THEPOWERGAME
Ακόμη και Ρώσοι μεγιστάνες που είχαν στενή επαφή με το Κρεμλίνο μπορεί να πέσουν θύματα υπεξαίρεσης. Για την απώλεια πάνω από 75 εκατ. δολαρίων κατηγορεί ο Σέργκεϊ Μπογκνταντσίκοβ την Edmond de Rothschild Group, μια από τις πιο γνωστές και παλαιότερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας. Ο επικεφαλής της Rosneft, του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού, την περίοδο 1998-2010 έγινε πελάτης της αμερικανικής τράπεζας προ δυο δεκαετιών με ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 150 εκατ. δολαρίων.
Σήμερα, πάνω από το ήμισυ αυτών των κεφαλαίων έχουν κάνει φτερά, όπως ισχυρίζεται η ομάδα νομικών συμβούλων του Μπογκνταντσίκοβ, η οποία έχει ασκήσει αγωγή κατά της λουξεμβουργιανής μονάδας της Edmond de Rothschild Group σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Στην υπόθεση εμπλέκεται επίσης ένας διαχειριστής ομολόγων στη Νέα Υόρκη και ζευγάρι Ανατολικοευρωπαίων.
Στα έγγραφα γίνεται και αναφορά στη Mossack Fonseca, της νομικής εταιρείας που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο των Panama Papers. Σε δημιουργική λογιστική της Mossack Fonseca αποδίδεται η ίδρυση μιας σειράς από εικονικές εταιρείες που διευκόλυναν τη μεταφορά υπέρογκων προμηθειών που χρεώθηκαν στον Μπογκνταντσίκοβ από άστοχες επενδύσεις. Μια από αυτές ήταν η αγορά μετατρέψιμου ομολόγου από ινδική εταιρεία που τελικά χρεοκόπησε. Εκτός της χρέωσης υπέρογκων προμηθειών, ο Μπογκνταντσίκοβ θεωρεί πως στελέχη της τράπεζας του έστελναν πλαστές καταστάσεις των λογαριασμών του ώστε να μην διαπιστώσει την απώλεια των χρημάτων του.
Στον φάκελο της υπόθεσης, πρόσβαση στον οποίο είχε το πρακτορείο Bloomberg, η βρετανική Financial Times και η ελβετική Swissinfo.ch, περιλαμβάνεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου στέλεχος της Rothschild αναφέρει σε έναν από τους διαχειριστές των προαναφερόμενων εικονικών εταιρειών πως «πρέπει να με πληρώσεις». Συνολικά, ο Μπογκνταντσίκοβ υπολογίζει πως του λείπουν 75 εκατ. από το αρχικό κεφάλαιο που εναπόθεσε στη διαχείριση της Edmond de Rothschild Group.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Fontanelle Capital, η οποία είναι καταγεγραμμένη σε ένα κτίριο διαμερισμάτων σε περιοχή της Νέας Υόρκης όπου ζει ένα μεγάλος πληθυσμός Ρώσων μεταναστών. Μια άλλη εταιρεία που φαίνεται πως έπαιξε εικονικό ρόλο στην υπόθεση ήταν η OMI Capital LL, η οποία ιδρύθηκε λίγους μήνες πριν ασχοληθεί με τη διαχείριση κεφαλαίων του Μπογκνταντσίκοβ. Ο ιδιοκτήτης της ΟΜΙ, Μίκαιλ Φιλιμόνοφ, συζεί με την πρώην σύζυγο ενός εκ των συνιδιοκτητών της Fontanelle, τον Βλαντιμίρ Ομπλόνσκι. Έτσι κάπως, πλέκεται ο ιστός μιας περίπλοκης ιστορίας όπου οι βασικοί συντελεστές μοιάζουν με ήρωες ρωσικού μυθιστορήματος. Στο επίκεντρο, ωστόσο, βρίσκεται ένα τραπεζικό ίδρυμα με μια 250ετή πορεία από τα βάθη της αμερικανικής ιστορίας.