Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία και της Ρωσίας με τους μαζικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διέκοψε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νότια Αφρική. Από την πλευρά της η Βρετανία, δήλωσε τη στήριξή της στο Κίεβο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Stephen Doughty, δήλωσε ότι η χώρα του δεν αναγνωρίζει τις ρωσικές αξιώσεις σε παράνομα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας Σιρίλ Ραμαφόσα «για την κατάσταση και την ανάγκη μας να εντείνουμε τις παγκόσμιες διπλωματικές προσπάθειες». «Ακυρώνω μέρος του προγράμματος αυτής της επίσκεψης και θα επιστρέψω αμέσως στην Ουκρανία μετά τη συνάντησή μου με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο» Σίριλ Ραμαφόζα, έγραψε ο Ζελένσκι στο Χ. Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 80 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των ολονύκτιων χτυπημάτων, είπε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα διακόψει το ταξίδι του στη Νότια Αφρική για να επιστρέψει στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα μετά την επίθεση που δέχθηκαν οκτώ περιοχές. Το Κίεβο σήκωσε το κύριο βάρος των χτυπημάτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 70, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ihor Klymenko στο Telegram την Πέμπτη.
«Δυστυχώς, υπάρχουν σημαντικές καταστροφές», ανέφερε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι έχουν περάσει «44 ημέρες από τότε που η Ουκρανία συμφώνησε σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός» που πρότειναν οι ΗΠΑ, αλλά η Ρωσία «συνεχίζει να σκοτώνει ανθρώπους και να αποφεύγει τη σκληρή πίεση και την απόδοση ευθυνών γι’ αυτό».
It has been 44 days since Ukraine agreed to a full ceasefire and a halt to strikes. This was a proposal from the United States. And it has been 44 days of Russia continuing to kill our people and evading tough pressure and accountability for its actions.
It is extremely… pic.twitter.com/87CSHvsvqG
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 24, 2025
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους εταίρους να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει την αεράμυνά της για να προστατευθεί από περαιτέρω πλήγματα.
«Είναι πολύ σημαντικό όλοι στον κόσμο να δουν και να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει», είπε. «Η παύση των χτυπημάτων είναι απαραίτητη άμεσα και άνευ όρων. Βασιζόμαστε επίσης στη βοήθεια σε ανθρωπιστικά θέματα – στην επιστροφή των αιχμαλώτων μας και των ουκρανικών παιδιών που απήγαγε η Ρωσία», είπε.
Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό ηγέτη να αποδεχθεί μια συμφωνία που οι επικριτές λένε ότι ευνοεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν – ενισχύοντας τον ισχυρισμό του ότι ο Ζελένσκι αποτελεί εμπόδιο για μια συμφωνία. Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της έχουν προσπαθήσει να επιβραδύνουν τη βιασύνη του Τραμπ για μια συμφωνία λόγω ανησυχιών ότι θα θυσιάσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Η Ρωσία εκτόξευσε 70 πυραύλους διαφόρων τύπων καθώς και 145 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του ολονύκτιου μπαράζ, με τον κύριο όγκο τους να στοχεύει την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Η Ουκρανία στηρίχθηκε στα αεροσκάφη F-16 και Mirage που διέθεσαν οι δυτικοί σύμμαχοί της για να βοηθήσει στην απόκρουση της επίθεσης, καταρρίπτοντας 48 πυραύλους και 64 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed.
Ο Ζελένσκι διέταξε τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ να ανοίξει δίαυλο με τους συμμάχους για να συζητήσουν για την αεράμυνα. Το Κίεβο πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά του να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε στην τοπική τηλεόραση ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ.
Η πολεμική αεροπορία της Πολωνίας ανακάλεσε μαχητικά αεροσκάφη σε αυτό που έχει γίνει η συνήθης αντίδραση σε ένα μεγάλο αεροπορικό πλήγμα στη γείτονα της από τότε που ο Πούτιν διέταξε την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από περισσότερα από τρία χρόνια.
«Ο Πούτιν επιδεικνύει μόνο την επιθυμία να σκοτώσει», λέει ο σύμβουλος του Ζελένσκι
«Ο Πούτιν επιδεικνύει μόνο την επιθυμία να σκοτώσει», ανέφερε ο κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι, ο Αντρίι Γέρμακ, με ανάρτησή του στο Χ την Πέμπτη. «Τα πυρά πρέπει να σταματήσουν. Τα χτυπήματα εναντίον αμάχων πρέπει να σταματήσουν».
Russia launched a massive missile and drone attack on Ukraine, targeting civilians in Kyiv and other areas.
Yesterday’s Russian maximalist demands for Ukraine to withdraw from its regions, combined with these brutal strikes, show that Russia, not Ukraine, is the obstacle to… pic.twitter.com/frxYKvv4nt
— Andrii Sybiha 🇺🇦 (@andrii_sybiha) April 24, 2025
Στο μεταξύ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην περιοχή του Χάρκοβο στα ανατολικά καθώς και άλλοι δύο στη Ζαπορίζια στα νότια, ενώ ζημιές υπέστη μια βιομηχανική εγκατάσταση στο Παβλοχράντ στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ στην κεντρική Ουκρανία, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το χτύπημα έφθασε επίσης στην περιοχή Zhytomyr στα βόρεια και στο Khmelnytskyi στα δυτικά.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στο Telegram ότι η αεράμυνά του κατέρριψε 87 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων δύο πάνω από την περιοχή της Μόσχας.
Πυρά Τραμπ κατά Ζελένσκι
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίζεται ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την εμποδίζει, καθώς αρνείται να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία. Ο Τραμπ επικρίνει τον Ζελένσκι, λέγοντας ότι η άρνησή του παρατείνει τη σύγκρουση, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει «αγαπημένους» και θέλει απλώς να τελειώσει ο πόλεμος.
Ειδικότερα, ο Τραμπ δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία» για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και μένει πλέον να δώσει το «πράσινο φως» ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι (…), νόμιζα ότι θα ήταν πιο εύκολο να συμφωνήσουμε. Έως τώρα είναι πιο δύσκολο» απ’ ό,τι φανταζόταν, είπε ο Ρεπουμπλικανός.
Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ μοιάζουν να έρχονται σε αντίθεση με όσα έλεγαν στελέχη της κυβέρνησής του νωρίτερα, κατά τα οποία ο κ. Τραμπ πλέον βρίσκεται στα όρια της υπομονής του και η Ουάσιγκτον μπορεί να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να κλειστεί συμφωνία, αν δεν υπάρξει πρόοδος άμεσα.
Μολαταύτα, ο πρόεδρος Τραμπ είπε «νομίζω έχουμε συμφωνία και με τους δύο» και «ελπίζω να το κάνουν» (να συμφωνήσουν), «θέλω να σώσω ανθρώπινες ζωές, και ξέρετε, ξοδέψαμε πολλά χρήματα, αλλά αυτό αφορά μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας».
Ερωτηθείς σχετικά με την de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη Χερσόνησο της Κριμαίας που φέρεται να πρότεινε η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, ο κ. Τραμπ δεν έθιξε το ζήτημα άμεσα, λέγοντας πως δεν θέλει να δείξει «εύνοια» σε καμιά πλευρά, αλλά να τελειώσει ο πόλεμος.
Ο Ζελένσκι βλάπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι βλάπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει τον ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ υποστήριξε ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν «πολύ κοντά», αλλά ότι η άρνηση του Ζελένσκι να αποδεχθεί τους αμερικανικούς όρους «δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να παρατείνει» τη σύγκρουση.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι ντι Βανς, παρουσίασε το αμερικανικό όραμα για μια συμφωνία, λέγοντας ότι αυτή θα «παγώσει τις εδαφικές γραμμές […] κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται σήμερα».
Η Ουκρανία έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν θα παραδώσει την Κριμαία, μια νότια χερσόνησο που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014. Ο Βανς δήλωσε ότι η συμφωνία θα σήμαινε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία «θα πρέπει και οι δύο να εγκαταλείψουν κάποια από τα εδάφη που κατέχουν σήμερα».
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προσφέρει δημοσίως λεπτομέρειες σχετικά με τις γεωγραφικές παραχωρήσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Ο Τραμπ λέει ότι θέλει να δει τον πόλεμο να τελειώνει
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο για το αν η κυβέρνηση επιδιώκει να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ρωσίας στην Κριμαία, ο Τραμπ είπε ότι θέλει απλώς να δει τον πόλεμο να τελειώνει.
«Δεν έχω καμία προτίμηση. Δεν θέλω να έχω αγαπημένους. Θέλω να γίνει μια συμφωνία», δήλωσε.
Η αναγνώριση της παράνομης κατοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν θα ήταν μόνο πολιτικά αδύνατον να γίνει αποδεκτή από τον Ζελένσκι, αλλά θα ήταν επίσης αντίθετη με τους μεταπολεμικούς διεθνείς νομικούς κανόνες, που προβλέπουν ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν με τη βία.
Ο ίδιος έχει απορρίψει σταθερά την πρόταση να παραιτηθεί η χώρα του από τις διεκδικήσεις της στη Χερσόνησο της Κριμαίας.
«Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ. Αυτό είναι ενάντια στο σύνταγμά μας», δήλωσε.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Ουκρανία ανέφερε ρωσική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διάφορες περιοχές.
Στην πρωτεύουσα, Κίεβο, ο δήμαρχος, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων παιδιά και μια έγκυος γυναίκα. Τα συντρίμμια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους προκάλεσαν αρκετές πυρκαγιές και αρκετοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου κατοικιών, είπε.
Στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, αναφέρθηκαν εκρήξεις στην πόλη.
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίτερα και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην ανατολική ουκρανική πόλη Μαρχανέτς, όταν ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες.
Τα μπρος-πίσω σχόλια του Τραμπ και του Ζελένσκι αποτελούν το τελευταίο κεφάλαιο σε μια συχνά εύθραυστη σχέση.
Η ανάρτηση Τραμπ
«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καυχιέται στην πρώτη σελίδα της Wall Street Journal ότι “η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ”.
Αυτή η δήλωση είναι πολύ επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια, υπό την αιγίδα του προέδρου Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα και δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης. Κανείς δεν ζητεί από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν αγωνίστηκαν γι’ αυτήν πριν από έντεκα χρόνια, όταν παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς πυροβολισμό; Η περιοχή στέγαζε επίσης, για πολλά χρόνια πριν από την “παράδοση του Ομπάμα”, σημαντικές ρωσικές βάσεις υποβρυχίων.
Είναι εμπρηστικές δηλώσεις όπως του Ζελένσκι, που καθιστούν τόσο δύσκολο να διευθετηθεί αυτός ο πόλεμος. Δεν έχει τίποτα να καυχηθεί! Η κατάσταση για την Ουκρανία είναι τραγική -μπορεί να έχει ειρήνη ή μπορεί να πολεμήσει για άλλα τρία χρόνια πριν χάσει ολόκληρη τη χώρα. Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία, αλλά με αφορά πολύ το να θέλω να σώσω, κατά μέσο όρο, πέντε χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες την εβδομάδα, οι οποίοι πεθαίνουν χωρίς κανέναν λόγο.
Η δήλωση που έκανε σήμερα ο Ζελένσκι δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να παρατείνει το “πεδίο δολοφονίας” και κανείς δεν το θέλει αυτό! Είμαστε πολύ κοντά σε ένα Deal, αλλά ο άνθρωπος “χωρίς χαρτιά να παίξει” πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Ανυπομονώ να μπορέσω να βοηθήσω την Ουκρανία και τη Ρωσία να βγουν από αυτό το Πλήρες και Ολοκληρωμένο χάος, που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν πρόεδρος».
Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει τις ρωσικές αξιώσεις σε παράνομα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του theguardian, o Βρετανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Stephen Doughty, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία επί οποιουδήποτε εδάφους που έχει καταληφθεί παράνομα από την Ουκρανία.
Ο Stephen Doughty, απαντώντας σε επείγουσα ερώτηση σχετικά με τις συνομιλίες στο Λονδίνο για τη μεσολάβηση για την ειρήνη, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων:
«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ουκρανική κυριαρχία είναι γνωστή και η θέση μας δεν έχει αλλάξει, και δεν αναγνωρίζουμε τη ρωσική κυριαρχία επί οποιουδήποτε εδάφους έχει καταληφθεί παράνομα από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
Και το πότε, πώς και με ποιους όρους θα τερματιστεί αυτός ο πόλεμος μπορεί να αποφασιστεί μόνο με διαπραγματεύσεις, με την Ουκρανία στο επίκεντρο».
Ο Doughty καταδίκασε επίσης την «πιο βίαιη» επίθεση της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως είπε: «Ενώ η Ουκρανία βρισκόταν σε ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ρωσία συνέχισε αυτές τις σοβαρές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής νύχτας, και αυτό αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της συνεχιζόμενης αιματοχυσίας και επιθετικότητας που διαπράττει ο Πούτιν».
Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει δείξει τη δέσμευσή του για ειρήνη, ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει τώρα να συμφωνήσει σε μια πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους, όπως έκανε η Ουκρανία. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας να συνεργαστούμε με όλα τα μέρη για τον σκοπό αυτό».