THEPOWERGAME
Για μόνιμα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό στο μέλλον έκανε λόγο ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Ο καθηγητής εκφράζει την αισιοδοξία ότι τα επόμενα επιδημικά κύματα θα είναι πολύ πιο ήπια.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και ότι μπαίνουμε σε φάση χρονιότητας. Συνεπώς δεν θα έχουμε έκτακτα, αλλά μόνιμα μέτρα, τα οποία θα αλλάξουν κάπως τον τρόπο, ζωής μας.
»Θα πρέπει να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας από δω και πέρα, έχοντας στο μυαλό μας ότι υπάρχει ένα αναπνευστικά μεταδιδόμενο νόσημα, που μπορεί για κάποιους να γίνει βαρύ, ενίοτε και να αποβεί μοιραίο. Άρα πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα την κοινωνική μας ζωή. Δηλαδή οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να συνηθίσουν να αποφεύγουν τους συνωστισμούς και να φοράνε μάσκα.
»Οι πιο νέοι θα πρέπει από την πλευρά τους να προσέχουν τους πιο ηλικιωμένους κ.λπ.», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM, ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα επόμενα πανδημικά κύματα θα είναι πολύ πιο ήπια, εκτός του συγκλονιστικού απροόπτου εμφάνισης μιας παραλλαγής, η οποία θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια, που είναι ένα υπαρκτό σενάριο. Η επιδημία, όπως την έχουμε δει, λέει ο καθηγητής, εξελίσσεται σε αλλεπάλληλα πανδημικά κύματα. Τα επόμενα κύματα θα είναι πολύ πιο ήπια «Αυτά τα κύματα κρατούν κάπου δυο με τρεις μήνες, με δύο τρεις μήνες μεσοδιάστημα ηρεμίας.
Αυτή τη στιγμή είμαστε στο τέταρτο. Αρα έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ότι μετά θα έρθει ένα πέμπτο, ένα έκτο, ένα έβδομο κύμα, τα οποία υποθέτουμε, ότι θα είναι πολύ πιο ήπια, διότι ήδη ο πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό είναι ανοσοποιημένος, είτε από το εμβόλιο, είτε από τη νόσο, είτε και από τα δύο. Δεν είναι απόλυτο ότι όσο περνάει ο χρόνος θα γίνεται πιο ήπιος ο ιός.
Το είδαμε με τη μετάλλαξη Δέλτα, που έδινε πιο σοβαρό νόσημα σε σχέση με την προηγούμενη παραλλαγή Άλφα. Δεν είμαστε βέβαιοι για το τι πρέπει να περιμένουμε. Λογικά θα επικρατούν οι πιο μεταδοτικές και λιγότερο παθογόνες παραλλαγές, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο» είπε ο κ. Βατόπουλος.
Σχετικά με την αύξηση της θετικότητας τα τελευταία 24ωρα, λόγω της έντονης κινητικότητας τις ημέρες του Πάσχα, ο κ. Βατόπουλος αναφέρει ότι «λογικά θα υπάρξει μία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε τύψεις ότι “ξεσαλώσαμε” το Πάσχα. Μετά από δύο χρόνια ο κόσμος έχει ήδη μπει σε μία νέα φάση. Αλλωστε και ψυχολογικά όταν έχεις μία συνεχή κατάσταση, παύει να είναι οξεία.
Και να σημειώσουμε ότι αλλιώς αντιμετωπίζαμε τη μόλυνση πριν από δύο χρόνια και αλλιώς σήμερα, όταν π.χ. μαθαίνουμε ότι κάποιος από το περιβάλλον μας είναι θετικός».