THEPOWERGAME
Σταθεροποιητική με ενδείξεις αργής αποκλιμάκωσης είναι η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των λυμάτων, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Από τις 10 Φεβρουαρίου και μετά, στα λύματα αποτυπώνεται μία μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 16/02/2022 και της Πέμπτης 17/02/2022 είναι:
-Σταθερή (-10%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 14/02/2022 και της Τρίτης 15/02/2022.
-Οριακά σταθερή (-20%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 09/02/2022 και Πέμπτης 10/02/22
«Το ιικό φορτίο είναι ακόμη σε υψηλό επίπεδο που σημαίνει πως η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, οδηγεί καθημερινά σε πολλές νέες μολύνσεις, γι’ αυτό και η αποκλιμάκωση που παρατηρούμε, έχει ακόμη ήπιο ρυθμό. Συνεκτιμώντας, όμως, όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως αυτά που έχουν μελετηθεί διεθνώς για το στέλεχος Όμικρον που έχει επικρατήσει, βλέπουμε κι εδώ ότι η επιστροφή στην κανονικότητα έχει έλθει πιο κοντά», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μοριακή μέθοδος real-time PCR που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον.