THEPOWERGAME
Αισθητήρες θα τοποθετηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε έντεκα γέφυρες, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να καταγράφουν την επιβάρυνση που προκαλεί το νερό ή το διερχόμενο από αυτές φορτίο.
Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, μέσω των συστημάτων που θα εγκατασταθούν, θα παρακολουθείται ουσιαστικά η κατάσταση στην οποία βρίσκονται γέφυρες που έχουν κατασκευαστεί στις δεκαετίες του ‘50 ή του ‘60 και παρουσιάζουν προβλήματα γήρανσης και συντήρησης.
«Οι αισθητήρες θα καταγράφουν τις επιταχύνσεις και τις υποχωρήσεις, είτε των βάθρων είτε του φορέα, σε φαινόμενα τα οποία έχουν σχέση είτε με πλημμύρες είτε με φορτία που περνάνε πάνω από τις γέφυρες. Στόχος είναι να έχουμε ενημέρωση από έξυπνα συστήματα για οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργείται» είπε και πρόσθεσε: «τις γέφυρες αυτές θέλουμε να τις παρακολουθούμε πιο συστηματικά. Τα δεδομένα από τα συστήματα θα διατηρούνται στο cloud και από εκεί θα ενημερώνονται οι υπηρεσίες μας, προκειμένου, όταν υπάρχουν ακραία μεγέθη να παρεμβαίνουμε».
Ειδικότερα, το έργο, με τον τίτλο «Υποστηρικτικές δράσεις πρόληψης και προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων» ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, προβλέπει την προμήθεια εξοπλισμού τηλεμετρίας και ελέγχου και πακέτου λογισμικών βάσεων δεδομένων. Στη συνέχεια θα γίνει η εγκατάσταση των αισθητήρων και η διενέργεια προσομοιώσεων ενώ μετά την αξιολόγηση των συστημάτων και τη διαπίστωση της ορθής λειτουργίας τους θα ξεκινήσει η κατ’ εξοχήν λειτουργία τους και η παρακολούθησή τους. Ο χρονικός διάρκειας λειτουργίας των συστημάτων είναι πέντε χρόνια.
Δρομολογείται η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων υδατορεμάτων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα
Στο μεταξύ η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε πριν λίγο καιρό τον τρόπο δημοπράτησης για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει τις ετήσιες παρεμβάσεις και τη συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων υδατορεμάτων στην περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Μείζονος Θεσσαλονίκης. Το έργο έχει προϋπολογισμό- μελέτη επτά εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται καθαρισμός τμημάτων ρεμάτων (ανοιχτών και κλειστών), τάφρων και οχετών στα οποία υφίσταται κίνδυνος πλημμύρας. Θα γίνει ακόμη απομάκρυνση φερτών υλικών και απορριμμάτων προκειμένου να απελευθερωθεί η διατομή για την απρόσκοπτη ροή των ομβρίων. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που έγινε δεκτή, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στα ρέματα καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι φυσικά ρέματα χωμάτινης διατομής με έντονη βλάστηση που χρειάζεται συχνό, περιοδικό καθαρισμό. Επίσης διέρχονται από περιοχές με έντονο αστικό χαρακτήρα και γι΄αυτό είναι καταλήγουν εκεί αστικά απορρίμματα και άχρηστα κατάλοιπα οικοδομικών εργασιών.