Γ.Δ.
1452.5 -0,26%
ACAG
+0,52%
5.84
BOCHGR
0,00%
4.54
CENER
-0,11%
9.11
CNLCAP
-2,68%
7.25
DIMAND
-2,25%
7.82
NOVAL
-0,65%
2.285
OPTIMA
-2,33%
12.56
TITC
-1,00%
39.6
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
-2,23%
1.494
ΑΒΕ
+0,22%
0.449
ΑΔΜΗΕ
0,00%
2.6
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.69
ΑΛΜΥ
-0,87%
4.56
ΑΛΦΑ
-0,47%
1.5795
ΑΝΔΡΟ
0,00%
6.4
ΑΡΑΙΓ
-1,66%
10.07
ΑΣΚΟ
0,00%
2.83
ΑΣΤΑΚ
-3,51%
7.14
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.76
ΑΤΤ
0,00%
0.67
ΑΤΤΙΚΑ
-1,35%
2.19
ΒΙΟ
-3,30%
5.27
ΒΙΟΚΑ
-0,27%
1.865
ΒΙΟΣΚ
-0,62%
1.6
ΒΙΟΤ
-3,01%
0.258
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.18
ΓΕΒΚΑ
0,00%
1.39
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1,19%
18.2
ΔΑΑ
0,00%
8
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.58
ΔΕΗ
-0,60%
11.6
ΔΟΜΙΚ
-4,32%
2.77
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
0,00%
0.308
ΕΒΡΟΦ
-1,96%
1.755
ΕΕΕ
-0,74%
32.18
ΕΚΤΕΡ
-1,02%
1.75
ΕΛΒΕ
0,00%
4.78
ΕΛΙΝ
+2,83%
2.18
ΕΛΛ
+1,75%
14.5
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
0,00%
1.938
ΕΛΠΕ
+0,27%
7.3
ΕΛΣΤΡ
+0,97%
2.08
ΕΛΤΟΝ
-1,07%
1.856
ΕΛΧΑ
-0,74%
1.88
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
0,00%
1.185
ΕΤΕ
+0,80%
7.84
ΕΥΑΠΣ
-0,62%
3.21
ΕΥΔΑΠ
0,00%
5.8
ΕΥΡΩΒ
+0,63%
2.25
ΕΧΑΕ
-1,54%
4.47
ΙΑΤΡ
-3,23%
1.5
ΙΚΤΙΝ
-0,30%
0.334
ΙΛΥΔΑ
-0,25%
1.975
ΙΝΚΑΤ
+1,05%
4.83
ΙΝΛΙΦ
-0,21%
4.75
ΙΝΛΟΤ
+2,46%
0.998
ΙΝΤΕΚ
+0,17%
5.86
ΙΝΤΕΡΚΟ
+2,50%
2.46
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.05
ΙΝΤΚΑ
-0,35%
2.86
ΚΑΡΕΛ
-1,18%
336
ΚΕΚΡ
+1,26%
1.21
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
0,00%
1.5
ΚΟΡΔΕ
-0,46%
0.429
ΚΟΥΑΛ
+1,72%
1.18
ΚΟΥΕΣ
+0,17%
5.86
ΚΡΙ
+0,33%
15.35
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.91
ΚΥΡΙΟ
0,00%
0.99
ΛΑΒΙ
-0,27%
0.737
ΛΑΜΔΑ
0,00%
7.17
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.9
ΛΕΒΚ
0,00%
0.27
ΛΕΒΠ
0,00%
0.26
ΛΟΓΟΣ
-3,80%
1.52
ΛΟΥΛΗ
-0,69%
2.86
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.61
ΜΕΒΑ
+1,79%
3.99
ΜΕΝΤΙ
-1,86%
2.11
ΜΕΡΚΟ
0,00%
40
ΜΙΓ
-1,21%
2.855
ΜΙΝ
0,00%
0.494
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+0,78%
20.56
ΜΟΝΤΑ
-1,11%
3.56
ΜΟΤΟ
-0,37%
2.69
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.605
ΜΠΕΛΑ
-0,79%
25.18
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
+0,27%
3.75
ΜΠΡΙΚ
+0,93%
2.16
ΜΠΤΚ
0,00%
0.55
ΜΥΤΙΛ
-1,18%
33.4
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.82
ΝΑΥΠ
+0,24%
0.822
ΞΥΛΚ
0,00%
0.271
ΞΥΛΠ
0,00%
0.334
ΟΛΘ
0,00%
22
ΟΛΠ
-0,17%
30.05
ΟΛΥΜΠ
+1,30%
2.34
ΟΠΑΠ
-0,25%
15.69
ΟΡΙΛΙΝΑ
+0,63%
0.798
ΟΤΕ
+0,61%
14.85
ΟΤΟΕΛ
-1,33%
10.36
ΠΑΙΡ
+3,33%
0.992
ΠΑΠ
0,00%
2.37
ΠΕΙΡ
-1,04%
3.891
ΠΕΡΦ
+0,19%
5.39
ΠΕΤΡΟ
-1,20%
8.24
ΠΛΑΘ
-0,25%
3.92
ΠΛΑΚΡ
+2,08%
14.7
ΠΡΔ
+8,70%
0.25
ΠΡΕΜΙΑ
+1,53%
1.198
ΠΡΟΝΤΕΑ
-5,07%
6.55
ΠΡΟΦ
+0,77%
5.24
ΡΕΒΟΙΛ
0,00%
1.71
ΣΑΡ
+0,19%
10.74
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-0,30%
0.334
ΣΙΔΜΑ
+1,61%
1.575
ΣΠΕΙΣ
+1,71%
5.94
ΣΠΙ
+0,39%
0.52
ΣΠΥΡ
0,00%
0.138
ΤΕΝΕΡΓ
+0,96%
20.02
ΤΖΚΑ
-1,67%
1.475
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.05
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,12%
1.636
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
-0,61%
8.1
ΦΡΙΓΟ
+4,55%
0.23
ΦΡΛΚ
-1,86%
3.7
ΧΑΙΔΕ
+1,69%
0.6

