Ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, είχε σήμερα Παρασκευή (25/4) συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα. Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των δύο ανδρών από τις αρχές του 2025, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να έρθουν πιο κοντά ΗΠΑ και Ρωσία.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Κρεμλίνο και, σύμφωνα με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Ο Ουσάκοφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές και ιδιαίτερα χρήσιμες», προσθέτοντας ότι βοήθησαν στην προσέγγιση των δύο πλευρών όχι μόνο στο ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά και σε άλλα διεθνή θέματα. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το ενδεχόμενο επανέναρξης απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου -συνομιλίες που έχουν παγώσει από τους πρώτους μήνες του πολέμου. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη δήλωσή του ο ίδιος ο Πούτιν άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απευθείας διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Ωστόσο, το Κίεβο απορρίπτει την πίεση που δέχεται από τις ΗΠΑ για μια συμφωνία, η οποία, όπως λέει, θα «νομιμοποιούσε» τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κριμαίας. Παράλληλα, δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις αποδεικνύουν την έλλειψη ειλικρίνειας της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου.
Ντόναλντ Τραμπ και Στιβ Γουίτκοφ έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους για την προοπτική αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία και την ενίσχυση των μεταξύ τους οικονομικών δεσμών. Όπως γράφουν οι Financial Times, οι οικονομικές συνεργασίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι σε αυτήν την τελευταία συνάντηση ήταν παρών ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου.

Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/EPA/ KRISTINA KORMILITSYNA / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι, περιλαμβάνει τη διεθνή αναγνώριση της Κριμαίας ως «ρωσικό έδαφος» και τον de facto ρωσικό έλεγχο στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Επιπλέον, υπάρχει και όρος για τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη αξιόμαχου ουκρανικού στρατού -κάτι που ο Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να αποδεχτεί, παρόλο που υπάρχει ρητή αναφορά ότι η Ουκρανία θα εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.