Η Ρωσία εντείνει τη στρατιωτική της παρουσία κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες στη Δύση σχετικά με μια πιθανή μελλοντική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), η Μόσχα αναπτύσσει νέες στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή του Πετροζαβόντσκ, μόλις 160 χιλιόμετρα από τα φινλανδικά σύνορα. Εκεί σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ένα νέο στρατιωτικό αρχηγείο, που πιθανόν θα διοικεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.
Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι αυτές οι κινήσεις αποτελούν στρατηγική προετοιμασία για πιθανή σύγκρουση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στην επόμενη 10ετία. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (σ.σ. Φεβρουάριος 2022), η απειλή μιας επίθεσης σε κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ αποτελεί σταθερό σημείο ανησυχίας για τη Συμμαχία.
Η Φινλανδία, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2023 και διαθέτει εκτεταμένα σύνορα με τη Ρωσία, έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για αύξηση των υβριδικών επιθέσεων, όπως η κυβερνοπειρατεία και η παραπληροφόρηση. Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ρωσικών δυνάμεων έχει αναπτυχθεί στην Ουκρανία, η Μόσχα φαίνεται να επανασυγκροτεί τις στρατιωτικές της ικανότητες ταχύτερα από τις δυτικές προβλέψεις.
Ο στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τόνισε πρόσφατα πως η Ρωσία είναι σε θέση να παράγει έως και 250.000 βλήματα πυροβολικού κάθε μήνα, ποσότητα που ξεπερνά κατά πολύ την παραγωγή των ΗΠΑ και της Ευρώπης συνολικά.
Ο Ρώσος αμυντικός αναλυτής Ρουσλάν Πούχοφ εκτιμά ότι μόλις οι ρωσικές δυνάμεις επιστρέψουν από την Ουκρανία, θα στραφούν σε περιοχές όπως η Φινλανδία, θεωρώντας τις ως δυνητικούς αντιπάλους. Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας έχει δηλώσει πως η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εντός της επόμενης δεκαετίας.

Τεθωρακισμένα του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία © EPA/PIRJO TUOMINEN
Η ένταση κλιμακώνεται και στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη, με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής να ενισχύουν τα σύνορά τους και να ζητούν αυξημένες αμυντικές δαπάνες, εν μέσω των ολοένα και μεγαλύτερων ρωσικών απειλών -ακόμα και για πυρηνικά αντίποινα, όπως επανειλημμένα έχει κάνει λόγο ο Μεντβέντεφ.