THEPOWERGAME
Έπειτα από 13 χρόνια σιωπής, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς μίλησε δημόσια και ειδικότερα ενώπιον δικαστηρίου στο Λος Άντζελες για το καθεστώς επιμέλειας με υπεύθυνο τον πατέρα της και άλλα πρόσωπα, τα οποία φαίνεται πως ασκούσαν ασφυκτικό έλεγχο στη ζωή και την περιουσία της. Διαβάζοντας πάνω από ένα 20λέπτο γραπτή δήλωση, η Σπίαρς είπε πως «θέλω πίσω τη ζωή μου».
Μίλησε για ένα καταχρηστικό διακανονισμό που της έχει αφήσει βαθιά τραύματα καθώς την είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να κάνει παιδιά, την υποχρέωναν να παίρνει φάρμακα ενάντια στη βούλησή της και να δίνει παραστάσεις ακόμη και όταν δεν το επιθυμούσε. «Αυτή η επιμέλεια μου προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό», υπογράμμισε η 39χρόνη πια Σπίαρς που αρκετά χρόνια πριν ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στον χώρο της ποπ μουσικής.
Προ 13ετίας και πάνω, η ψυχική υγεία της Σπίαρς είχε κλονιστεί υπό το βάρος μιας ζωής εκτεθειμένης στα φώτα της δημοσιότητας επί σειρά ετών και λόγω κατάχρησης ουσιών. Ο πατέρας της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, Τζέιμι, μαζί με τον δικηγόρο Άντριου Γουόλετ ανέλαβαν την εποπτεία της και της περιουσίας της, συνολικού ύψους 60 εκατ. δολαρίων, από το 2008 μέχρι το 2019. Μετά την παραίτηση του Γουόλετ το 2019, η Σπίαρς ανέβαλε τη διαχείριση της περιουσιακής της κατάστασης για ένα διάστημα. Έπειτα το δικαστήριο αποφάσισε πως η εταιρεία Bessemer Trust θα έχει ρόλο συνδιαχειριστή.
Η Σπίαρς δήλωσε στο δικαστήριο πως της έδιναν ακόμη και λίθιο. «Το λίθιο είναι ένα πολύ, πολύ δυνατό φάρμακο και διέφερε από την αγωγή που ακολουθούσα. Μπορεί να πάθεις μόνιμη εγκεφαλική βλάβη εάν το πάρεις σε υπερβολική ποσότητα ή για διάστημα μεγαλύτερο από πέντε μήνες», αποκάλυψε η ίδια. Πρόσθεσε πως οι γονείς της είχαν προσλάβει έξι διαφορετικές νοσοκόμες για να την παρακολουθούν στο σπίτι της όσο έπαιρνε αυτήν την αγωγή που εξ αρχής δεν επιθυμούσε. Σήμερα επιδιώκει να λήξει αυτό το καθεστώς και να ζήσει τη ζωή της ανεξάρτητα. «Αυτό που θέλω είναι να έχω τα χρήματά μου και για να δοθεί ένα τέλος και να μπορεί ο φίλος μου να με πάει μια βόλτα με το αυτοκίνητό του».
Το καθεστώς της εποπτείας κατόπιν δικαστικής απόφασης συνηθίζεται για τους ηλικιωμένους αλλά έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις κατάχρησης περιουσιών. Με αφορμή την υπόθεση της Σπίαρς, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ εξετάζουν την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου ώστε να υπάγεται κανείς σε καθεστώς εποπτείας μόνον ως ύστατη λύση.