
3.35
ΕΥΔΑΠ
-0,35%
5.76
ΕΥΡΩΒ
-2,65%
2.17
ΕΧΑΕ
-1,67%
4.7
ΙΑΤΡ
-2,90%
1.675
ΙΚΤΙΝ
-1,93%
0.406
ΙΛΥΔΑ
-0,82%
1.815
ΙΝΚΑΤ
0,00%
5
ΙΝΛΙΦ
-1,16%
5.1
ΙΝΛΟΤ
-0,16%
1.248
ΙΝΤΕΚ
-0,49%
6.07
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.44
ΙΝΤΕΤ
+0,80%
1.26
ΙΝΤΚΑ
-0,44%
3.375
ΚΑΡΕΛ
0,00%
336
ΚΕΚΡ
+1,72%
1.48
ΚΕΠΕΝ
0,00%
1.75
ΚΛΜ
0,00%
1.5
ΚΟΡΔΕ
+1,22%
0.497
ΚΟΥΑΛ
-0,84%
1.186
ΚΟΥΕΣ
-1,67%
5.31
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
-1,74%
11.3
ΚΤΗΛΑ
-2,35%
1.66
ΚΥΡΙΟ
-1,68%
1.17
ΛΑΒΙ
-1,33%
0.888
ΛΑΜΔΑ
-0,94%
7.35
ΛΑΜΨΑ
0,00%
36
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.95
ΛΕΒΚ
0,00%
0.294
ΛΕΒΠ
0,00%
0.276
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.38
ΛΟΥΛΗ
0,00%
2.69
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.85
ΜΕΒΑ
0,00%
4
ΜΕΝΤΙ
-1,10%
2.69
ΜΕΡΚΟ
0,00%
45.2
ΜΙΓ
-1,90%
3.62
ΜΙΝ
-1,65%
0.595
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
-1,94%
23.24
ΜΟΝΤΑ
0,00%
3.7
ΜΟΤΟ
-2,65%
2.755
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.675
ΜΠΕΛΑ
+1,05%
24.98
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.5
ΜΠΡΙΚ
-1,77%
1.94
ΜΠΤΚ
0,00%
0.58
ΜΥΤΙΛ
-1,10%
36
ΝΑΚΑΣ
+1,47%
2.76
ΝΑΥΠ
0,00%
0.932
ΞΥΛΚ
+0,71%
0.283
ΞΥΛΠ
+1,46%
0.416
ΟΛΘ
-0,48%
20.9
ΟΛΠ
+0,18%
27.6
ΟΛΥΜΠ
-0,77%
2.57
ΟΠΑΠ
-0,44%
15.96
ΟΡΙΛΙΝΑ
-0,22%
0.895
ΟΤΕ
-2,13%
14.23
ΟΤΟΕΛ
-0,17%
11.78
ΠΑΙΡ
-1,37%
1.08
ΠΑΠ
-0,43%
2.34
ΠΕΙΡ
-2,81%
3.81
ΠΕΤΡΟ
-0,90%
8.8
ΠΛΑΘ
-0,58%
4.29
ΠΛΑΚΡ
0,00%
15
ΠΡΔ
0,00%
0.25
ΠΡΕΜΙΑ
-0,68%
1.16
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.15
ΠΡΟΦ
-0,58%
5.17
ΡΕΒΟΙΛ
-3,40%
1.99
ΣΑΡ
-1,26%
11
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-0,57%
0.347
ΣΙΔΜΑ
-0,59%
1.68
ΣΠΕΙΣ
+1,17%
6.92
ΣΠΙ
-1,76%
0.668
ΣΠΥΡ
0,00%
0.145
ΤΕΝΕΡΓ
+0,16%
19.25
ΤΖΚΑ
+1,00%
1.515
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.16
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,37%
1.622
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8
ΦΡΙΓΟ
0,00%
0.21
ΦΡΛΚ
-0,25%
4.06
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.665

Food Festival στη Θεσσαλονίκη: Ξεπουλήσαμε σε πρώτη ύλη

Σε 1.300 ανήλθαν οι μερίδες φαγητού που ετοιμάστηκαν και μοιράστηκαν στις εκατοντάδες κόσμου, όλων των ηλικιών, που επισκέφθηκε σήμερα τη χριστουγεννιάτικη αγορά του Thessaloniki Food Festival, η οποία, με μια ανάπαυλα το 2020 λόγω κορονοϊού, διοργανώνεται σταθερά στην πόλη από το 2014. «Ξεπουλήσαμε σε πρώτη ύλη», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, προσθέτοντας ότι «κυριολεκτικά φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έγινε το αδιαχώρητο στο Thessaloniki Food Festival, που γέμισε με μυρωδιές και χρώματα το φουαγιέ του δημαρχείου».

