Γ.Δ.
1366.72 -1,85%
ACAG
-2,36%
5.38
BOCHGR
-2,00%
4.4
CENER
-2,28%
8.15
CNLCAP
+2,10%
7.3
DIMAND
-2,19%
8.5
NOVAL
-2,99%
2.27
OPTIMA
-1,57%
12.56
TITC
-2,16%
34.05
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
-4,29%
1.34
ΑΒΕ
-4,26%
0.449
ΑΔΜΗΕ
-0,64%
2.33
ΑΚΡΙΤ
+2,21%
0.695
ΑΛΜΥ
-3,49%
3.59
ΑΛΦΑ
-1,73%
1.537
ΑΝΔΡΟ
-0,62%
6.38
ΑΡΑΙΓ
-3,20%
9.225
ΑΣΚΟ
-0,39%
2.54
ΑΣΤΑΚ
0,00%
7.12
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
-0,68%
8.7
ΑΤΤ
-29,70%
1.065
ΑΤΤΙΚΑ
-3,77%
2.04
ΒΙΟ
-2,84%
4.955
ΒΙΟΚΑ
-1,73%
1.7
ΒΙΟΣΚ
-6,19%
1.365
ΒΙΟΤ
0,00%
0.294
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
-2,86%
2.04
ΓΕΒΚΑ
-3,85%
1.25
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1,50%
17.08
ΔΑΑ
-1,70%
7.726
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.66
ΔΕΗ
-4,97%
11.47
ΔΟΜΙΚ
-7,53%
2.7
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-4,33%
0.287
ΕΒΡΟΦ
-3,87%
1.365
ΕΕΕ
-0,73%
32.74
ΕΚΤΕΡ
-6,08%
1.39
ΕΛΒΕ
0,00%
4.7
ΕΛΙΝ
-2,96%
1.97
ΕΛΛ
-1,50%
13.1
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-2,27%
1.638
ΕΛΠΕ
-2,14%
6.62
ΕΛΣΤΡ
-1,94%
2.02
ΕΛΤΟΝ
-0,53%
1.88
ΕΛΧΑ
-3,06%
1.648
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-4,35%
1.1
ΕΤΕ
-0,12%
6.88
ΕΥΑΠΣ
-1,90%
3.1
ΕΥΔΑΠ
-0,69%
5.74
ΕΥΡΩΒ
-1,45%
1.977
ΕΧΑΕ
-3,18%
4.115
ΙΑΤΡ
-3,49%
1.52
ΙΚΤΙΝ
+0,33%
0.302
ΙΛΥΔΑ
-4,31%
1.665
ΙΝΚΑΤ
-2,08%
4.7
ΙΝΛΙΦ
+0,23%
4.29
ΙΝΛΟΤ
-2,13%
0.874
ΙΝΤΕΚ
-3,41%
5.39
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.42
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.02
ΙΝΤΚΑ
-4,49%
2.55
ΚΑΡΕΛ
+0,59%
340
ΚΕΚΡ
-8,33%
1.1
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
-1,69%
1.455
ΚΟΡΔΕ
-2,39%
0.408
ΚΟΥΑΛ
-5,84%
1
ΚΟΥΕΣ
-3,23%
5.4
ΚΡΙ
-4,98%
13.35
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.7
ΚΥΡΙΟ
-5,12%
0.89
ΛΑΒΙ
-6,49%
0.72
ΛΑΜΔΑ
-3,60%
6.96
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37.4
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.85
ΛΕΒΚ
+0,79%
0.256
ΛΕΒΠ
0,00%
0.34
ΛΟΓΟΣ
-2,38%
1.23
ΛΟΥΛΗ
-1,47%
2.69
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.65
ΜΕΒΑ
-3,14%
3.7
ΜΕΝΤΙ
-3,33%
2.03
ΜΕΡΚΟ
0,00%
41
ΜΙΓ
-4,88%
3.02
ΜΙΝ
0,00%
0.51
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
-1,54%
19.2
ΜΟΝΤΑ
-2,75%
3.53
ΜΟΤΟ
-2,78%
2.445
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.65
ΜΠΕΛΑ
-2,03%
24.1
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.69
ΜΠΡΙΚ
+0,50%
2.01
ΜΠΤΚ
0,00%
0.62
ΜΥΤΙΛ
-4,89%
30.74
ΝΑΚΑΣ
-1,92%
3.06
ΝΑΥΠ
-0,90%
0.878
ΞΥΛΚ
+0,40%
0.254
ΞΥΛΠ
0,00%
0.398
ΟΛΘ
-2,39%
20.4
ΟΛΠ
+2,59%
29.7
ΟΛΥΜΠ
-0,86%
2.31
ΟΠΑΠ
-0,87%
14.85
ΟΡΙΛΙΝΑ
-0,25%
0.796
ΟΤΕ
-2,60%
14.6
ΟΤΟΕΛ
-2,91%
10.02
ΠΑΙΡ
-7,02%
0.9
ΠΑΠ
+0,85%
2.37
ΠΕΙΡ
-1,72%
3.535
ΠΕΡΦ
-8,59%
5
ΠΕΤΡΟ
-2,53%
7.72
ΠΛΑΘ
-1,38%
3.945
ΠΛΑΚΡ
0,00%
14.5
ΠΡΔ
-8,57%
0.256
ΠΡΕΜΙΑ
-0,99%
1.198
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
6.2
ΠΡΟΦ
-3,50%
4.96
ΡΕΒΟΙΛ
-6,15%
1.525
ΣΑΡ
+1,76%
10.38
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-2,65%
0.33
ΣΙΔΜΑ
-2,85%
1.535
ΣΠΕΙΣ
-1,06%
5.62
ΣΠΙ
-3,40%
0.512
ΣΠΥΡ
0,00%
0.127
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
19.76
ΤΖΚΑ
-3,86%
1.37
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.06
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-1,23%
1.6
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8
ΦΡΙΓΟ
-0,87%
0.228
ΦΡΛΚ
-3,63%
3.45
ΧΑΙΔΕ
-2,59%
0.565

Θα παράγουν κρέας για 5.000 χάμπουργκερ την ημέρα χωρίς αγελάδες

Σε 500 κιλά κρέατος την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με 5.000 χάμπουργκερ, θα ανέρχεται η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου καλλιέργειας κυττάρων που σχεδιάζει να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο 2022 η εταιρεία Future Meat Tecnhologies, με έδρα το Ισραήλ.

