THEPOWERGAME
Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας πλήττουν δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ η απρόβλεπτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απέχει μακράν από το να τελειώσει, διευκρινίζει σε συνέντευξή του στο CNBC ο μεγιστάνας και μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ.
«Ο οικονομικός αντίκτυπος ήταν αυτός ο εξαιρετικά άνισος τρόπος… εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις επλήγησαν με τρομερό τρόπο, αν και οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες έχουν πάει εξαιρετικά καλά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway.
Όπως επισημαίνει το CNBC, τον Μάρτιο του 2020, η θανατηφόρα πανδημία εξαπλώθηκε στην Αμερική, οδηγώντας σε κλείσιμο της οικονομίας των 20 τρισ. δολαρίων. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις να αναγκαστούν να κλείσουν τις πόρτες τους, ενώ μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου και γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου υποδέχτηκαν αυτούς τους πελάτες. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 31,4%, κάτι που δεν είχε προηγούμενο μετά το κραχ του 1929.
Δεν έχει τελειώσει
«Δεν έχει τελειώσει», προβλέπει ο 90χρονος επενδυτής. «Εννοώ, όσον αφορά το απρόβλεπτο… ήταν πολύ απρόβλεπτο, αλλά λειτούργησε περισσότερο κι από τα αναμενόμενα για τους περισσότερους ανθρώπους και τις περισσότερες επιχειρήσεις. Χωρίς να είναι δικό τους λάθος, αποδεκατίζει κάθε είδους ανθρώπους και τις ελπίδες τους».
Το μεγαλύτερο μάθημα
To μεγαλύτερο μάθημα από αυτή την κατάσταση, τονίζει ο Μπάφετ, είναι το πόσο λίγο προετοιμασμένος είναι ο κόσμος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που βιώνουμε.
«Έμαθα ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τόσα πολλά από όσα νομίζουν ότι ξέρουν. Αλλά το μεγαλύτερο πράγμα που μαθαίνει κανείς είναι ότι η πανδημία ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί και αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να φανταστεί κανείς », συμπληρώνει.
«Η κοινωνία έχει έναν τρομερό χρόνο προετοιμασίας για πράγματα που φαίνονται μακρινά αλλά είναι πιθανά και θα συμβούν αργά ή γρήγορα».
«Θα υπάρξει μια άλλη πανδημία, το ξέρουμε αυτό», συνεχίζει ο Μπάφετ. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια πυρηνική, χημική, βιολογική και πλέον και μια απειλή στον κυβερνοχώρο. Κάθε μια από αυτές έχει τρομερές δυνατότητες», τονίζει. «Και κάνουμε κάποια πράγματα γι’ αυτό, αλλά… δεν είναι κάτι που η κοινωνία φαίνεται ιδιαίτερα ικανή να αντιμετωπίσει πλήρως».
Τονίζει ότι ο ίδιος στάθηκε εξαιρετικά τυχερός στη ζωή του, αλλά πως η μεγαλύτερη τύχη ήταν ότι ήταν παρών στη συγκεκριμένη συγκυρία. «Πώς το κάνουμε αυτό πραγματικά, ώστε η ανθρωπότητα, 50, 100 και 200 χρόνια από τώρα, να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή ζωή που θα μπορούσε να απολαύσει χωρίς να τα κάνει μαντάρα;» αναρωτιέται στο τέλος ο «γκουρού» των επενδύσεων.