THEPOWERGAME
Την ενίσχυση του ΕΣΥ το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων Covid-19, εξετάζει το υπουργείο Υγείας, με επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και δίνοντας κίνητρα σε γιατρούς, ώστε να βοηθήσουν και να υπογράψουν συμβάσεις με το ΕΣΥ.
«Δίνεται τιτάνια μάχη, η πίεση είναι μεγάλη»
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, «χρειαζόμαστε στα νοσοκομεία μας ιδιώτες γιατρούς από ειδικότητες εντατικολογίας, αναισθησιολογίας και πνευμονολογίας, ούτως ώστε να μας βοηθήσουν στην τιτάνια μάχη που δίνεται από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας».
Ανέφερε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και έχει εξηγήσει τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή την στιγμή, «όμως ο χρόνος τρέχει, η πίεση είναι μεγάλη, άρα θα περιμένουμε να δούμε τις επόμενες 7-10 μέρες πώς θα εξελιχθεί και μετά θα πάρουμε αποφάσεις», τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για επίταξη των γιατρών.
Αναφερόμενος στις ΜΕΘ, είπε ότι σε σχέση με πέρυσι έχουν αναπτυχθεί σχεδόν διπλάσιες Μονάδες σε όλη την χώρα, που στελεχώθηκαν με εντατικολόγους και νοσηλευτές που προσελήφθησαν, οι πιο πολλοί επικουρικοί, αλλά έγιναν και μόνιμες προσλήψεις. «Αυτή την στιγμή στην αγορά δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό να στελεχώσει επιπλέον ΜΕΘ. Όταν προκηρύσσουμε μια θέση συνήθως καλύπτεται από επικουρικό προσωπικό που γίνεται μόνιμο» τόνισε.
Αναφορικά με την συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τον ιδιωτικό τομέα από την Λάρισα και την Βόρεια Ελλάδα, είπε ότι έχουν προστεθεί στο σύστημα «αρκετές κλίνες, τόσο σε κέντρα αποκατάστασης όσο και σε κλινικές. Έχουμε 285 κλίνες για ασθενείς covid, 19 ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης και 85 κλίνες για non covid».
Η επίταξη γίνεται όταν υπάρχει θέμα προάσπισης της δημόσιας υγείας
Ο κ. Κωτσιόπουλος επεσήμανε ότι βρίσκονται σε κλίμα συνεργασίας με τους ιδιώτες. «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα ώστε να κάνουμε επιτάξεις. Η επίταξη γίνεται για να είμαστε συνταγματικά ορθοί όταν ο άλλος δεν συνεργάζεται και υπάρχει θέμα προάσπισης της δημόσιας υγείας».
Για τις αναστολές προσωπικού, ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε ότι είναι περίπου στις 6.000 και στην πλειονότητά τους αφορούν σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ είναι ελάχιστοι οι γιατροί που βγήκαν σε αναστολή και ακόμα πιο λίγοι οι γιατροί που δουλεύουν σε ΜΕΘ. «Άρα το πρόβλημα δεν προκαλείται από τις αναστολές, αλλά στο ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες που να είναι διαθέσιμες να έρθουν στο δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε.