THEPOWERGAME
Με την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, η Κίνα θα πρέπει να διασφαλίσει ένα κανάλι επικοινωνίας με τη χώρα, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς πως το γειτονικό Πακιστάν αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του παζλ στην Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και Ενός Δρόμου (BRI). Πολιτικοί αναλυτές, όμως, υποστηρίζουν είναι δύσκολο για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να προσεγγίσει τους Ταλιμπάν, οι οποίοι συνεχίζουν την προέλασή τους στο Αφγανιστάν.
Δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η κυβέρνηση στην Καμπούλ θα καταφέρει να κρατήσει τα ηνία της χώρας, το Πεκίνο έχει έρθει σε επαφή και με τις δυο πλευρές. Μετά από τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν στις αρχές Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, δήλωσε πως αν και η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων δημιουργεί μια αβεβαιότητα για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο λαός του Αφγανιστάν έχει την ευκαιρία να «ελέγξει πραγματικά το πεπρωμένο του».
Πρόσφατα, όμως, πληροφορίες αποκαλύπτουν πως το Πεκίνο έχει συναντηθεί πρόσφατα και με εκπροσώπους των Ταλιμπάν. Σε δημοσίευμα της South China Morning Post, η οποία διατηρεί την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ και ανήκει στον όμιλο της Alibaba, αναφέρεται πως οι Ταλιμπάν θεωρούν πως η Κίνα είναι «φίλος» του Αφγανιστάν και ελπίζουν να συνομιλήσουν με το Πεκίνο για την υλοποίηση έργων ανοικοδόμησης «το ταχύτερο δυνατό». Σε συνέντευξη που έδωσε ο εκπρόσωπος τους, Σουχάιλ Σαχίν, εγγυόνταν την ασφάλεια των Κινέζων επενδυτών και εργαζομένων στο Αφγανιστάν.
Ανοικοδόμηση Αφγανιστάν με κινεζικά κεφάλαια
Αξιωματούχος της ινδικής κυβέρνησης δήλωσε στους Financial Times πως η ανοικοδόμηση των υποδομών του Αφγανιστάν από την Κίνα σε συνεργασία με τους Ταλιμπάν μπορεί να γίνει με τη διοχέτευση κεφαλαίων από το Πακιστάν. Oίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «η Κίνα είναι το πορτοφόλι του Πακιστάν». Όμως το Πεκίνο ζητά ένα αντάλλαγμα από τους Ταλιμπάν. Να περιορίσουν τους δεσμούς με Ουιγούρους μαχητές, ένα μεγάλο κομμάτι των οποίων βρίσκεται στα σύνορα του Αφγανιστάν με την Κίνα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα τους αποκαλεί το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (ΕΤΙΜ) και τους θεωρεί μέγιστο κίνδυνο αποσταθεροποίησης.
Στη στρατηγική αναβίωσης του Δρόμου του Μεταξιού, το Πεκίνο συνδέει τουλάχιστον 60 χώρες με χερσαίες οδούς που διέρχονται από την κεντρική Ασία ή με θαλάσσιες οδούς από την νοτιοανατολική Ασία για να περάσουν από την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή και να καταλήξουν στην Ευρώπη. Για να υλοποιηθεί το όραμα του Σι Τσιμπίνγκ, η Κίνα επενδύει στην κατασκευή υποδομών σε τρίτες χώρες. Εκτιμήσεις της Morgan Stanley κάνουν λόγο για συνολικές δαπάνες από 1,2 έως και 1,3 τρισ. δολάρια έως το 2027.
Μόνον για την ολοκλήρωση του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας και Πακιστάν(CPEC), το Πεκίνο έχει επενδύσει περίπου 60 δισ. δολάρια, ένα μεγάλο κομμάτι των οποίων είναι δάνεια στο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Council of Foreign Relations. Οι προσδοκίες του Πακιστάν είναι υψηλές. Ελπίζει στην τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία 2,3 εκατ. θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%. Μέχρι στιγμής, τα οφέλη αυτά δεν είναι απτά. Παραδείγματος χάριν, οι υποδομές στο λιμάνι του Γκουαντάρ, το οποίο υπόσχεται μια σύντομη διαδρομή από την Κίνα στη Μέση Ανατολή μέσα από τα στενά του Ορμούζ, έχουν ολοκληρωθεί με τη συμβολή του Πεκίνου. Αλλά το λιμάνι δεν φαίνεται να έχει τεθεί σε λειτουργία. Παρόλα αυτά οι Κινέζοι συνεχίζουν να επενδύουν στη χώρα.
«Διώκοντας» τις δυνάμεις του «εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας και του αυτονομισμού», συμπεριλαμβανομένου του ΕΤΙΜ, όπως είχε δηλώσει τον Μάιο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, το Πεκίνο στοχεύει να εξασφαλίσει ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή για να προστατεύσει τις επενδύσεις του νέου Δρόμου του Μεταξιού. Μόνον έτσι θα μπορεί να δρομολογηθεί η ομαλή διέλευση εμπορευμάτων από την Κίνα στην Ευρασία.
Εάν, όμως, καλλιεργηθεί ο ισλαμικός εξτρεμισμός στο Αφγανιστάν τότε είναι πιθανό να κλονιστεί η σταθερότητα ακόμη και στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο κομμάτι βαμβακιού στην Κίνα. Εκεί η Δύση κατηγορεί την Κίνα πως εκμεταλλεύεται πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους σε καταναγκαστική εργασία, έχοντας ήδη επιβάλει κυρώσεις. Τέλος, οι ΗΠΑ απομάκρυναν πέρσι το ΕΤΙΜ από τη λίστα τρομοκρατών διότι «δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία» ότι συνεχίζει να υπάρχει. Έτσι περιπλέκεται ακόμη περισσότερο τη θέση του Πεκίνου σ’ ότι αφορά τις σχέσεις του με τους Ταλιμπάν.