Η βιολογική αξία του ελαιόλαδου της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας

Η περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα Μεσογειακού Αγρο-Οικοσυστήματος, στο οποίο το ελαιόδεντρο είχε και έχει δεσπόζουσα θέση τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην τοπική ζωή και κουλτούρα για αιώνες.

Ο Σύνδεσμος Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας ή αλλιώς Oliveto Magnes στα πλαίσια της προσπάθειας ανάδειξης των ελαιώνων της περιοχής, διοργάνωσε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, με σκοπό να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα μιας έρευνας για τη βιολογική αξία και για τη βιοδραστικότητα της σύστασης του ελαιολάδου αλλά και για την επίδραση που έχει στην ανθρώπινη υγεία και μακροζωΐα.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή ξεκίνησε επίσημα τον Αύγουστο του 2021 έπειτα από κατάθεση πρότασης του Oliveto Magnes. Στη νοτιοδυτική Μαγνησία εξάλλου η ελιά αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια και τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος των αγροτών. Περίπου 1.500.000 δέντρα εκτείνονται σε 100.000 στρέμματα, με τους ελαιώνες να δημιουργούν ένα πλήρες οικοσύστημα, σε μια περιοχή με μοναδικό μικροκλίμα και ιδιαίτερα υψηλή βιοποικιλότητα. Επιπλέον, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα δημιουργούν ένα φυσικό μνημείο στην περιοχή, που όμως παραμένει αναξιοποίητο παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες.

Ο συγκεκριμένος Σύνδεσμος μάλιστα στοχεύει στην αναβάθμιση, στην εξέλιξη και στην ανάδειξη της τοπικής ελαιοκομίας και της υψηλής διατροφικής των Τοπικών Ελαιοκομικών. Αυτά τα επιτυγχάνει με δράσεις που επεκτείνονται στην προστασία και ανάδειξη της τοπικής υψηλής βιοποικιλότητας, στη συμβίωση της ελαιοκαλλιέργειας με το φυσικό περιβάλλον, στην ανάδειξη της τοπικής ελαιοκομικής κουλτούρας και ιστορίας, στην πολυεπίπεδη αξιοποίηση και όχι εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας.

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην έναρξη της έρευνας όμως, έπαιξε και ο καθηγητής κος Κουρέτας και η απόφαση του Δήμου Αλμυρού να χρηματοδοτήσει το έργο .

Η παρουσίαση της έρευνας μάλιστα πραγματοποιήθηκε με πλήρης επιτυχία και διοργανώθηκε από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Δήμο Αλμυρού και τον Σύνδεσμο Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας- Oliveto Magnes.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο Δήμαρχος Αλμυρού κος Ευάγγελος Χατζηκυριάκος , οι εκπρόσωποι του πολιτικού δυναμικού του Νομού Μαγνησίας η Ζ. Μακρή, Κ. Μαραβεγιας, Α. Λιούπης, Κ. Παπανάτσιου, Κ. Μπουκώρος, Α. Μεϊκοπουλος. Ο υφυπουργός παρά το Πρωθυπουργό κος Χ.Τριαντόπουλος έστειλε επιστολή χαιρετισμού καθως δεν μπόρεσε παραστεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσων

Eκτός των ελαιοπαραγωγών της περιοχής στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκπρόσωποι του επιχειρηματικου χώρου καθώς και πολίτες που ενδιαφέρονται για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της περιοχής.

Για το σημαντικό αυτό έργο και τη βιολογική αξία της ελιάς και του ελαιόλαδου της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας μίλησε ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής φυσιολογίας ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του Φυσικού Μνημείου Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομίας όπως και  την αξία της υλοποίησης του προγράμματος για τους ελαιώνες της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας.

Αναφέρθηκε ακόμα στα μοναδικά χαρακτηριστικά των ελαιοκομικών προϊόντων της περιοχής, στην επίδραση που έχει το μικροκλίμα και η υψηλή βιοποικιλότητα της περιοχής στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων καθώς και στο τροπο αξιοποιησής τους.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κος Φώτης Τέκος , Διευθύνων Σύμβουλος της FoodOxys, υπ. Διδάκτορας ΠΘ ,όπου παρουσίασε τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα του Α’ Κύκλου Ανάλυσης της ελιάς και του ελαιόλαδου των τοπικών ελαιώνων.

Στην αξία της παραγωγής ελαιόλαδου και ελιάς υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς και σε άλλα εξειδικευμένα θέματα μίλησε και ο κος Βαϊος Καραθάνος, καθηγητής Φυσικοχημείας και Μηχανικής Τροφίμων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφής.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!