Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία παρά την προσάρτησή της από τη Ρωσία το 2014 επανέλαβε σήμερα Παρασκευή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας πως η θέση του Κιέβου σε αυτό το θέμα παραμένει ίδια παρά τις αμερικανικές πιέσεις.
«Η θέση μας παραμένει η ίδια (…) όλα τα εδάφη που έχουν προσωρινά καταληφθεί ανήκουν στην Ουκρανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της χώρας, την ώρα που η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής προβλέπεται, σύμφωνα με ΜΜΕ, στο αμερικανικό σχέδιο για την παύση των εχθροπραξιών.
Κριμαία: Το δώρο Τραμπ στον Πούτιν
Υπενθυμίζεται ότι, θέλοντας να υποβαθμίσει τη σημασία του κρίσιμου κεφαλαίου της Κριμαίας στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε την Τετάρτη στην πλατφόρμα του Truth Social πως η χερσόνησος στη βόρεια πλευρά της Μαύρης Θάλασσας «χάθηκε προ ετών». Κάνοντας αναφορά στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι «μπορεί να έχει Ειρήνη ή μπορεί να συνεχίσει να πολεμά για ακόμη μια τριετία πριν χάσει όλη τη χώρα».
Τη θέση αυτή επανέλαβε σε εκτενή συνέντευξη στο περιοδικό Time. «Η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία» είπε, επισφραγίζοντας την αλλαγή ρότας στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία. Όμως, έτσι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε αποτυχία, καθώς ούτε ο Ζελένσκι, ούτε οι Ουκρανοί μπορούν να αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή στα εδάφη τους.
Οι θέσεις των ΗΠΑ συσχετίζονται με τα αιτήματα της Ρωσίας
Στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν αρχές Φεβρουαρίου αυτοβούλως οι Αμερικανοί για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου στην Ουκρανία ήταν εμφανής η επανεκκίνηση των επαφών με τη Μόσχα σε αντιδιαστολή με τον παραμερισμό της Ε.Ε. Πληροφορίες του Reuters αποκάλυψαν την Παρασκευή πως οι Ευρωπαίοι προετοίμασαν με το Κίεβο έγγραφο όπου στηρίζουν πρώτα μια πλήρη 30ήμερη εκεχειρία ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη. Η Μόσχα έχει απορρίψει προ πολλού την κατάπαυση του πυρός το επιχείρημα πως έτσι θα μπορούσε να αναδιοργανωθεί ο στρατός της Ουκρανίας.
Καθώς οι Ρώσοι εντείνουν τις επιθέσεις από τη μια ημέρα στην άλλη στο Κίεβο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε επίσης μια εκεχειρία αυτήν την εβδομάδα, προτείνοντας την αποδοχή της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας και την παραίτηση κάθε προσδοκίας από την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Μετά τις πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων και το βράδυ της Πέμπτης, ο Τραμπ δήλωσε πως «δεν είναι χαρούμενος» με το Κρεμλίνο και ισχυρίστηκε πως πιέζει και τις δυο πλευρές, δηλαδή Ρωσία και Ουκρανία.