THEPOWERGAME
Μπορεί η πανδημία να είναι πρωτίστως υγειονομικός εφιάλτης αλλά στην Μεγάλη Βρετανία η Κυβέρνηση Τζόνσον θα βρεθεί πολύ σύντομα μπροστά και στις πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες του κορονοιού.
Στα τέλη Ιουνίου η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως σταματά το καθεστώς προστασίας για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να καταβάλλουν εκ νέου εισφορές αλλά και να συνεχίσουν να πληρώνουν ρυθμίσεις που είχαν γίνει πριν από τον κορονοϊό.
Η βρετανική οικονομία, η οποία εκτός από την πανδημία δοκιμάζει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες την μεταευρωπαική πορεία της, θα βρεθεί σύμφωνα με αναλυτές μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι τον Ιούλιο. Από την μία το βρετανικό δημόσιο θα πρέπει να αποκαταστήσει την ροή χρήματος στα «στεγνά» ταμεία του που στήριξαν το διάστημα της υγειονομικής κρίσης τόσο το εθνικό σύστημα υγείας όσο και τους πολίτες που αναγκάστηκαν να μείνουν στα σπίτια τους. Για αρχή εκτιμάται πως στα τέλη Ιουλίου οι εφοριακές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ως στόχο να εισπράξουν τουλάχιστον τον ΦΠΑ Ιουνίου και Ιουλίου.
Οι εφοριακές αρχές της χώρας έστειλαν πρόσφατα επιστολή τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Τζόνσον αναφέροντας πως η είσπραξη φόρων είναι απαιτητή με τα αποθεματικά να πλησιάζουν στο μηδέν. Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες σημειώνουν πως είναι αδύνατο να καταβάλλουν άμεσα το σύνολο των φόρων καθώς η ζημιά που έχουν υποστεί είναι τεράστια. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως στα τέλη Ιουλίου μόλις το 35% των επιχειρήσεων θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, ενώ τουλάχιστον 15% θα επιλέξουν τον δρόμο της χρεοκοπίας.
Με αυτά τα στοιχεία η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσαν την δημιουργία μηχανισμού ρύθμισης των φορολογικών υποχρεώσεων που δίνει την δυνατότητα αποπληρωμής σε 8 άτοκες δόσεις. Μόλις το 5% του συνόλου των επιχειρήσεων έχει μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Πηγές από την Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρουν πως η Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη την παρούσα κατάσταση και τις συνθήκες σκέφτεται σοβαρά να «παγώσει» μέχρι τον Σεπτέμβριο την καταβολή φόρων, εκτός του ΦΠΑ, προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα ρευστότητας. Οι επιχειρήσεις πάντως υπογραμμίζουν πως αυτή η κίνηση δεν λύνει το πρόβλημα και απλά το μεταθέτει στο άμεσο μέλλον και φαίνεται να ζητούν να διαγραφεί ολόκληρο το 2020…
Σημειώνεται επίσης πως με συμφωνία ανάμεσα σε τράπεζες και κυβέρνηση έχουν παγώσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι αποπληρωμές επιχειρηματικών δανείων.