Στο πλαίσιο αυτό, ευχαριστώντας τους Θεσσαλονικείς που τίμησαν με την παρουσία τους και τη φετινή διοργάνωση, η κ. Καραγιάννη τόνισε ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η αειφορία των τοπικών προϊόντων, οι Food for life εφαρμογές που ακολουθούν οι παραγωγοί, το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα για το περιβάλλον και η κυκλική οικονομία. Στόχος είναι να έρθει πιο κοντά η βιώσιμη τοπική παραγωγή με τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες της πόλης», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 11 το πρωί σήμερα, στο φουαγιέ του δημαρχείου, οι επισκέπτες της διοργάνωσης είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά κρασιά αργής ζύμωσης, με τη διαδικασία του χειρωνακτικού τρύγου για τη βιώσιμη διαχείριση της γης, μωβ και κίτρινα καρότα και εξατομικευμένα λαχανικά που φτάνουν το λιγότερο σε δέκα ώρες (from farm to spoon) στον μπάγκο των σεφ, ευεργετικά ροφήματα που παράγονται αποκλειστικά με βιολογικές και φυσικές μεθόδους, υγιεινά, νηστίσιμα & χορτοφαγικά βούτυρα ξηρών καρπών αλεσμένα σε πετρόμυλο, αποστάγματα (τσίπουρο – κονιάκ) χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ίνες, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές, αλείμματα κόκκινης πιπεριάς με μπαχαρικά από όλη την Ελλάδα και μαύρα φασόλια, μία υπερτροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, που δίνει χρώμα στα πιάτα των σεφ.

Μνήμες σχεδόν ενός αιώνα

Παράλληλα, οι επισκέπτες του Thessaloniki Food Festival, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά χριστουγεννιάτικα αρτοποιήματα από παραδοσιακό φούρνο που ξυπνούν μνήμες μέσα από τα 98 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης, λικέρ από ρόδι φτιαγμένο από μια μυστική ξεχασμένη συνταγή στη σκιά του Ολύμπου, σόδα με οργανικά βότανα -λεβάντα, λεμόνι, σαμπούκο και μέντα, τα αγαπητά βιολογικά αμπελόφυλλα της «Μαριάννας» και αλοιφές πατέ και ολόκληρα 100% φυσικά αποξηραμένα λαχανικά.

Παράλληλα, στη διοργάνωση υπήρχαν χειροποίητα ζυμαρικά βασισμένα σε ποντιακές συνταγές, φτιαγμένα με αγνά υλικά που πήραν βραβείο γεύσης, extra παρθένο ελαιόλαδο με διεθνείς διακρίσεις, γκουρμέ ζυμαρικά σκληρού σίτου με λιναρόσπορο και βουβαλίσιο ή κατσικίσιο γάλα, παραδοσιακά προϊόντα από τον γυναικείο συνεταιρισμό Μελισσοχωρίου που φτιάχνονται με εποχικά τοπικά υλικά, free-from σνακς και μπάρες δηλαδή βιολειτουργικά τρόφιμα για ειδική διατροφή, με βάση υλικά όπως ο λιναρόσπορος, το φαγόπυρο, η κινόα, ο αμάρανθος, dressings από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με την προσθήκη βοτάνων, μονοπικοιλιακά κρασιά από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση από την Αλιστράτη Σερρών και καινοτόμα προϊόντα φτιαγμένα με χειροποίητο τρόπο, που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης.

Σιρόπια από μελισσόχορτο, σαμπούκο, λεβάντα, δυόσμο, από αρωματικά φυτά μαζεμένα στο χέρι και παραδοσιακές συνταγές, «ψαγμένα» παραδοσιακά προϊόντα από ένα σύγχρονο παντοπωλείο, χειροποίητα φύλλα περέκ ψημένα στο τζάκι και μαρμελάδες και σάλτσες με καυτερή ελληνική κόκκινη πιπεριά και τζίντζερ, έδωσαν επίσης το «παρών».

Παραδοσιακές και διεθνείς συνταγές εδεσμάτων και ποτών

Στη «γλυκιά» γωνιά της Χριστουγεννιάτικης αγοράς οι επισκέπτες βρήκαν χειροποίητες μαρμελάδες από φρούτα που συλλέγονται τη σωστή στιγμή ωρίμανσης, χειροποίητες μπάρες με ξεχωριστές γεύσεις, που δεν έχουν υποστεί καμία θερμική επεξεργασία ώστε να διατηρήσουν όλα τα συστατικά τους αναλλοίωτα, σοκολάτες με ιδιαίτερες γεύσεις πολλά βραβεία και avant-garde σχεδιασμό που φέρνουν αναμνήσεις από άλλες εποχές, απολαυστικά snacks από φρούτα που συλλέγονται και αποξηραίνονται χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών, «χειμερινές» μαρμελάδες και αποξηραμένα φρούτα με μπαχαρικά για ροφήματα, νόστιμα βιολογικά προϊόντα αρώνιας (χυμοί, λικέρ, μαρμελάδες) με ευεργετικές ιδιότητες και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα από αρτοζαχαροπλαστείο της πόλης φτιαγμένα με αγνά προϊόντα.

Ακόμη, στο Pop Up Kitchen της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, οι καταρτιζόμενοι από σχολές μαγειρικής και φιλοξενίας, δημιούργησαν παραδοσιακές και διεθνείς συνταγές εδεσμάτων και ποτών με τα τοπικά προϊόντα των εκθετών. Συγκεκριμένα, παρασκεύασαν μπροστά στους επισκέπτες της εκδήλωσης το ξακουστό Glühwein, ένα κόκκινο ζεστό κρασί ζεστό κρασί με μπαχαρικά, τη βελουτέ σούπα με κάστανο «Velouté de Châtaignes» και ψητά λαχανικά, μια σαλάτα Θεσσαλονίκης με ξηρούς καρπούς και φρούτα εποχής, τραχανά με χειμερινή τρούφα «Tuber brumale» και κόκκινο «χαβιάρι» πιπεριάς, τσιγαριαστό λουκάνικο με πράσο σβησμένο με τσίπουρο και καραμελωμένο με μέλι.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!