THEPOWERGAME
«Η πανδημία επιβραδύνει την πορεία ισότητας των φύλων σε διεθνές επίπεδο και έχει ακόμα πιο δυσμενείς επιπτώσεις στην ήδη αργή πορεία της Ελλάδας -που θα οπισθοχωρήσει επιπλέον λόγω πανδημίας». Την επισήμανση έκανε η καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ και Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας στα ΑΕΙ, Δήμητρα Κογκίδου μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του Σχεδίου Ισότητας Φύλων για τον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού αυτοδιοίκησης.
«Να σημειώσουμε», πρόσθεσε η κ.Κογκίδου, «ότι η οικονομική κρίση και οι παρατεταμένες πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα στην προ COVID-19 περίοδο είχαν ήδη σημαντικές έμφυλες επιπτώσεις και με την πανδημία οι ήδη υφιστάμενες έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις διαιωνίζονται και διαπλέκονται πλέον με νέες».
Αναφερόμενη σε σχετικά στοιχεία, η καθηγήτρια του ΑΠΘ, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων με 52,2 βαθμούς (με άριστα 100 για την πλήρη ισότητα των φύλων) και με 15,7 βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Όπως εξήγησε, ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων βαθμολογεί τις χώρες τις Ε.Ε. ανάλογα με το πόσο καλά τα πάνε σε θέματα ισότητας σε 6 άξονες: εργασία, χρηματοοικονομικός, γνώση, χρόνος, εξουσία και υγεία.
«Οι τομείς που εμφανίζεται το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα είναι η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και η οικονομία».
Εργαλείο για την επίτευξη της ισότητας τα Σχέδια Δράσης
Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων διαδραματίζουν τα «Σχέδια Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ)» που προβλέπονται σε κάθε οργανισμό (όπως τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα), ως ένα βασικό εργαλείο για την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού για τη βελτίωση της ποιότητας της παραγόμενης επιστημονικής γνώσης και την εξάλειψη έμφυλων διακρίσεων.
«Τα Σχέδια Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ) είναι ολοκληρωμένες θεσμικές παρεμβάσεις που μπορούν να εκπονήσουν στο εσωτερικό τους οι ερευνητικοί οργανισμοί και τα ΑΕΙ για να ενσωματώσουν τη διάσταση του φύλου στις δομές, στις πρακτικές, στη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, στα προγράμματα σπουδών, στη χρηματοδότηση, στη λήψη αποφάσεων και στη συμμετοχή στα όργανα διοίκησης, στα ερευνητικά προγράμματα και γενικότερα στην εσωτερική τους λειτουργία» είπε η κ.Κογκίδου σχολιάζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να συνδεθούν οι πολιτικές ισότητας των φύλων στα ΑΕΙ με την αξιολόγηση τους, διαφορετικά τα ζητήματα αυτά είναι παραμελημένα στα ΑΕΙ».
« Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα ΑΕΙ Επιτροπές Ισότητας των Φύλων παρά το γεγονός ότι το προβλέπει ο νόμος» κατέληξε σχετικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