Τα στελέχη της εταιρείας διαβεβαιώνουν πως το παραγόμενο στο εργαστήριο κρέας από κύτταρα ζώων («meat done right» ήτοι «κρέας που έγινε σωστά», είναι η ορολογία που χρησιμοποιούν) δεν θα διαφέρει στη γεύση και την όψη από το κρέας όπως το γνωρίζει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα

«Η τεχνολογία παραγωγής κρέατος από κύτταρα είναι το διαστημικό πρόγραμμα “Apollo” του 21ου αιώνα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Yaakov Nahmias, καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Στήθος κοτόπουλου και παϊδάκια… εργαστηρίου

Έχοντας προσελκύσει κεφάλαια ύψους 43 εκατ. ευρώ από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών αλλά και εταιρείες του τομέα των τροφίμων, η Future Meat Tecnhologies ετοιμάζεται, στο βαθμό που θα έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις, έως το τέλος του 2022 να λανσάρει τα πρώτα προϊόντα της στην αγορά: ολόκληρο στήθους κοτόπουλου και παϊδάκια, τα οποία θα αποτελούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος από κύτταρα και το υπόλοιπο από νερό και πρωτεΐνη φυσικής προέλευσης.

Τα στελέχη της υποστηρίζουν ότι με τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν αναπτύξει, έχουν καταφέρει το κόστος του παραγόμενου κρέατος στο εργαστήριο να είναι ίσο μ’ αυτό που προέρχεται από την κλασική κτηνοτροφία, έχοντας όμως σημαντικά μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι 80% λιγότερες, χρησιμοποιείται 99% λιγότερη γη, καταναλώνεται 96% λιγότερο φρέσκο νερό, ενώ η διατροφική αξία είναι – υποστηρίζουν – ίδια κατά 100%.

Έσπασε το όριο των 4 δολ. για τα 100 γραμμάρια κοτόπουλου

Σήμερα η εταιρεία παράγει κρέας χοιρινό, αρνίσιο και κοτόπουλο, ενώ σε λίγο θα παράγει και βοδινό.

Είναι μάλιστα που η πρώτη που «έσπασε» το όριο των 4 δολαρίων για τα 100 γραμμάρια κρέατος κοτόπουλου και έως το τέλος της επόμενης χρονιάς σχεδιάζει να το έχει μειώσει περαιτέρω, κατά 50%.

Στο εστιατόριο «1880» της Σιγκαπούρης καταναλώθηκε για πρώτη φορά κρέας εργαστηρίου

Η Σιγκαπούρη είναι η πρώτη χώρα στον πλανήτη που επέτρεψε να πωλείται κρέας από κοτόπουλο, που παρήχθη κυρίως από κύτταρα στο εργαστήριο σε συνδυασμό με πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης.

Οι «μπουκιές κοτόπουλου»  όπως ονομάζονται, καταναλώθηκαν στο εστιατόριο του πριβέ – κλαμπ «1880» και παρήχθησαν από την εταιρεία Eat Just, με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία ετοιμάζει επενδύσεις στη χώρα της Ασίας για να την καταστήσει κέντρο για την ευρύτερη περιοχή.

Κοτόπουλο εργαστηρίου
Κοτόπουλο εργαστηρίου

Καθώς η Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει δραματική έλλειψη χώρων, η Κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει στόχο το 30% των διατροφικών αναγκών των κατοίκων της να καλύπτεται με καινοτόμους τρόπους.

Μοσχάρι Wagyu και άγριος σολομός σε φθηνότερες τιμές

Στις ΗΠΑ έχει τεθεί ήδη σε δημόσια συζήτηση το κανονιστικό πλαίσιο για το κρέας από κύτταρα, ενώ θεωρείται πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

Η εταιρεία McKinsey εκτιμά σε πρόσφατη μελέτη της ότι ο ετήσιος τζίρος της βιομηχανίας παραγωγής κρέατος από κύτταρα θα μπορούσε να ανέλθει στα 25 δισ. δολ. έως το 2030 εφ’ όσον γίνει κατορθωτό το εν λόγω κρέας να προσιδιάζει σε γεύση και υφή μ’ αυτό που έχουν συνηθίσει οι καταναλωτές.

Ήδη στο συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποιούνται παγκοσμίως περίπου 75 start-ups, που έχουν προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ το 2020 και 250 εκατ. ευρώ το 2021, μέχρι σήμερα.

Μεγάλο πλεονέκτημα του κρέατος εργαστηρίου θεωρείται πάντως ότι καθώς προέρχεται από την καλλιέργεια κυττάρων ζώων, η παραγωγή θα αφορά κυρίως κρέας από τα πλέον περιζήτητα και πανάκριβα είδη του πλανήτη όπως είναι το μοσχάρι Wagyu ή ο άγριος σολομός.

Στα πλεονεκτήματά του καταλέγονται επίσης ότι η διάρκεια ζωής του θα είναι μεγαλύτερη και η παραγωγή του δεν θα επηρεάζεται από επιδημίες, όπως η γρίπη των πτηνών ή αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!