THEPOWERGAME
Τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο, υιοθετώντας στόχο για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα.
Ειδικότερα, στη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής που δημοσιεύτηκε σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θεωρεί ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα με την επιδίωξη στόχου για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες. Όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτείται ιδιαίτερα σθεναρή ή επίμονη δράση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αποτραπεί η παγίωση αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο για τον πληθωρισμό. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ακόμη ότι η δέσμη των επιτοκίων της ΕΚΤ εξακολουθεί να αποτελεί το πρωταρχικό μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής. Τα άλλα μέσα, όπως η παροχή ενδείξεων σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, που την τελευταία δεκαετία βοήθησαν στη μείωση των περιορισμών που δημιουργεί το κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ και θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση.
Το μήνυμα προς τις αγορές
Η απόφαση της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τον στόχο πληθωρισμού στο 2% και να αφήσει περιθώριο να το ξεπερνά όταν χρειάζεται, σηματοδοτεί, σύμφωνα με το Bloomberg, μια σημαντική αλλαγή από τον προηγούμενο στόχο του «χαμηλότερα, αλλά κοντά στο, 2%», που ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκριναν ότι ήταν πολύ ασαφής.
Η συμφωνία προέκυψε σε ειδική συνεδρίαση την Τρίτη και την Τετάρτη για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ σε σχεδόν 20 χρόνια.
Από τις αγορές εκλαμβάνεται ως διατήρηση υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η νέα στρατηγική θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καθοδήγηση των δράσεων της κεντρικής τράπεζας καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να συζητήσουν μετά το καλοκαίρι πώς θα γίνει η έξοδος από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.