THEPOWERGAME
του Αντώνη Παπαργύρη – Διευθυντή Ερευνών GPO
Με την ολοκλήρωση των επισκέψεων του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, το Οικονομικό Βαρόμετρο του powergame.gr διερεύνησε τον αντίκτυπο όσων παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη από τους δυο πολιτικούς αρχηγούς. Το κλίμα πολώθηκε, θυμίζοντας έντονα προεκλογική περίοδο, με τους δύο ηγέτες να ξεδιπλώνουν τα πολιτικά τους προγράμματα σε βάθος, δίνοντας χρώμα στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έμοιαζε αμετακίνητο και παγιωμένο σε σχέση με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.
Πριν όμως, περάσουμε στις συγκριτικές ερωτήσεις για την παρουσία των δύο αρχηγών στη ΔΕΘ διερευνήθηκε ο σταθερός μηνιαίος κορμός ερωτήσεων, που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομική ζωή των Ελλήνων.
Όπως είναι αναμενόμενο, η παρατεταμένη υγειονομική κρίση έχει επιφέρει κόπωση και δημιουργεί ανασφάλεια σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που σε ποσοστό 39,4% προβλέπει επιδείνωση της προσωπικής οικονομικής του κατάστασης ενώ το 54,6% θεωρεί ότι το οικονομικό κλίμα στη χώρα το επόμενο διάστημα θα επιβαρυνθεί επιπλέον.
Η κριτική προς την κυβέρνηση αρχίζει και γίνεται πιο έντονη με το 54,8% να δηλώνει δυσαρεστημένο από τον παρεχόμενο βαθμό κυβερνητικής βοήθειας όλο αυτό το διάστημα προς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις έναντι 42,6%, που αποδίδει θετικό πρόσημο στα μέτρα στήριξης.
Ας έρθουμε τώρα στα συγκριτικά της παρουσίας και των εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Η συνολική παρουσία του Πρωθυπουργού κρίνεται θετικά από το 40,3% των πολιτών έναντι 34,3% για τον κ. Τσίπρα. Στη συνέχεια, επιχειρήθηκε μια σύγκριση των πολιτικών που παρουσιάστηκαν σε σχέση με βασικούς οικονομικούς τομείς και συγκεκριμένες δημογραφικές / κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Εξετάσθηκαν οκτώ διαφορετικές κατηγορίες και ζητήθηκε από τους πολίτες να επιλέξουν ποιες από τις δύο πολιτικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ είναι πιο ρεαλιστικές και ταυτόχρονα αποτελεσματικές. Οι κατηγορίες ήταν: η ελάφρυνση της φορολογίας, η αύξηση της απασχόλησης, η αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τιμολόγια ενέργειας, η βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ΜΜΕ , η ενίσχυση του ΕΣΥ, η μεσαία τάξη, η νεολαία και οι εργαζόμενοι.
Εκτός της ερώτησης που αφορούσε την αναβάθμιση του ΕΣΥ- στην οποία ο κ. Τσίπρας καταγράφει ένα ελαφρύ προβάδισμα-, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις επικρατεί ο κ. Μητσοτάκης με διακυμάνσεις ωστόσο στις εμφανιζόμενες διαφορές γεγονός που καταδεικνύει και το διαφορετικό πολιτικό και ιδεολογικό αποτύπωμα των δύο πολιτικών αρχηγών.
Στις ερωτήσεις που αφορούν την μείωση της φορολογίας και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων είναι πλέον των δέκα ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του κ. Μητσοτάκη. Στις υπόλοιπες ερωτήσεις προηγείται ο Πρωθυπουργός με μικρότερες διαφορές που στις περιπτώσεις της νεολαίας και των εργαζόμενων είναι ακόμη πιο περιορισμένες. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει βέβαια να θεωρείται- από το 38,9% του συνόλου έναντι 30,2% του κ. Τσίπρα, ο βασικός πολιτικός εκφραστής της μεσαίας τάξης ενώ ταυτόχρονα η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ δεν θεωρείται εφαρμόσιμη αφού το 63,7% θεωρεί ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζουν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των πολιτών στα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης , ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο και ο κ. Τσίπρας φαίνεται να ενδυναμώνουν το κοινωνικό τους προφίλ και να επιδιώκουν να εδραιωθούν πολιτικά στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι η νεολαία και οι εργαζόμενοι.