Γ.Δ.
1385.47 -1,31%
ACAG
-2,34%
5.42
BOCHGR
+0,22%
4.47
CENER
-1,06%
8.41
CNLCAP
0,00%
7.15
DIMAND
-0,67%
8.83
NOVAL
-1,46%
2.365
OPTIMA
-0,93%
12.72
TITC
-1,28%
34.6
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
-1,55%
1.398
ΑΒΕ
-1,05%
0.47
ΑΔΜΗΕ
-1,89%
2.34
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.68
ΑΛΜΥ
-1,87%
3.68
ΑΛΦΑ
-2,91%
1.533
ΑΝΔΡΟ
-0,31%
6.44
ΑΡΑΙΓ
-2,12%
9.485
ΑΣΚΟ
-0,39%
2.57
ΑΣΤΑΚ
-1,15%
6.86
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.76
ΑΤΤ
-29,86%
1.515
ΑΤΤΙΚΑ
-3,30%
2.05
ΒΙΟ
-2,44%
5.19
ΒΙΟΚΑ
-1,75%
1.68
ΒΙΟΣΚ
-4,03%
1.43
ΒΙΟΤ
0,00%
0.294
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.1
ΓΕΒΚΑ
0,00%
1.3
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0,00%
17.5
ΔΑΑ
-0,84%
7.836
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.66
ΔΕΗ
-1,16%
11.91
ΔΟΜΙΚ
0,00%
3
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-0,66%
0.3
ΕΒΡΟΦ
-1,38%
1.43
ΕΕΕ
-0,42%
32.96
ΕΚΤΕΡ
-3,46%
1.508
ΕΛΒΕ
-2,50%
4.68
ΕΛΙΝ
-1,49%
1.98
ΕΛΛ
0,00%
13.25
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-1,29%
1.682
ΕΛΠΕ
-0,96%
6.735
ΕΛΣΤΡ
-1,00%
1.98
ΕΛΤΟΝ
-2,73%
1.854
ΕΛΧΑ
-1,61%
1.712
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-2,56%
1.14
ΕΤΕ
-2,03%
6.958
ΕΥΑΠΣ
+1,59%
3.2
ΕΥΔΑΠ
+0,70%
5.74
ΕΥΡΩΒ
-0,94%
1.9515
ΕΧΑΕ
-1,39%
4.27
ΙΑΤΡ
+6,69%
1.595
ΙΚΤΙΝ
-1,61%
0.305
ΙΛΥΔΑ
-2,52%
1.74
ΙΝΚΑΤ
-0,94%
4.76
ΙΝΛΙΦ
-1,59%
4.32
ΙΝΛΟΤ
-3,15%
0.892
ΙΝΤΕΚ
-0,87%
5.7
ΙΝΤΕΡΚΟ
+2,54%
2.42
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.05
ΙΝΤΚΑ
-2,93%
2.65
ΚΑΡΕΛ
+1,18%
344
ΚΕΚΡ
-3,25%
1.19
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
+1,02%
1.48
ΚΟΡΔΕ
0,00%
0.418
ΚΟΥΑΛ
-2,03%
1.064
ΚΟΥΕΣ
-0,53%
5.66
ΚΡΙ
+1,04%
14.55
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.7
ΚΥΡΙΟ
0,00%
0.94
ΛΑΒΙ
-2,53%
0.77
ΛΑΜΔΑ
-1,63%
7.22
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37.4
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.845
ΛΕΒΚ
0,00%
0.254
ΛΕΒΠ
0,00%
0.34
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.26
ΛΟΥΛΗ
0,00%
2.79
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.65
ΜΕΒΑ
0,00%
3.82
ΜΕΝΤΙ
-2,37%
2.06
ΜΕΡΚΟ
0,00%
44
ΜΙΓ
+3,44%
3.31
ΜΙΝ
0,00%
0.54
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
-0,41%
19.5
ΜΟΝΤΑ
-4,26%
3.6
ΜΟΤΟ
+0,80%
2.52
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.65
ΜΠΕΛΑ
-1,16%
23.96
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
-0,27%
3.68
ΜΠΡΙΚ
-1,48%
2
ΜΠΤΚ
0,00%
0.62
ΜΥΤΙΛ
-2,00%
32.34
ΝΑΚΑΣ
+5,77%
3.3
ΝΑΥΠ
+0,92%
0.882
ΞΥΛΚ
-1,14%
0.26
ΞΥΛΠ
+9,55%
0.436
ΟΛΘ
-1,45%
20.4
ΟΛΠ
0,00%
29.7
ΟΛΥΜΠ
-2,13%
2.3
ΟΠΑΠ
-0,92%
15
ΟΡΙΛΙΝΑ
-0,25%
0.796
ΟΤΕ
-0,54%
14.81
ΟΤΟΕΛ
-0,77%
10.34
ΠΑΙΡ
0,00%
0.998
ΠΑΠ
+0,42%
2.38
ΠΕΙΡ
-2,55%
3.59
ΠΕΡΦ
-2,50%
5.45
ΠΕΤΡΟ
0,00%
8
ΠΛΑΘ
-1,25%
3.94
ΠΛΑΚΡ
0,00%
14.5
ΠΡΔ
0,00%
0.292
ΠΡΕΜΙΑ
-1,49%
1.19
ΠΡΟΝΤΕΑ
-3,23%
6
ΠΡΟΦ
-2,29%
5.11
ΡΕΒΟΙΛ
-3,03%
1.6
ΣΑΡ
-2,11%
10.22
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-2,35%
0.332
ΣΙΔΜΑ
+1,94%
1.58
ΣΠΕΙΣ
-2,03%
5.8
ΣΠΙ
-6,55%
0.514
ΣΠΥΡ
0,00%
0.127
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
19.77
ΤΖΚΑ
-1,41%
1.4
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.06
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,12%
1.628
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8
ΦΡΙΓΟ
0,00%
0.25
ΦΡΛΚ
-2,15%
3.635
ΧΑΙΔΕ
-1,69%
0.58

ΕΟΔΥ: Δύο κρούσματα αλλαντίασης στην Ελλάδα

Δύο κρούσματα αλλαντίασης καταγράφηκαν στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ενώ μια γυναίκα είναι διασωληνωμένη.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα αλλαντίασης αφορούσαν ένα ζευγάρι και δηλώθηκαν μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός διάθεσης αντιτοξίνης της αλλαντίασης μέσω του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, για χορήγηση της αντιτοξίνης στους δύο ασθενείς.

Με τη συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέστη δυνατή η χορήγηση της ειδικής αντιτοξίνης εντός του πρώτου εικοσιτετραώρου από τη δήλωση των 2 κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ.

Οι δύο ασθενείς, η μία εκ των οποίων είναι διασωληνωμένη, νοσηλεύονται σε σταθερή κλινική κατάσταση.

Η έρευνα έδειξε πως το αλλοδαπό ζευγάρι νόσησε με αλλαντίαση έπειτα από κατανάλωση σπαραγγιών παρασκευασμένων από τους ίδιους με τη διαδικασία της κονσερβοποίησης.

Σημειώνεται πως το χρονικό διάστημα 2004-2021 υπήρξαν μόλις 3 κρούσματα αλλαντίασης, 2 σε βρέφη και ένα σε ενήλικα.

Πώς εμφανίζεται η αλλαντίαση

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο, το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί το κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.

Η τοξίνη παράγεται συνήθως σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ. καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.λπ.). Η τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.

Ως εκ τούτου, συστήνεται η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!