Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε Ισπανία και Πορτογαλία, ως αποτέλεσμα του ολικού μπλακάουτ που σημειώθηκε τη Δευτέρα, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί. Οι θάνατοι προήλθαν από διαφορετικές αιτίες, όλες όμως σχετίζονται άμεσα με τις επιπτώσεις της παρατεταμένης διακοπής ρεύματος.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, μία 56χρονη γυναίκα στη Μαδρίτη βρήκε τραγικό θάνατο όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι της, πιθανόν από κερί που χρησιμοποιούσε για φωτισμό. Στη Βαλένθια, μία ασθενής που εξαρτιόταν από μηχάνημα οξυγόνου πέθανε, ενώ στην Ουρένσε της Γαλικίας, τρία μέλη οικογένειας -δύο ηλικιωμένοι και ο γιος τους- έχασαν τη ζωή τους από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, πιθανώς λόγω δυσλειτουργίας γεννήτριας. Στην Καταλονία, οι πυροσβεστικές αρχές ανέφεραν τουλάχιστον εννέα περιστατικά ακατάλληλης χρήσης γεννητριών, με 13 ανθρώπους να λαμβάνουν πρώτες βοήθειες για εισπνοή καπνού και πέντε να νοσηλεύονται.
Τι προκάλεσε το μπλακάουτ στην Ισπανία
Εν τω μεταξύ, τα αίτια του εκτεταμένου μπλακ άουτ παραμένουν ασαφή. Οι κυβερνήσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία απέκλεισαν το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε έρευνα για πιθανή δολιοφθορά. Ο διαχειριστής του ισπανικού συστήματος ηλεκτροδότησης, REE, απέκλεισε την κυβερνοεπίθεση και επεσήμανε προβλήματα στην παραγωγή από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη νοτιοδυτική Ισπανία, τα οποία ίσως ευθύνονται για την αποσταθεροποίηση του δικτύου.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι η ακριβής αιτία βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση και δεσμεύτηκε πως το σύστημα θα ενισχυθεί ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Παράλληλα, ο Πορτογάλος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο ζήτησε ανεξάρτητο ευρωπαϊκό έλεγχο και τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων. Επίσης, στο τραπέζι υπάρχει και η περίπτωση το μπλακάουτ να προκλήθηκε από σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο.