Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Axios πάνω στο αμερικανικό σχέδιο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Οι αμερικανικές προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, με Κίεβο και Μόσχα να καλούνται να πάρουν αποφάσεις, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες μαζεύονται στο Λονδίνο για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Όπως φαίνεται από το περιεχόμενο του σχεδίου Τραμπ για την Ουκρανία, που φέρνει στη δημοσιότητα το Axios, φαίνεται να επιβεβαιώνονται τα όσα επαναλαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ο Τραμπ τα δίνει όλα στον Πούτιν» και «παίζει το παιχνίδι της Μόσχας», ήταν ορισμένες από τις χαρακτηριστικές ατάκες του Ζελένσκι για τον τρόπο που οι ΗΠΑ προσεγγίζουν πλέον το ουκρανικό ζήτημα μετά την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο.
Τα 5+1 βασικά σημεία στην πρόταση Τραμπ για την Ουκρανία
Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ δείχνουν έτοιμες να ικανοποιήσουν σημαντικά «θέλω» του Πούτιν, προκειμένου να πείσουν τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών είναι τα ακόλουθα:
- Αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος. Εν μέσω της επανάστασης στην πλατεία Μάινταν το 2014, Ρώσοι κομάντος έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις στην ουκρανική χερσόνησο, όπου η Μόσχα διατηρεί σημαντική ναυτική βάση. Η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας καταδικάστηκε από ΗΠΑ και συμμάχους, οι οποίοι προχώρησαν σε κυρώσεις. «Ήταν η πρώτη (επιθετική) κίνηση του Πούτιν στην Ουκρανία» για να ακολουθήσει 8 χρόνια μετά η ρωσική εισβολή, είχε δηλώσει ο Ζελένσκι τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου με τη Μόσχα.
- Σε ρωσικά χέρια τα Κατεχόμενα στην Ουκρανία. Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ), Ζαπορίζια και Χερσώνα θα παραμείνουν υπό ρωσικό έλεγχο. Πρόκειται για τις τέσσερις περιφέρειες (οι οποίες μαζί με την Κριμαία αντιστοιχούν στο 1/5 της ουκρανικής επικράτειας), που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
- Δέσμευση του Κιέβου να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Κεντρικός ισχυρισμός της Μόσχας, εκτός από τα περί ναζισμού στο Ντονμπάς, ήταν ότι το ΝΑΤΟ επιδίωξε να δημιουργήσει πάτημα στο «μαλακό υπογάστριο» της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ, αποτελεί ξεκάθαρη επιθετική κίνηση της Δύσης και “κόκκινη γραμμή” για τη Μόσχα» είχε σημειώσει πολλάκις στο παρελθόν ο Πούτιν.
- Άρση δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία από το 2014 και μετά. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο, όπως είχε γράψει το powergame.gr, για να βγει από την αφάνεια ο «σκιώδης» στόλος που μεταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια το ρωσικό πετρέλαιο ανά τον κόσμο, παρακάμπτοντας τις διεθνείς κυρώσεις.
- Τμήμα στην περιφέρεια Χάρκοβο, που έχουν ανακαταλάβει τους τελευταίους μήνες οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα επιστραφεί στην Ουκρανία.
- Ουκρανικό έδαφος το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με τη διοίκηση να περνά σε αμερικανική εταιρεία. Το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από τους αντιδραστήρες, θα διανέμεται σε Ουκρανία και Ρωσία.