THEPOWERGAME
Σε ανεπανάληπτα επίπεδα έφθασε η αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων (Μ&Α) σε παγκόσμια κλίμακα το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με τις εταιρείες να αξιοποιούν το χαμηλό κόστος δανεισμού και τις άνευ προηγουμένου ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές. Αντιμέτωπες με τις τεκτονικές αλλαγές που έφερε η πανδημία του ιού SARS-CoV-2, αρκετές εταιρείες έπρεπε επίσης να κινητοποιηθούν και να αναδιοργανώσουν τις δραστηριότητες τους για να επιβιώσουν και να επεκτείνουν την παρουσία τους.
Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι συμφωνίες Μ&Α διαμορφώθηκαν στα 1,5 τρισ δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Ως εκ τούτου, η συνολική αξία των συναλλαγών από τις αρχές του έτους διαμορφώθηκε στα 2,8 τρισ. δολάρια, αντανακλώντας άνοδο 129% συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, τονίζουν οι Financial Times. Μόνον στον κλάδο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, οι συμφωνίες ξεπέρασαν τα 500 δισ. δολάρια, ένα ακόμη ιστορικό υψηλό της τελευταίας 40ετίας, όταν δηλαδή είχαν ξεκινήσει να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.
Αυτή η μεγάλη επενδυτική κινητικότητα αποδίδεται στο λίαν θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, με επίκεντρο τη Wall Street, ύστερα από τα μέτρα που δρομολογήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας για τη στήριξη των οικονομιών εν μέσω της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2. Το σχεδόν μηδενικό κόστος δανεισμού μαζί με την άφθονη ρευστότητα που διοχετεύθηκε στο διατραπεζικό σύστημα οδήγησαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε αλλεπάλληλα ρεκόρ. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του έτους με επιδόσεις ρεκόρ, με τους αναλυτές της αγοράς να θεωρούν ότι είναι αρκετά πιθανό να συνεχιστεί το ράλι των αγορών μέσα στους επόμενους μήνες.
H Didi Global, η μεγαλύτερη πλατφόρμα ιδιωτικών μετακινήσεων στην Κίνα που εισήλθε πρόσφατα και στην αγορά της ηλεκτροκίνησης, κατάφερε την Τετάρτη να αντλήσει 4,4 δισ δολάρια από το ντεμπούτο της στη Νέα Υόρκη, με τη συνολική αποτίμησή της να φθάνει τα 64 δισ δολάρια. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι τo ενδιαφέρον είναι έντονο για εταιρείες όπως η Didi, η Uber και η Lyft παρά το ότι είναι ζημιογόνες. Οι επενδυτές δεν φαίνεται να πτοήθηκαν ούτε από τις έρευνες που διενεργούν οι κινεζικές αρχές στους κολοσσούς ψηφιακής τεχνολογίας στη χώρα, με κίνδυνο να μπει και η Didi στο μικροσκόπιο.
Ευρώπη: επόμενη πρωταγωνίστρια στο ράλι
Αν και η Wall Street βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του χρηματιστηριακού ράλι και της επενδυτικής φρενίτιδας, η πλειοψηφία των επενδυτικών τραπεζών θεωρούν πως οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών θα ξεπεράσουν αυτές των αμερικανικών στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και του επόμενου. Παρά την ταχεία εξάπλωση του στελέχους Δέλτα του ιού SARS-CoV-2 και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, τα θετικά στοιχεία για την Ευρωζώνη σε συνδυασμό με την διοχέτευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να βελτιώσουν το τοπίο μέσα στους επόμενους μήνες. Εκτός της αναρρίχησης του δείκτη οικονομικού κλίματος στο υψηλό 21ετίας τον Ιούνιο, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τη μεταποίηση έφθασε στο ρεκόρ των 63,4 μονάδων και η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλό 12μήνου τον Μάιο. Βέβαια, οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ρευστές με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, να τονίζει την Πέμπτη ενώπιον μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης λόγω του στελέχους Δέλτα.
Παρόλα αυτά, οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια στην Ευρώπη κυμαίνονται φέτος στο υψηλό εξαετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs. Mε κέρδη 14% από τις αρχές του έτους, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Εuropean Stoxx 600 εικάζεται πως μπορεί να καταγράψει συνολική άνοδο 10% μέχρι τα τέλη του έτους. Αναλυτές της Barclays και της UBS τονίζουν πως τα περιθώρια ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου προβλέπεται πως η Fed θα προχωρήσει νωρίτερα σε αύξηση του κόστους δανεισμού για να αποφευχθεί μια υπερθέρμανση της οικονομίας. Ο υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία στην UBS, Ρέιχαρντ Κλουζ, τόνισε στο CNBC πως τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά μέσα στο 2022 και το 2023. «Οπότε η επόμενη τριετία θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, στηρίζοντας τα εταιρικά κέρδη, ιδιαίτερα σε κλάδους που θα επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης».