Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα σαρωτικό εκτελεστικό διάταγμα για την επανεκκίνηση της αμφιλεγόμενης πρακτικής της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη, επιδιώκοντας να αντισταθμίσει την κυρίαρχη θέση της Κίνας σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών πόρων.
Ένα σαρωτικό εκτελεστικό διάταγμα για την επανεκκίνηση της αμφιλεγόμενης πρακτικής της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκοντας να αντισταθμίσει την κυρίαρχη θέση της Κίνας σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών πόρων.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει την αναζήτηση στρατηγικά σημαντικών ορυκτών, όπως το νικέλιο, ο χαλκός και τα στοιχεία σπάνιων γαιών, από τον βυθό σε αμερικανικά και διεθνή ύδατα.
Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την ηγετική τους θέση, λέει ο Τραμπ
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βασικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας και οικονομικό συμφέρον να διατηρήσουν την ηγετική θέση στην επιστήμη και την τεχνολογία των βαθιών υδάτων και στους ορυκτούς πόρους του βυθού», δήλωσε ο Τραμπ στο εκτελεστικό διάταγμα της Πέμπτης, όπως μεταδίδει το CNBC.
Η μονομερής ενέργεια έχει ως στόχο «να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας επί των ορυκτών πόρων του βυθού», να ενισχύσει τις συνεργασίες με τους συμμάχους και να διασφαλίσει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι «καλά τοποθετημένες» για να υποστηρίξουν όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν υπεύθυνα τα ορυκτά του βυθού.
Η διαταγή, η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές, έρχεται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες προσπάθειες για την υιοθέτηση κανονισμών, δίνει εντολή στην κυβέρνηση Τραμπ να επισπεύσει τις άδειες εξόρυξης σύμφωνα με τον νόμο του 1980 για τα σκληρά ορυκτά του βαθύ βυθού. Επιδιώκει επίσης να καθιερώσει μια διαδικασία για την έκδοση αδειών κατά μήκος της εξωτερικής υφαλοκρηπίδας των ΗΠΑ και, κυρίως, ζητά την ταχεία εξέταση των αδειών εξόρυξης του βυθού «σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας».
Τι είναι η εξόρυξη βαθέων υδάτων;
Η πρακτική της εξόρυξης βαθέων υδάτων περιλαμβάνει τη χρήση βαρέων μηχανημάτων για την απομάκρυνση ορυκτών και μετάλλων από τον πυθμένα της θάλασσας, όπου συσσωρεύονται σε οζίδια. Η τελική χρήση αυτών των ορυκτών είναι ευρεία και περιλαμβάνει μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
Οι υποστηρικτές της πρακτικής αυτής λένε ότι η εξόρυξη σε βαθιά ύδατα θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετικά επικερδή βιομηχανία που τελικά θα μειώσει την εξάρτηση των μεγάλων επιχειρήσεων εξόρυξης από την ξηρά.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, προειδοποιούν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι πλήρεις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης σε βαθιά ύδατα. Ομάδες περιβαλλοντικών εκστρατειών λένε ότι η πρακτική δεν μπορεί να γίνει με βιώσιμο τρόπο και θα οδηγήσει σε καταστροφή του οικοσυστήματος και εξαφάνιση ειδών.
«Καταδικάζουμε την προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να ξεκινήσει αυτή την καταστροφική βιομηχανία στην ανοικτή θάλασσα του Ειρηνικού παρακάμπτοντας τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε την Παρασκευή ο Arlo Hemphill της Greenpeace USA, σύμφωνα με το CNBC.
Η Διεθνής Αρχή Βυθού (ISA), μια ελάχιστα γνωστή ρυθμιστική αρχή του ΟΗΕ που εποπτεύει την εξόρυξη σε βαθιά ύδατα, προσπαθεί εδώ και χρόνια να επιλύσει το σκοτεινό μέλλον της εξόρυξης σε βάθος θάλασσας πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα. Εξετάζει πρότυπα για τη ρύθμιση της εκμετάλλευσης και της εξόρυξης πολυμεταλλικών κονδύλων και άλλων κοιτασμάτων στον πυθμένα του ωκεανού.
Οι διαπραγματευτές προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επίσημοι κανόνες θα έχουν τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του 2025 – οδηγώντας τους επικριτές του εκτελεστικού διατάγματος του Τραμπ να αμφισβητήσουν τον χρόνο του.
Η ISA ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, μια συνθήκη την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει.
Ο οργανισμός είναι υπεύθυνος τόσο για την εκμετάλλευση όσο και για τη διατήρηση μιας περιοχής που καλύπτει περίπου το 54% των παγκόσμιων ωκεανών. Η γενική γραμματέας της ISA Λετίσια Καρβάλιο δήλωσε πέρυσι στο CNBC ότι παραμένει εφικτό τα κράτη μέλη της ISA να συμφωνήσουν σε κάποια μορφή κανονισμού μέχρι το τέλος του 2025.