THEPOWERGAME
Η Γενεύη φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση ΗΠΑ και Ρωσίας σε ανώτατο επίπεδο μετά την σκληρή γραμμή που ακολούθησε η Ουάσιγκτον προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με την ανάληψη καθηκόντων στο οβάλ γραφείο από τον Τζο Μπάιντεν.
Το σκηνικό με τη συνάντηση να γίνεται στην βίλα Ντε Λα Γκράζ ειδυλλιακό, με τις προσδοκίες μετρημένες και το πήχη πριν την έναρξη χαμηλά.
Τα προγνωστικά δεν διαψεύστηκαν, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα από μεγάλες δόσεις αμηχανίας, λίγα χαμόγελα και μία χειραψία στην είσοδο της βίλας του 18ου αιώνα έδωσαν όση τροφή μπορούσαν στους δημοσιογράφους.
Αν εξαιρέσει κάποιος τα σπρωξίματα, τις φωνές και τους διαπληκτισμούς δημοσιογράφων από Ρωσία και ΗΠΑ που δεν τήρησαν κανένα πρωτόκολλο, το πρώτο μέρος της συνάντησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην βιβλιοθήκη του ιστορικού κτιρίου, ήταν όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, και το ουσιαστικό κομμάτι της συζήτησης ανάμεσα τους.
Μέσα σε 93 λεπτά ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του πως θέλει απαντήσεις για την ρωσική εμπλοκή τόσο στις εκλογές του 2016 όσο και του 2020, του τόνισε πως οι κυβερνοεπιθέσεις δεν θα γίνουν ανεκτές και του ζήτησε να σταματήσει την δίωξη ενάντια στον Αλεξέι Ναβάλνι.
Πηγές από τον Λευκό Οίκο τονίζουν πως τα τελευταία 20 λεπτά του πρώτου μέρους της συνάντησης οι δύο ηγέτες ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο στο άμεσο μέλλον θα μπορέσουν να ανταλλάξουν κρατουμένους.
Σε κάθε περίπτωση ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να άκουσε τα όσα του ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν αλλά αντιμετώπισε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από τις επίμονες ερωτήσεις των Αμερικανών δημοσιογράφων, μετά την διάσκεψη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν άλλαξε στο παραμικρό τις τοποθετήσεις του αναφορικά με τα όσα οι ΗΠΑ προσάπτουν στην χώρα του, τόσο μπροστά στις κάμερες όσο και πίσω από αυτές.
Με την ίδια ρητορική και χωρίς να χάνει την ψυχραιμία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε δίπλα στην μαγευτική λίμνη της Γενεύης όσα λέει και από το Κρεμλίνο.
Κερδισμένος ο Ρώσος Πρόεδρος
Το Κρεμλίνο φαίνεται να επέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών μετά το τέλος της διάσκεψης.
Η ρωσική επιμονή εισέπραξε ισόποσες αρνήσεις από την πλευρά του Λευκού Οίκου μία απόφαση που μπορεί να «προφύλαξε» τον Τζο Μπάιντεν από κάποια «δυσάρεστη» έκπληξη αλλά «ατσάλωσε» την ήδη σιδηρά εικόνα του «ατρόμητου» Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βρέθηκε στην Γενεύη για να δώσει απαντήσεις, βρέθηκε στην Γενεύη για να στείλει μηνύματα κυρίως προς τους συμπατριώτες του.
Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είχε κανένα πρόβλημα να συναντήσει από κοντά τον άνθρωπο που τον χαρακτήρισε πριν από λόγο καιρό «δολοφόνο» κι αυτό γιατί δεν έχει πρόβλημα με τις επιθέσεις.
Έχει τον τρόπο και κυρίως την εμπειρία να τις αντικρούει και είναι ειδικός στο να μετατρέπει τους χαρακτηρισμούς σε όπλο…
Η ατάκα του Τζο Μπάϊντεν περί «δύο μεγάλων χωρών» που ειπώθηκε μάλιστα μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα και κάμερες είναι ακόμη μία σημαντική κατάκτηση για τον Πούτιν.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο δύο φορές σε ισάριθμες θητείες του δεν σταματούσε να χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο «τοπικό» παίκτη.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας η Ουάσιγκτον είχε μάλιστα απαιτήσει από τους στενούς της εταίρους στο ΝΑΤΟ να υπογράψουν και σχετικό ψήφισμα – καταδίκης- της ρωσικής επιθετικότητας υπογραμμίζοντας περισσότερες από 40 φορές σε 800 λέξεις τον όρο «local».
Με τον Πούτιν να μην δίνει το παραμικρό στον Αμερικανό ομόλογό του είτε δημόσια και όπως φαίνεται ούτε και ιδιωτικά ο Ρώσος Πρόεδρος γύρισε στη Μόσχα νικητής από μία μάχη την οποία κέρδισε μόνο και μόνο επειδή έκανε το ταξίδι Ρωσία – Ελβετία.
Μακροπρόθεσμα πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κάθε ρωσική πρόκληση.