THEPOWERGAME
Μεγάλη μάχη με τις φλόγες στις φωτιές που κατακαίνε τη Δαδιά Έβρου και τη Λέσβο εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας
Μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς
Για τέταρτη ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να σωθεί το παρθένο δάσος.
Μέσα στη νύχτα οι κάτοικοι της Δαδιάς κλήθηκαν με μήνυμα του 112 να εγκαταλείψουν το χωριό προς Γιαννούλη και Σουφλί.
Μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν». Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση αναφέρει ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική.
Εν τω μεταξύ, σήμερα από νωρίς το πρωί έφτασε στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή και για τον καλύτερο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στυλιανίδης από Έβρο: Πρέπει να αυξήσουμε τις αντιπυρικές ζώνες
Στον Έβρο βρίσκεται ο υπ. Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Σε δηλώσεις του τόνισε πως: «Έχει δημιουργηθεί μία επιχειρησιακή ομάδα για τον καλύτερο συντονισμό της φωτιάς. Ελήφθησαν αποφάσεις. Πάμε τώρα στο νοτιοδυτικό μέτωπο για να δούμε πως μπορούμε να αυξήσουμε τις αντιπυρικές ζώνες».
«Το δασικό σύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέλημά μας είναι να οργανώσουμε σταθμό πρώτων βοηθειών και για την άγρια πανίδα. Σχεδιάζουμε ήδη τα βήματά μας για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος» διαβεβαίωσε από πλευράς του και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.
15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, 15.000 στρέμματα κάηκαν από τη φωτιά στη Δαδιά.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε ότι περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά. «Εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στη Λέσβο με την κατάσταση να είναι δύσκολη, ενώ σημειώθηκε και μια μεγάλη αναζωπύρωση.
Ειδικότερα, πολλές είναι οι επιχειρήσεις στα Βατερά της Λέσβου που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ το ίδιο έχει συμβεί σε τουλάχιστον σε 10 σπίτια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση.
Ανησυχία προκαλούν τα δύο μέτωπα, το ένα προς Σταυρό και το άλλο προς Βρίσα. Εκεί όπως λένε κάτοικοι της περιοχής στο lesvosnews.net θα δοθεί η μεγάλη μάχη. Έχει ήδη δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη και περιμένουν να περιορίσουν τη φωτιά σε αυτό το σημείο.
Η εξέλιξη της φωτιάς θα εξαρτηθεί από την ένταση και την έκτασή της, όταν σταματήσουν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.
Η φωτιά έφθασε μέχρι στον Αγ. Γεώργιο Βρισας . Μεγάλες φθορές έχει υποστεί το ομώνυμο εκκλησάκι. Κάηκαν επίσης δεκάδες στρέμματα ελιές στην γύρω περιοχή.
Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας
Χωρίς ενεργά μέτωπα βρίσκεται πλέον η φωτιά στην περιοχή Χρυσοκελλαριά του Δήμου Πύλου-Νέστορος στη Μεσσηνία, μετά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και την προληπτική εκκένωση του οικισμού προς το ασφαλέστερο σημείο του Χαροκοπιού.
Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Πολύ δύσκολη η κατάσταση
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο είναι δυνατό», ανέφερε στον ΣΚΑΪ για τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα στη χώρα ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης κινδύνεψαν οι ζωές τριών πυροσβεστών. «Τους σώσαμε τελευταία στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» δήλωσε δε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.
Για τη φωτιά στη Λέσβο διευκρίνισε ότι έχουν διατεθεί επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα στη χώρα, και τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει πολύ πέρα από την ασφάλεια των πτήσεων. «Δεν είναι F-16 τα εναέρια, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες» σημείωσε.
«Θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε όλα τα μέτωπα είναι δύσκολο καλοκαίρι, βλέπετε τι γίνεται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία…» τόνισε ο κ. Αρτοποιός.