THEPOWERGAME
Στη σημασία των επενδύσεων από την Ελλάδα και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο πάνελ της 25ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του Economist που διεξάγεται στο Λαγονήσι. Ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως έχουν γίνει πάνω από πέντε νέες επενδύσεις από την Ελλάδα στη διάρκεια της πανδημίας, με συνολικά 15 ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ.
Ανακοινώνοντας τη συμφωνία φυσικού αερίου με την Ελλάδα, αξίας 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 44 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία -και η οποία, όπως είπε, τερματίζει το μονοπώλιο της ρωσικής Gazprom, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε επίσης πως είναι πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή έκανε το πρώτο βήμα για την πρωτοβουλία των Πράσινων Διαδρόμων (με σκοπό την απρόσκοπτη διακίνηση απαραίτητων αγαθών μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ).
Επίσης, εξέφρασε ευγνωμοσύνη και προς την ΕΕ για το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, με πόρους 9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. ευρώ με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων (soft loans) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους οργανισμούς.
Έκανε μνεία δε στη σημασία της αλληλεγγύης στη διάρκεια της πανδημίας και στην αλληλοβοήθεια με τα εμβόλια (σσ η Ελλάδα δώρισε στη Βόρεια Μακεδονία 20.000 εμβόλια AstraZeneca).
Επεσήμανε ακόμη το επίπεδο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέροντας εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης για τη χώρα για το α’ τρίμηνο του 2021, μεταξύ 5,5-6,5%.
Κούρτι: Να μας αναγνωρίσει η Ελλάδα
Στη συζήτηση με θέμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ενίσχυση Συνεργασίας και Αλληλεγγύης» συμμετείχε ακόμη ο νέος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άμπιν Κούρτι, ο οποίος δεν παρέλειψε να ζητήσει από την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Όσον αφορά στο θέμα των διμερών συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Σερβία, σημείωσε πως χρειάζεται «ισορροπία» στην αναγνώριση των μειονοτικών δικαιωμάτων.
Από δικής του πλευράς ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα – ο οποίος πραγματοποίησε προγραμματισμένη παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης- σχολίασε δηκτικά τη μακρά διάρκεια της διαδικασίας των προς ένταξη στην ΕΕ κρατών των Βαλκανίων- τη συνέκρινε μάλιστα με το έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ, αλλά και με μία νύφη που δεν έρχεται στον γάμο… Τονίζοντας πως τα Δυτικά Βαλκάνια είναι όμηροι των ευρωπαϊκών εθνικισμών και πως η ενταξιακή διαδικασία γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμη η πρώην πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ελληνοαμερικανός Ράινς Πρίμπους και από ελληνικής πλευράς η πρώην Επίτροπος και πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.