THEPOWERGAME
Στο πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε στα σχολεία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς με το αυξημένο τέστινγκ στους μαθητές αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.
Όπως είπε, οι μαθητές μετά το Πάσχα θα επιστρέψουν στα σχολεία χωρίς έλεγχο με σύμμαχο τον καλό καιρό και τα ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες τονίζοντας ότι ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο σε παιδιά με συμπτώματα.
«Όταν ένα παιδί βρεθεί θετικό στον κορoνοϊό, ανεξαρτήτως αν κόλλησε από το σπίτι ή το σχολείο, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με δύο σελφ τεστ, ένα την πρώτη μέρα και ένα την τέταρτη μέρα», επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.
Μάλιστα, κάλεσε τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης και να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε δραστηριότητες.
Για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στην Ευρώπη
Αναφερόμενη στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται στην Ευρώπη, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι φαίνεται να οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό. Εξήγησε επίσης ότι δεν συνδέονται με εμβολιασμό ή με νόσο long covid.
Στο πλαίσιο ύφεσης των σκληρών δεικτών της πανδημίας και διαχείρισης της, που παρατηρείται, οι χώρες ανάλογα με την πίεση στο σύστημα υγείας έχουν μειώσει και συνεχίζουν να μειώνουν τους περιορισμούς που αποσκοπούσαν στη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Αποτελεί, όπως είπε, φυσική εξέλιξη η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που θα οδηγήσει σε μια βελτιωμένη καθημερινότητα σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα.
«Το να διαχειριζόμαστε τον ιό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου πρέπει να διατηρήσουμε το τείχος προστασίας, αλλά και να υιοθετήσουμε ασφαλής συμπεριφορές, ανάλογα βέβαια με τον ατομικό κίνδυνο του καθενός», κατέληξε.