THEPOWERGAME
Στο σεισμό των 5, 8 Ρίχτερ στην Κρήτη αναφέρθηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα.
«Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Υπήρχε μια σεισμική ακολουθία όλο το καλοκαίρι με μικρούς σεισμούς, οι οποίοι λήγουν με την γέννηση ενός ισχυρού σεισμού, της τάξης των 6 ρίχτερ, νότια του Αρκαλοχωρίου. Όταν έχεις μια περιοχή σε ένα ρήγμα από τα σχετικά άγνωστα και μικρά του ελληνικού χώρου, που προκαλεί συνέχεια σεισμούς, δεν κάνει και τεράστια εντύπωση» τόνισε αρχικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.
Υπάρχουν κάποια θαμμένα ρήγματα κάτω από τα ιζήματα του Αρκαλοχωρίου, τα οποία όμως είναι γενικά μικρά και πολλά άγνωστα. Είναι ένας τυπικός σεισμός που γίνεται πολύ σπάνια σε αυτά τα ρήγματα, με αποτέλεσμα το επίπεδο της αντισεισμικής προστασίας να είναι πολύ χαμηλό γιατί είναι πολύ σπάνιοι οι σεισμοί στην ηπειρωτική Κρήτη.
«Μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα κοντινά»
«Είναι κατά 99% ο κύριος σεισμός, αλλά θα υπάρχει πολύ έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, με σεισμούς που θα γίνονται συνεχώς αισθητοί στους κατοίκους. Δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες τα σχολεία, θα πρέπει να ελεγχθούν τα κτήρια και προκαλείται μια αναστάτωση που θα περιλαμβάνει σεισμούς ακόμα και για μήνες. Η αλήθεια είναι πως μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα κοντινά» προειδοποίησε ο κ. Παπαζάχος και τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε γενικά επιφυλακτικοί για την περιοχή.
«Δεν έχουμε ακόμα εικόνα των επιπτώσεων και των βλαβών στην περιοχή. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν θύματα (σ.σ. υπάρχει ήδη ένας νεκρός), αλλά σίγουρα θα υπάρχουν σημαντικές βλάβες στα κτήρια της περιοχής γιατί είναι παλιά, άρα ας επικεντρωθούμε εκεί και στην σεισμική ακολουθία, γιατί ένας σεισμός της τάξης των 5,2 μπορεί να γίνει και αύριο το πρωί. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και εστιασμένοι στην περιοχή. Θα γίνουν πάνω από 50 σεισμοί άνω των 4 ρίχτερ», εκτίμησε ο κ. Παπαζάχος.
«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι κάθε φορά αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς με μια υπνηλία, όταν μετά από μια σεισμική ακολουθία έρχεται ένας ισχυρός σεισμός θεωρούμε ότι είναι κάτι το εκπληκτικό. Δηλαδή, έχουμε εδώ και μήνες μια σημαντική σεισμική ακολουθία με ισχυρούς σεισμούς μεταξύ Νίσυρου και Τήλου. Αν αύριο κάνει έναν σεισμό, 6,5 στην περιοχή, δεν μπορεί να εκπλαγεί κανείς. Στην Θήβα, σε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα που έχει δώσει ιστορικούς σεισμούς και κατέστρεψε την Θήβα στο παρελθόν, έχουμε μια ακολουθία σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Την τελευταία ακαδημαϊκή χρονιά, είχαμε δύο τεράστιους σεισμούς, των 7 ρίχτερ στην Σάμο, και των 6 ρίχτερ στον Τύρναβο. Αυτή είναι η σεισμικότητα του ελληνικού χώρου. Δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε σαν κάτι το πρωτοφανές».