Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της κατέστησαν σαφές στις ΗΠΑ. ότι η εκεχειρία και σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, θα πρέπει να προηγηθούν οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, που θα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για εδαφικά ζητήματα, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.
Πριν από τη σημερινή συνάντηση στο Λονδίνο, οι αξιωματούχοι ζήτησαν από την Ουάσινγκτον περισσότερες λεπτομέρειες για τη σειρά των βημάτων στην πρότασή της για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και για τη λήξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, η οποία διανύει ήδη το τέταρτο έτος της. Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια επηρεασμού των συνομιλιών, με την Ευρώπη να βρίσκεται υπό πίεση, καθώς η Ουάσινγκτον πιέζει για μια συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και προσπαθεί να επιβάλει αυστηρούς όρους στο Κίεβο.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, αν και είναι πρόθυμοι να στηρίξουν το αμερικανικό σχέδιο, η Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε εκεχειρία, ώστε να υπάρξει περιθώριο για τη διαπραγμάτευση μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο μέσο. Ζητούν επίσης να διασφαλιστεί ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να αποδεχτεί μια συμφωνία, που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας από τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας, οι οποίες θα επιτρέπουν στο Κίεβο να διατηρεί έναν στρατό επαρκώς στελεχωμένο και εξοπλισμένο, πρόσθεσαν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Τραμπ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποσυρθεί από τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι, στην προσπάθεια να σταματήσουν οι συγκρούσεις το ταχύτερο δυνατόν, ενδέχεται οι πιθανότητες να γέρνουν ολοένα και περισσότερο εις βάρος του Κιέβου.
Αν και η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια άνευ όρων εκεχειρία, η Ρωσία προτιμά οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στους τελικούς όρους και τις προϋποθέσεις μιας συμφωνίας. Η Μόσχα έχει επίσης επιδείξει σκληρή στάση σε κάθε συνομιλία για ανακωχή και έχει κατηγορηθεί από το Κίεβο ότι παραβίασε μια μερική, 30ήμερη εκεχειρία που έληξε πρόσφατα.
Ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Telegram μετά το τέλος των συνομιλιών στο Λονδίνο ότι το Κίεβο παραμένει δεσμευμένο στις ειρηνευτικές προσπάθειες του Τραμπ και ότι οι τακτικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν. Ένα «πλήρες και άνευ όρων καθεστώς εκεχειρίας» θα ήταν το πρώτο βήμα προς μια «ολοκληρωμένη διαδικασία διευθέτησης και την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», είχε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή του πριν από τις συναντήσεις της Τετάρτης.
Σε μια ανησυχητική εξέλιξη για το Κίεβο, οι συνομιλίες στο Λονδίνο μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων υποβαθμίστηκαν σε τεχνικού επιπέδου συναντήσεις, μετά την αναβολή της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο. Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος επίσης αναμενόταν να συμμετάσχει, θα ταξιδέψει αντ’ αυτού αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα, έχοντας ήδη επισκεφθεί τον Πούτιν τρεις φορές από την ορκωμοσία.
Κόντρα για τις ανταλλαγές εδαφών
Ωστόσο, οι ΗΠΑ χρειάζονται τη σύμπραξη των Ευρωπαίων για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς η αλλαγή των περιορισμών της Ε.Ε. απαιτεί τη στήριξη όλων των κρατών-μελών.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν σε Ευρωπαίους και Ουκρανούς μια νέα πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία ουσιαστικά θα «πάγωνε» τη σύγκρουση κατά μήκος των υφιστάμενων γραμμών μάχης, όπως είχε αναφέρει το Bloomberg. Οι ΗΠΑ είναι επίσης διατεθειμένες να αποδεχθούν τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας, η οποία διεθνώς αναγνωρίζεται ως ουκρανικό έδαφος, και να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας.
Το «πάγωμα» της σύγκρουσης θα συνιστούσε πολύ μεγαλύτερη θυσία για την Ουκρανία, η οποία επιδιώκει να ανακτήσει όλα τα εδάφη της ανατολικής και νότιας περιοχής που καταλήφθηκαν από τη Ρωσία από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει «ορισμένες ανταλλαγές εδαφών» και τα σύνορα ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στην Ινδία την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει μια «πολύ σαφή πρόταση» στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η Ρωσία καλωσορίζει τις «προσπάθειες διαμεσολάβησης» των ΗΠΑ, αν και πολλά σημεία μιας ενδεχόμενης συμφωνίας εξακολουθούν να χρειάζονται διαπραγμάτευση και οι σχετικές εργασίες συνεχίζονται, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Παρότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαφές με την Ουκρανία ή την Ευρώπη, ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε τέτοιες συνομιλίες, εφόσον συμβάλλουν στην επίτευξη συμφωνίας, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.