THEPOWERGAME
Έκθεση της UBS που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας δείχνει πως παρά το αυτόνομο καθεστώς που διατηρεί η χώρα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό δεν την καθιστά ανεξάρτητη. Συγκεκριμένα, η UBS σημειώνει πως ο κυριότερος «πελάτης» των ελβετικών προϊόντων είναι η ίδια η Ένωση.
Αναλυτικότερα μόνο για το 2020 το ισοζύγιο εξαγωγών της χώρας ουσιαστικά μονοπωλείται από χώρες μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα ο μεγαλύτερος «πελάτης» για τα προϊόντα της χώρας είναι η Γερμανία με συνολικό όγκο αγορών που ξεπερνούν τα 40 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Η Ιταλία επίσης έδωσε στην ελβετική οικονομία σχεδόν 13 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα την ίδια ώρα που η Γαλλία έκανε αγορές που αγγίζουν τα 12 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες (39,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα) και η Κίνα (14,7 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα) να είναι επίσης δύο σημαντική πυλώνες για την ελβετική οικονομία αλλά αθροιστικά οι χώρες της Ένωσης συνεισφέρουν το 70% των πωλήσεων εκτός συνόρων.
Επίσης η έκθεση παρουσιάζει ακόμη μία παράμετρο που «δένει» την Ελβετία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δέσμευση της χώρας να μην προχωρήσει σε χρήση πυρηνικής ενέργειας αλλά και η δέσμευση σε απόσυρση από την χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας θα αναγκάσουν ουσιαστικά την Ελβετία να προχωρήσει σε εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρώπη… Η έκθεση σημειώνει πως μέχρι το 2040 το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελβετία θα προέρχεται από χώρες της Ένωσης.
Η έκθεση της UBS δημοσιεύθηκε με αφορμή το πρόσφατο «ναυάγιο» στις διμερείς συζητήσεις για πιο στενή συνεργασία Ένωσης και Ελβετίας. Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως όσα αξίωσαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την Ελβετία ξεπερνούσαν την εθνική «κόκκινη» γραμμή της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας…