THEPOWERGAME
Δειλά-δειλά αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι εφαρμογές προστιθέμενης αξίας της τεχνολογίας 5G. Μια τέτοια πρωτοποριακή εφαρμογή είναι αυτή που παρουσίασε η Nova, σε συνεργασία με την ελληνική επιχείρηση Ucandrone, μέσω της οποίας θα μπορεί να διανεμηθεί στα μικρά κατοικήσιμα κυκλαδονήσια φαρμακευτικού και υγειονομικό υλικού μέσω drone (UAV).
Πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του του Υπουργείου Υγείας και της 2ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου με στόχο να εξυπηρετήσει και να εξοπλίσει με ιατροφαρμακευτικό υλικό το Κουφονήσι, την Ηρακλειά και τη Σχοινούσα. Κατά την τετράμηνη δοκιμαστική λειτουργία, το Μη Επανδρωμένο Όχημα (UAV) πετούσε καθημερινά, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν, από τη Νάξο στις Μικρές Κυκλάδες, με στόχο την αξιολόγηση των δυνατοτήτων την κάλυψη υγειονομικών αναγκών των κατοίκων των Μικρών Κυκλάδων.
Για την υλοποίηση του έργου έγινε χρήση τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών 5G, αναπτυχθήκαν εξειδικευμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ενώ διερευνήθηκαν επιχειρησιακά θέματα, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες του κάθε νησιού και να υπάρχει εγγυημένο επίπεδο υπηρεσίας.
Το πιλοτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη Σχοινούσα στις 20 Οκτωβρίου παρουσία, του Υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη και των κ. Μάριου Θεμιστοκλέους (ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), Δημήτρη Λιανού (Δήμαρχος Νάξου), Χρήστου Ροϊλού (Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου), Παναγιώτη Γεωργιόπουλου (CEO της NOVA), Δημήτρη Στεφανάκη, (CEO της UCANDRONE) κ.ά.
«Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και οι κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, χωρίς να στερούνται παροχές», είπε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης. Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως πολύ σημαντική και ότι «το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται πιλοτικά στις Μικρές Κυκλάδες, αλλά βούληση του Υπουργείου Υγείας είναι να επεκταθεί σε όλα τα μικρά μας νησιά, ώστε οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες να αισθάνονται ασφάλεια».
«Η πιλοτική λειτουργία», πρόσθεσε ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστος Ροϊλός, «κατέδειξε και ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες στην ικανοποίηση ζωτικών αναγκών των συνανθρώπων μας, που μένουν μόνιμα σε νησιά. Θεωρώ βέβαιο ότι, αυτό που ξεκινήσαμε, θα συνεχιστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις που ήδη κάνουμε, όπως η τηλεϊατρική, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας όλων των νησιωτών μας και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ισότιμης πρόσβασης όλων σε υπηρεσίες υγείας».
Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του συστήματος, η μεταφορά ευαίσθητου υγειονομικού υλικού θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων. Συγκεκριμένα, θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας διευκολύνοντας οικονομικά τους κατοίκους από το κόστος μετακίνησης προς τα κεντρικά νοσοκομεία.
Παράλληλα, θα συμβάλλει στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών καθώς δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για πιο «ασφαλή» και πιο «smart» νησιά. Ακόμη, το εν λόγω έργο αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν στο μέλλον ακόμα περισσότερα προγράμματα, ανάλογου βεληνεκούς, ώστε να παρέχεται πολύτιμη ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε ακόμα περισσότερες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
O επικεφαλής της Nova Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, σημείωσε ότι η Nova, όχι μόνο προσφέρει νέες επιλογές στους Έλληνες ιδιώτες και τις επιχειρήσεις μετά από πολλές δεκαετίες, αλλά βοηθά και τις τοπικές κοινωνίες να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του αύριο, σήμερα «Το διαρκώς εξελισσόμενο δίκτυο 5G μαζί με το ευρύ οικοσύστημα συνεργατών βοηθά την χώρα μας να εισέλθει στην ψηφιακή εποχή, όπου όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται, μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη της τεχνολογίας», σημείωσε ο CEO της Nova.