THEPOWERGAME
Άλλα 11 έντομα, μετά το αποξηραμένο σκουλήκι του αλεύρου, βρίσκονται στην τελική ευθεία για να καταχωρηθούν ως «νέο τρόφιμο» ή «νέο συστατικό τροφίμου» (novel food) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα έντομα αυτά σε προνυμφική μορφή (ανάμεσα στα άλλα σκαθάρι, γρύλοι, εξωτικοί και μη, ακρίδες και μαύρη μύγα), αξιολογούνται τώρα από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η κατανάλωσή τους δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.
Αν και η κατανάλωση εντόμων, όχι μόνο ολόκληρα αλλά και ως συστατικό (είδος αλευριού) σε μια σειρά από τροφές όπως μπισκότα, ζυμαρικά, μπάρες και σφολιατοειδή αλλά και ροφήματα, είναι τελείως ξένη προς την ελληνική πραγματικότητα και τέτοιες συζητήσεις προκαλούν συνήθως αισθήματα αποστροφής, σε άλλες χώρες της ΕΕ κερδίζουν διαρκώς έδαφος, εξ ου και οι 11 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ν’ αναγνωρισθούν ως «νέο τρόφιμο».
«Τα επόμενα χρόνια, τα είδη εντόμων που θα καταχωρηθούν με βάση τον Κανονισμό για το «νέο τρόφιμο» θα αποτελούν μία ολοένα και πιο σημαντική πηγή εναλλακτικής πρωτεΐνης και θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (Farm to Fork) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμα συστήματα τροφίμων στην ΕΕ και τον πλανήτη’, δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «Νέα Τρόφιμα», κ. Rafael Perez
1900 είδη εντόμων καταναλώνονται σ’ όλο τον πλανήτη
«Εναπόκειται στους καταναλωτές να αποφασίσουν εάν επιθυμούν ή όχι έντομα στο πιάτο τους, η κατανάλωση εντόμων δεν είναι πάντως κάτι καινούργιο στον πλανήτη καθώς περιλαμβάνονται στις δίαιτες σε πολλά μέρη του κόσμου», σημειώνει ο κ. Perez παραπέμποντας στον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο οποίος έχει καταγράψει τουλάχιστον 1900 είδη εντόμων που χρησιμοποιούνται ως τροφή σε ολόκληρο τον κόσμο.
Απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση – υποχρεωτική η σήμανση
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαιώνει πως όσα καταχωρούνται ως «νέα τρόφιμα» «δεν εμπεριέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία καθώς έχει προηγηθεί αυστηρή επιστημονική αξιολόγησή τους από τις αρμόδιες αρχές».
Διαβεβαιώνει επίσης ότι όσα τρόφιμα περιέχουν στα συστατικά τους έντομα (σε οποιαδήποτε μορφή) «θα φέρουν ειδική σήμανση ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι επιλέγει να αγοράσει».
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εντόμων μόλις το 1% των παραγωγικών ζώων
Ο κ. Perez συμμερίζεται, πάντως, την εκτίμηση του FAO ότι τα έντομα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον 21ο αιώνα καθώς:
-υπάρχουν σε αφθονία,
-έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά
-ενώ το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι μόλις το 1% αυτού των ζώων που εκτρέφονται σήμερα για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου.
«Αποτελούν την ιδανική εναλλακτική στη διατροφή του ανθρώπου διευκολύνοντας τη μετάβαση σε πιο υγιεινές και βιώσιμες δίαιτες και συμβάλλουν θετικά και στην «υγεία» του περιβάλλοντος, άρα και στο μέλλον μας», υπογραμμίζει.