THEPOWERGAME
Με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στο χέρι θα βρίσκονται από την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς το εργασιακό τοπίο μεταβάλλεται για ακόμη μια φορά λόγω πανδημίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις 26 Ιουλίου, όταν και θα έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση αλλά και μέχρι το τέλος του έτους οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τους εργαζόμενους τους να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμό, ενώ όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό και δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό νόσησης.
Αυτό προβλέπεται σε σχετική τροπολογία που θα ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή και αναμένεται να βγει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στις επόμενες ημέρες. Η υποχρέωση αυτή ισχύει για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα από το αν ισχύει ή όχι γι’ αυτούς ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το μέτρο ενδεχομένως να προκαλέσει ένταση ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους.
Εκτιμάται δε ότι αρκετές επιχειρήσεις θα έχουν ως κριτήριο, έστω και άτυπα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την πρόσληψη ή όχι κάποιου εργαζόμενου.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο η διάταξη που επιβάλλει την υποχρέωση του εργαζόμενου να ενημερώνει τον εργοδότη αν έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο δεν μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι να απολύονται όσοι εργαζόμενοι δεν συμμορφώνονται. «Σε καμία περίπτωση, την στιγμή που ο νόμος δεν το προβλέπει, ο εργοδότης δεν μπορεί μόνο για τον λόγο αυτό να απολύσει τον εργαζόμενο που δεν τον ενημερώνει σχετικώς, μπορεί όμως ο εργοδότης όσο αρνείται ο εργαζόμενος να του αλλάξει καθήκοντα, στην έσχατη περίπτωση να τον απομακρύνει από την εργασία του μόνο εφόσον έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας και όπου υπάρχει γιατρός εργασίας τον έχει συμβουλευθεί» εξηγεί στο powergame.gr.
Την ίδια στιγμή νομικοί κύκλοι εκτιμούν το μέτρα λειτουργεί έμμεσα ως μοχλός πίεσης για εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν, καθώς οι εργοδότες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε εμβολιασμένους ή μη.
Για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένους τομείς κάνει λόγο ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. «Για τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό είναι απαραίτητο να γίνει ο εμβολιασμός υποχρεωτικός, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η υγεία, η περίθαλψη ηλικιωμένων και ο τουρισμός, γιατί δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων όταν κάποιος δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα ασφαλή χώρο για τους πελάτες του. Εξάλλου εμείς είχαμε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση από την αρχή της τουριστική περιόδου»
Σε κάθε περίπτωση τον ρυθμιστικό ρόλο στη νέα κατάσταση θα τον έχουν οι εργοδότες, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν πως θα λειτουργούν την επιχείρηση τους. Πάντως, για αρκετούς ο έλεγχος του πιστοποιητικού θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον.
«Αν μπούμε δε στη διαδικασία να ζητάμε από τους εργαζόμενους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενδεχομένως να δημιουργηθούν τριβές ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να διογκωθεί το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού στην εστίαση» εξηγεί στο powergame.gr o Γιάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Αττικής και προσθέτει «για θέματα δημόσιας υγείας οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, θα πρέπει κάθε επιχείρηση να τηρεί αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο, ώστε να υπάρχει ασφάλεια στις ταβέρνες, τις καφετέριες και τα εστιατόρια. Αυτό είναι το φλέγον ζήτημα αυτή την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση ως επιχειρηματίες της εστίασης νομικά δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν να εμβολιαστεί. Αυτό είναι θέμα της πολιτείας και της Κυβέρνησης».