THEPOWERGAME
Εισαγγελική έρευνα για «αποδοχή προϊόντων προερχομένων από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» άνοιξε στη Γαλλία σε βάρος της Inditex (μητρικής των Zara), Uniqlo, Skechers και SMCP, με το αιτιολογικό πως οι παραπάνω εταιρείες επωφελούνται από την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου φτιάχνονται τα ενδύματά τους.
Η έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, κατόπιν προσφυγής που έκαναν στη γαλλική δικαιοσύνη οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) Sherpa και Collectif Ethique sur l’etiquette, το Institut ouïghour d’Europe (IODE), καθώς και από μία Ουιγούρα που έχει κρατηθεί σε κέντρο κράτησης της επαρχίας Σιντζιάνγκ.
Η γαλλική έρευνα, που γίνεται από την αντιτρομοκρατική εισαγγελία, αποδεικνύει πως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων έχουν βρει φωνή στην Ευρώπη.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν προαναγγείλει και άλλες προσφυγές ανά την Ευρώπη στο πλαίσιο πρωτοβουλιών σε ολόκληρο τον κόσμο από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατώνται από το Πεκίνο στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Τί απάντησαν οι εταιρείες
Οι SMCP και Inditex αρνήθηκαν σε έντονους τόνους τις κατηγορίες, τονίζοντας πως θα συνεργαστούν πλήρως με τη γαλλική δικαιοσύνη.
Η Inditex δήλωσε πως έχει ξεκινήσει ελέγχους «ιχνηλάτησης» των ενδυμάτων της. Η Fast Retailing, μητρική εταιρεία της Uniqlo είπε πως γνωρίζει για την έρευνα, αλλά πως οι γαλλικές αρχές δεν έχουν έρθει ακόμη σε επικοινωνία μαζί της. «Αν και εφόσον ειδοποιηθούμε, θα συνεργαστούμε πλήρως προκειμένου να επαναβεβαιώσουμε πως δεν υπάρχει καταναγκαστική εργασία στην εφοδιαστική μας αλυσίδα» σημείωσε.
Η Skechers αρνήθηκε να προχωρήσει σε δηλώσεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, που έκανε το σχετικό ρεπορτάζ.
Η καμπάνια προστασίας των δικαιωμάτων των Ουιγούρων έχει την υποστήριξη του Ευρωβουλευτή, δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική» την έρευνα προς τις εταιρείες.
Στο παρελθόν δυτικά brands, όπως η H&M, έχουν γίνουν στόχος μποϊκοτάζ από τα κινεζικά ΜΜΕ και το καταναλωτικό κοινό, επειδή εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία εξέφρασαν ανησυχία για τις αναφορές περί εξαναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων.