Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι αναμένει ένα «σήμα» από την Ουκρανία, που να δείχνει πως είναι πρόθυμη να διεξαγάγει άμεσες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστώσει κανένα σχετικό σημάδι. Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών τέθηκε κατά τη διάρκεια τρίωρης συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ.
Μόσχα και Κίεβο δεν έχουν πραγματοποιήσει άμεσες διαπραγματεύσεις από τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αργότερα εκείνο το έτος, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που απέκλειε διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, δήλωσε ότι το Κίεβο θα ήταν έτοιμο για συνομιλίες με τη Μόσχα μόλις επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα σταματήσει τις συγκρούσεις. Ο επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, δήλωσε σήμερα ότι οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις αντιφάσκουν με τις δηλώσεις του Κρεμλίνου περί ειρηνικής διάθεσης.
«Η Ρωσία δεν παύει το πυρ στο μέτωπο και επιτίθεται στην Ουκρανία με Shahed αυτή τη στιγμή», έγραψε ο Γερμάκ στο Telegram, αναφερόμενος στα ιρανικής κατασκευής drones που χρησιμοποιούν ευρέως οι ρωσικές δυνάμεις. «Όλες οι δηλώσεις των Ρώσων περί ειρήνης χωρίς κατάπαυση του πυρός είναι απλώς κατάφωρα ψέματα.»
Ερωτηθείς αν το σήμα για άμεσες συνομιλίες πρέπει να έρθει από την Ουκρανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Λοιπόν, τουλάχιστον από το Κίεβο. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες ενέργειες από το Κίεβο. Υπάρχει νομική απαγόρευση (διαπραγματεύσεων) εκ μέρους τους. Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε καμία ενέργεια.»
Στο μεταξύ, η Μόσχα θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», πρόσθεσε ο Πεσκόφ. Η Μόσχα και το Κίεβο δέχονται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρουν μια συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος, ο πιο αιματηρός στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κερδίζει χρόνο για να καταλάβει περισσότερα εδάφη και ζητά αυξημένη διεθνή πίεση για να σταματήσει η Ρωσία τις επιθέσεις. Από την άλλη, η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν είναι πρόθυμη να κάνει καμία υποχώρηση και ότι επιδιώκει κατάπαυση του πυρός μόνο με τους δικούς της όρους.
Ο Πούτιν είπε στον Γουίτκοφ την Παρασκευή ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο χωρίς προϋποθέσεις, σύμφωνα με συνεργάτη του Κρεμλίνου.
Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δύο πλευρές είναι «πολύ κοντά σε συμφωνία». Τις τελευταίες ημέρες, ήταν πιο επικριτικός από το συνηθισμένο απέναντι στη Μόσχα, δηλώνοντας ότι δεν υπήρχε λόγος να εκτοξεύονται πύραυλοι σε κατοικημένες περιοχές και εκφράζοντας την ανησυχία ότι ο Πούτιν τον «κοροϊδεύει».