THEPOWERGAME
Κοιτάξτε την οθόνη του κινητού σας… Είναι πολύ πιθανό κάποιο από τα απλά, «χαλαρωτικά» παιχνίδια, στα οποίο καταφεύγετε για εκτόνωση ή για να περάσετε το χρόνο σας στην αναμονή, να γεννήθηκε σε ένα γραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει ένας τομέας της τουρκικής οικονομίας που ανθεί και προσελκύει δολάρια.
Η εταιρεία Dream Games είναι ο τελευταίος τουρκικός «τεχνολογικός μονόκερως», μια εταιρεία εκτός χρηματιστηρίου δηλαδή, με τη συνολική αξία των (ιδιωτικών) μετοχών να υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Την εκτόξευσή της στο «πάνθεο των μονόκερων» την πέτυχε στο δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, όπου προσείλκυσε $155 εκατ. από venture capital επενδυτές, όπως η Index Futures, η Balderdon Capital, η IVP και η Kora, σύμφωνα με το Bloomberg.
H «συγκομιδή» ήταν υπερτριπλάσια από αυτή του Φεβρουαρίου, όταν στον πρώτο γύρο αναζήτησης επενδυτικών κεφαλαίων η Dream Games συγκέντρωσε 50 εκατ. δολάρια.
Η δυναμική των κεφαλαίων είναι ανάλογη με τη δυναμική του βασικού παιχνιδιού της εταιρείας, το Royal Match: μια παραλλαγή των κλασικών παιχνιδιών-γρίφων για κινητά όπως το Candy Crush, όπου ο παίκτης προσπαθεί να ταιριάξει σύμβολα που στη συνέχεια εξαφανίζονται κάνοντας χώρο για άλλα, πάνω σε ένα καρέ θέσεων.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες από το λανσάρισμά του, το Royal Match μπήκε στην 20άδα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τα μεγαλύτερα έσοδα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, απασχολώντας περισσότερους από 6 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.
Το τουρκικό οικοσύστημα των online games ωρίμασε
Είναι ενδεικτικό ότι η DreamGames ιδρύθηκε από δυο πρώην μάνατζερ («υπευθύνους προϊόντων») μιας άλλης τουρκικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών της Peak (το δημοφιλές Toon Blast είναι δημιούργημά της).
Η τουρκική Peak είχε πέρσι εξαγοραστεί πέρσι από την αμερικανική Zynga σε μια συμφωνία που τιμολόγησε την αξία της τουρκικής εταιρείας στο 1,8 δισ. δολάρια, καθιστώντας την έτσι την πρώτη τουρκική εταιρεία με καθεστώς μονόκερου.
Συνολικά τα τελευταία έξι χρόνια διεθνείς εταιρείες όπως η Zynga, η Tencent ή η Netmarble έχουν επενδύσει μόνο σε τουρκικές εταιρείες ηλεκτρονικών παιχνιδιών περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια.
Ο κλάδος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε κινητά αυξάνεται ραγδαία και οι τουρκικές εταιρείες έχουν πετύχει τη συνταγή: Το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο παγκόσμιος τζίρος τους εκτοξεύτηκε κατά 4,4% ξεπερνώντας τα 90 δισ. δολάρια.
Τα ποσά γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εταιρείες αυτές απασχολούν νέους, δεν έχουν υψηλό λειτουργικό κόστος, αλλά πετυχαίνουν εντυπωσιακή συγκομιδή κεφαλαίων.
Όμως, το τουρκικό οικοσύστημα των ηλεκτρονικών εφαρμογών δεν περιορίζεται μόνο στα παιχνίδια. Η εταιρεία παράδοσης μαναβικής Getir και η online πλατφόρμα λιανικής Trendyol προσείλκυσαν επενδύσεις από τον κινεζικό κολοσσό Alibaba εκτοξεύοντας την κεφαλαιοποίησή τους σε αρκετά δισ. δολάρια.
Το ηλεκτρονικό πολυκατάστημα Hepsiburada κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στο αμερικανικό χρηματιστήριο NASDAQ, με μια κεφαλαιοποίηση που ξεπερνάει τα 4 δισ. δολάρια.
Είτε στα παιχνίδια, είτε στα οnline καταστήματα («ονλάιν αλισβερίς» στα τούρκικα), υπάρχει ένα παραγωγικό οικοσύστημα στην Τουρκία που έχει καταφέρει να ντριμπλάρει τη ζοφερή πραγματικότητα της τουρκικής οικονομίας και να συνδεθεί απευθείας με το πιο δυναμικό και κερδοφόρο κομμάτι της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας και επενδύσεων.
Το τουρκικό εμπορικό/τεχνολογικό δαιμόνιο βρήκε το γήπεδό του και καταγράφει σημαντικές νίκες.