THEPOWERGAME
Τις ενεργητικές πολιτικές που σχεδιάζει και υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και την προαγωγή της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, κατά την ομιλία του σε συνέδριο στη Ρόδο. Το συνέδριο τιτλοφορούνταν «Προς ένα Δικαιωματικό Μοντέλο Αναπηρίας: Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και της οικογένειάς του» και διοργανώθηκε από το Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και τον Συντονιστικό Μηχανισμό για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
Στόχοι του συνεδρίου ήταν η διεξαγωγή της πρώτης διά ζώσης συνάντησης των επιμέρους σημείων αναφοράς, η προαγωγή της εναρμόνισης της κατανόησης των διαστάσεων κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και η παρουσίαση των εφαρμοσμένων και επικείμενων πολιτικών για την αναπηρία.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Σταμάτης τόνισε -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Η ισότιμη και ενεργή κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία εδράζεται στους άξονες της ανεξάρτητης διαβίωσης, της κοινωνικής συμπερίληψης και της καθολικής προσβασιμότητας. Η θέσπιση του Προσωπικού Βοηθού, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Κάρτα Αναπηρίας, οι ενεργητικές πολιτικές εργασιακής ένταξης, η δημιουργία πλαισίου για την πρώιμη παρέμβαση, και η ενίσχυση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) συμβάλλουν στην προαγωγή της ορατότητας των ατόμων με αναπηρία και στην ενίσχυση της κοινωνικής τους συμμετοχής. Την περίοδο αυτή, μάλιστα, θέτουμε τις βάσεις για την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Ανεξάρτητη Διαβίωση και τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, για πρώτη φορά στη χώρα μας».
Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, με απόφαση του κ. Σταμάτη συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας που έχει ως έργο την εκπόνηση πορίσματος εντός τεσσάρων μηνών. Το πόρισμα θα αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής,, στο πλαίσιο του δικαιωματικού μοντέλου θεώρησης της αναπηρίας.